Η φριτάτα είναι από τις ευκολότερες και χορταστικότερες συνταγές με αβγά. Γίνεται σε μόλις 30 λεπτά και μπορεί να φαγωθεί από το πρωί ως το βράδυ. Μπορεί να έχει μέσα της όλα τα λαχανικά ή τα μυρωδικά που σου αρέσουν, ενώ δέχεται τα αρώματα της κάθε εποχής, καθώς το αβγό είναι μια πρώτη ύλη που πάει με όλα.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: τι είναι η φριτάτα;
Είναι μια ενισχυμένη ομελέτα φούρνου που γίνεται παχουλή και ζουμερή και μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να σερβιριστεί σαν κις χωρίς την ζυμαρένια βάση. Μπορούμε να την φτιάξουμε με ότι λαχανικά βρίσκονται στο ψυγείο μας από μανιτάρια και κολοκυθάκια ως μπρόκολο, σπανάκι ή κουνουπίδι. Αυτά είναι τα βήματα της παρασκευής της και ο καθένας από εμάς μπορεί να αυτοσχεδιάσει ανάλογα με τα γούστα του:

Χτυπάμε την βάση της φριτάτας, δηλαδή τα αβγά, το γάλα (ζωικό ή φυτικό), σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι

Σοτάρουμε τα λαχανικά μας, κατά προτίμηση χοντροκομμένα, ώσπου να μαλακώσουν κάπως αλλά να κρατάνε λίγο.

Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε ότι μυρωδικά θέλουμε, όπως μαϊντανό, βασιλικό ή ότι άλλο μας αρέσει.

Αν το σκεύος μας μπαίνει από το μάτι στον φούρνο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα του αβγού. Αν όχι, βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και στρώνουμε μέσα τα λαχανικά μας. Προσέχουμε να απλωθούν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το μείγμα του αβγού και το κουνάμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει πάει παντού.

Ρίχνουμε όσο και ότι τυρί μας αρέσει στην επιφάνεια και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε στους 180ο C στον αέρα για 15 έως 20 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια της φριτάτας και να έχει σφίξει καλά το αβγό γύρω από τα λαχανικά μας. Προσέχουμε πολύ διότι το σκεύος θα καίει.

Την αφήνουμε να κρυώσει κάπως και σερβίρουμε κόβοντας σε γενναιόδωρα κομμάτια. Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με φρέσκια σαλάτα, φέτες αβοκάντο, κάποια σάλτσα γιαουρτιού ή φριγανισμένο σκορδόψωμο.

Η συνταγή της δικής μας φριτάτας είναι:

Υλικά:

  • 4 φρέσκα αβγά
  • ½ φλυτζάνι γάλα
  • ½ κ.γ σκόνη σκόρδου
  • 1/2κ.γ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κέρατο κομμένη
  • 2 μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το σκόρδο και το αλατοπίπερο ενώ ταυτόχρονα σοτάρουμε τα λαχανικά μας. Ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα και σε μισή ωρίτσα απολαμβάνουμε ένα νοστιμότατο και θρεπτικό φαγητό.