Το χαρουπάλευρο δεν είναι κάτι που γνωρίζαμε ή αγαπούσαμε. Επειδή όμως έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία για τις ευεργετικές ιδιότητες του φτωχού και ξεχασμένου χαρουπιού, είπαμε να του δώσουμε μια ευκαιρία να μας κερδίσει, φτιάχνοντας παξιμαδοκούλουρα με χαρουπάλευρο. Βγήκαν κάτι τραγανά, σκουρόχρωμα, διπλοφουρνιστά κουλουράκια που έγιναν ανάρπαστα και αναγκαστήκαμε να τα φτιάξουμε δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Γίνονται πανεύκολα, είναι νηστήσιμα και έχουν την ελαφριά πικρόγλυκη γεύση του χαρουπιού, που ταιριάζει τέλεια με το τσάι ή τον καφέ.

Υλικά

  • 120 γρ. ελαιόλαδο (ή εναλλακτικά ηλιέλαιο)
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. ρακί ή τσίπουρο
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 120 γρ. χαρουπάλευρο
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. σπασμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 80 γρ σταφίδες.

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε ώσπου να αναμειχθούν.
Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο και το  μπέικιν.
Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το τσίπουρο και το ξύσμα σε ένα μπολάκι όπου στην συνέχεια διαλύουμε την σόδα. Όταν αφρίσει το μείγμα αυτό, το προσθέτουμε στο μπολ με το λάδι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Ύστερα βάζουμε και το μείγμα από τα αλεύρια, και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα γίνει μαλακή και πυκνή. Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ζύμωμά της προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.

Πλάθουμε μπαστούνια και τα κόβουμε σε κομμάτια πάχους ενός δακτύλου χωρίς να τα χωρίσουμε. Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 170′ στον αέρα για 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χωρίζουμε προσεκτικά τα κομμάτια και τα αραιώνουμε στο ταψί μας όρθια. Θα χρειαστεί να έχουμε κι ένα δεύτερο έτοιμο γιατί το ένα ταψί δεν τα χωράει. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για 15- 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε τα παξιμαδοκουλουράκια μας να κρυώσουν. Όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν γι’ αυτό μην τα παραψήσετε.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!