Γράφει ο Γιώργος Γιαννέλος Γκaνιάτσας από το kserotiefages.gr
(το προσωπικό ιστολόγιο ενός μανιακού foodie)

Soft Cookies με Γεύση Τσουρέκι. Τα μαλακά μπισκότα που θα αγαπήσεις τόσο πολύ! Είναι από τις μικρές απολαύσεις της ζωής που λες χαλάλι οι θερμίδες θα φάω και δεύτερο. Τόσο κολασμένα.

Εκτός από τη συνταγή για το τελειότερο μπισκότο που θα δοκιμάσεις στη ζωή σου, σου δίνω και συνταγή για ένα σοκολατένιο frosting φτιαγμένο από αφρατεμένη γκανάς σοκολάτας. Εφόσον η σοκολάτα και το τσουρέκι είναι “σε σχέση” εδώ και χρόνια και θεωρούνται από τα πιο επικά γλυκά ζευγαρώματα, ξέρω θα εκτιμήσεις τον συνδυασμό και στο μπισκότο.

Η έμπνευση για να το  δημιουργήσω μου ήρθε βλέποντας το ινσταγκράμ μου να γεμίζει με τσουρέκια αυτή την Πασχαλινή περίοδο και ήθελα να φτιάξω κάτι διαφορετικό που να μην ξεφύγει όμως από τον γιορτινό αέρα της εποχής. Να μην το έχεις δει σε κανέναν άλλο foodblogger (είμαι και ψωνάρα, πανάθεμα με) και να είναι και εύκολο στην εκτέλεσή του.

Και έτσι δημιουργήθηκε το soft cookie με γεύση τσουρέκι.
ΠΡΕΠΕΙ να το φτιάξεις μαζί με το σοκολατένιο frosting που σου προτείνω. Θα με ευχαριστείς από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Συνταγή για το μπισκότο:

Yλικά:

  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό να έχει βγει απ το ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες πριν για να μαλακώσει (το καλοκαίρι και 1 ½ ώρα πριν είναι οκ)
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή
  •  100 γρ. ζάχαρη καστανή
  •     250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •     1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  •     1 αβγό medium
  •     1/4 κ.γ. αλάτι
  •     1 κ.γ. κάρδαμο (καρδάμωμο ή κακουλέ) τριμμένο
  •     1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  •     1 κ.γ. μαστίχα σκόνη
  •     1 φιαλίδιο βανιλίνη

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα.
  2.     Σε ένα μεγάλο μπολ με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Ιδανικά μετά το ανακάτεμα δε θα φαίνεται πολύ η ζάχαρη στο βούτυρο.
  3.     Προσθέτουμε το αβγό, τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα
  4.     Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το κάρδαμο, μαχλέπι, μαστίχα και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να αναμιχθούν τα υλικά.
  5.     Με το ίδιο (μεγάλο)κουτάλι παίρνουμε ίδιας ποσότητας κουταλιές ζύμης και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί μας, έχοντας αφήσει αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν.
  6.     Εάν φτιάξουμε μεγάλα μπισκότα σαν τα γνωστά τα soft cookies του εμπορίου, θα βγούνε 8 μπισκότα. Βάζω 4 σε κάθε ταψί.
  7.     Τα ψήνουμε για 10′ στους 180οC. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ στο ταψί.

Συνταγή για το frosting:

Yλικά:

  • 200 γρ. κουβερτούρα (50%+ στερεά)
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης

Eκτέλεση:

  1.     Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Πριν αρχίσει να βράζει κλείνουμε τη φωτιά και βάζουμε μέσα ψιλοκομμένη την κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει. Αυτή είναι η Γκανάζ σοκολάτας.
  2.     Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.(τη βάζω στην κατάψυξη για 20 λεπτά). Αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί τη χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει. Το φρόστινγκ μας είναι έτοιμο.
  3.     (εάν χρησιμοποιήσετε μίξερ σταθερό για το αφράτεμα, ρίξτε την γκανάς πριν κρυώσει, στον κάδο του μίξερ για να μη χρειαστεί να τη μεταφέρετε.)

Για extra tips, διατροφική αξία του κάθε μπισκότου και πόσες μερίδες θα βγουν, μπορείς να διαβάσεις την αναλυτική συνταγή στο blog μου, kserotiefages