Όταν πρόσφερα για πρώτη φορά μαρμελάδα καρότο στα παιδιά μου, άκουσα τόσα περιπαιχτικά σχόλια που ομολογώ ότι αποθαρρύνθηκα κι άρχισα να το ξανασκέφτομαι. Εκείνα αρνούνταν και να την δοκιμάσουν, εμείς οι μεγάλοι όμως την τιμήσαμε παρέα με τυριά και το κρασί μας και σύντομα χρειάστηκε να φτιάξω κι άλλη δόση. Από τότε έχω πειραματιστεί και με άλλα λαχανικά για να φτιάξω μαρμελάδες. Δεν μιλάω για τσάτνεϊ, αλλά για κανονικές μαρμελάδες που τις βάζεις στο τραπέζι του πρωινού ή τις σερβίρεις παρέα με το κέικ και το τσάι σου τον χειμώνα. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραματισμών σας μεταφέρω παρακάτω κι αν τα παιδιά σας τις σνομπάρουν, δεν πειράζει, μικρά είναι θα μάθουν να τις εκτιμούν αργότερα.

Μαρμελάδα καρότο

Φωτογραφία: Tζοβάννα Στεφάνου

Υλικά

  • 1 kg καρότα ξεφλουδισμένα και τριμμένα
  • 800gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 λεμόνια τον χυμό και το ξύσμα τους
  • 1 πορτοκάλι τον χυμό και το ξύσμα του
  • 5-6 γαρύφαλα
  • 1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Όπως πάντα όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες, χρειάζεται να διαλέγουμε ωραία, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε να μετατρέψετε σε μαρμελάδα τα καρότα που κάθονται πολλές μέρες στο ψυγείο διότι το άρωμά τους, που τόσο θέλουμε να αιχμαλωτίσουμε στο βαζάκι της μαρμελάδας μας, έχει προ πολλού εξαφανιστεί. Επίσης έχουν αφυδατωθεί και δεν θα βγάζουν το ζουμί που χρειάζεται για να βράσει η μαρμελάδα μας.

Τρίβουμε τα καρότα μας και προσθέτουμε την ζάχαρη, τους χυμούς και τα ξύσματα στο σκεύος μας. Δένουμε μια αποστειρωμένη γάζα σε πουγκάκι με ένα κομμάτι καθαρό άσπρο σκοινάκι, βάζοντας μέσα τα στικ κανέλας και τα γαρύφαλλα. Βουτάμε το πουγκάκι στο μείγμα μας, σκεπάζουμε και το αφήνουμε για ένα βράδυ να μείνει. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το μείγμα μας, γύρω στα 700ml, ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε.

Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας τακτικά για να βεβαιωθούμε ότι η ζάχαρη είναι απολύτως λιωμένη και ενσωματωμένη. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κολλήσει, θα καραμελώσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα καεί. Χτυπάμε την ξύλινη κουτάλα μας στον πάτο ώσπου να σταματήσει να κάνει κρατς κρατς για να βεβαιωθούμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Όταν είμαστε σίγουροι και το μείγμα μας είναι καλά ομογενοποιημένο, σταματάμε το ανακάτωμα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα μας στην ησυχία της να βράσει και να δέσει. Αυτό θα πάρει γύρω στα 30-40 λεπτά. Κάνουμε το τεστ του κρύου πιάτου (βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη στο οποίο απλώνουμε μια κουταλιά μαρμελάδας. Αν σέρνοντας το δάχτυλό μας πάνω στην μαρμελάδα αφήνει “δρόμο” στο πιατάκι που δεν ενώνει αμέσως, είμαστε εντάξει.). Δέκα λεπτά αφού κατεβάσουμε την μαρμελάδα μας από την φωτιά, την βάζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε με τα καπάκια και είμαστε έτοιμοι.

Σημείωση: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο με  δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό.

Μαρμελάδα ντομάτα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Θα έχετε ακούσει να λένε ότι η ντομάτα ανήκει τεχνικώς στα φρούτα. Ας την αντιμετωπίσουμε λοιπόν κι εμείς ως φρούτο και να την φτιάξουμε μαρμελάδα που θα λάμπει κατακόκκινη μέσα στα βαζάκια μας και θα ταιριάζει τόσο με τα τυριά μας, όσο και με το βούτυρο πάνω στο ψωμί μας!

Υλικά

  • 1kg ξεφλουδισμένες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2kg ντομάτες ξεφλουδισμένες περασμένες από το μούλτι
  • 1kg ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Τοποθετούμε την πολτοποιημένη και την ψιλοκομμένη ντομάτα στο σκεύος μας και προσθέτουμε την ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα και τον χυμό των δύο λεμονιών. Προσθέτουμε τα λεμόνια που στύψαμε, έχοντας πρώτα αφαιρέσει τα κουκούτσια. Σε ένα πουγκάκι γάζας δένουμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε κι αυτά στο μείγμα μας για να βοηθήσουν την μαρμελάδα μας να πήξει.

Βράζουμε με την ίδια τεχνική όπως και παραπάνω για 30-40 λεπτά. Κάνουμε το τεστ του κρύου πιάτου κι όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη κι έχει λιγάκι κρυώσει, αφαιρούμε λεμόνια, κανέλα και πουγκί με κουκούτσια. Την βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και την κρατάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος όπως και όλα τα καλούδια μας.

Μαρμελάδα γλυκιά κολοκύθα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Υλικά

  • 1kg γλυκιά κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1/2kg γλυκιά κολοκύθα τριμμένη πολύ λεπτή
  • 1200gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150gr ζαχαρωμένο τζίντζερ κομμένο σε λωριδίτσες
  • 1,1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
  • 150ml νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα, κομμένη και τριμμένη, στο σκεύος μας μαζί με την ζάχαρη, τα δύο είδη τζίντζερ, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και την αφήνουμε να σταθεί μερικές ώρες ή και για ένα βράδυ. Προσθέτουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε ανακατώνοντας ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και ύστερα φροντίζουμε η ένταση της φωτιάς να είναι τόση ώστε το μείγμα μας να βράζει ήσυχα ήσυχα ώσπου να δέσει γύρω στα 30 με 40λεπτά αργότερα ή ώσπου να έχει φύγει η υγρασία τελείως. Ακολουθούμε όλα τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω, που είναι ίδια για όλες τις μαρμελάδες και τις κονσερβαρισμένες μας παρασκευές.

Καλή επιτυχία!!