Ο παστός μπακαλιάρος πλακί είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται σπάνια στο σπίτι μας, για την ακρίβεια, κάθε 25 Μαρτίου. Θεωρείται μπελαλίδικο πιάτο λόγω της διαδικασίας ξαρμυρίσματος και τον φτιάχνουν παραδοσιακά οι γιαγιάδες της οικογένειας, ήτοι η μητέρα μου ή η πεθερά μου, είτε και οι δύο, οπότε βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να αποφασίσουμε ποιανής ήταν καλύτερος όταν θα καθίσουμε όλοι μαζί στο εορταστικό τραπέζι. Φέτος αποφάσισα να τις τρολάρω λίγο κι έτσι έφτιαξα τον δικό μου μπακαλιάρο πλακί, πειράζοντας λίγο την συνταγή και αντικαθιστώντας τις πατάτες με γλυκοπατάτες. Βγήκε πραγματικά υπέροχος, με τις γλυκοπατάτες να εξισορροπούν την αλμύρα του ψαριού και το σέλερι να προσθέτει αρωματικές νότες στο πιάτο. Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε την διαφορά, φτιάξτε το κι ας μην έχετε σκοπό να εκνευρίσετε την μαμά ή την πεθερά σας.

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός φιλέτο, ξαρμυριμένος
  • 2 σχετικά μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζάνι λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • 1 κουτάκι ντομάτες τριμμένες
  • 2 κρεμμύδια
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • θυμάρι και δεντρολίβανο
  • αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα, κόβουμε τον μπακαλιάρο, του βγάζουμε το δέρμα και τον βουτάμε σε άφθονο νερό το οποίο αλλάζουμε κάθε 2-3 ώρες. Το ίδιο κάνουμε και την ημέρα του μαγειρέματος ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει πολύ αλμυρός για το μαγείρεμα. Τέλος τον κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκατοστών, του αφαιρούμε τα αγκάθια και τον κρατάμε στην άκρη. Πρέπει γενικά να προσέξουμε με το αλάτι διότι ο μπακαλιάρος θα είναι αλμυρός, παρά το ξαρμύρισμα.
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κυλινδρικά κομμάτια και τις βράζουμε για ένα τέταρτο σε αλατισμένο νερό. Δεν θέλουμε να βράσουν τελείως αλλά να μαλακώσουν κάπως. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες του ενός εκατοστού περίπου. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κάπως χοντρούτσικες φέτες και ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε προθερμασμένο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι κομμένο σε φετάκια και τέλος το σκόρδο. Όταν μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί, ρίχνουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι πιπέρι, το φύλλο δάφνης και τελευταίο τον μπακαλιάρο. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από την φωτιά. Σε ένα τετράγωνο πυρέξ ρίχνουμε λίγες κουταλιές από την σάλτσα μας και στρώνουμε την πρώτη δόση από τις ροδέλες της γλυκοπατάτας. Από πάνω βάζουμε την μισή ποσότητα της σάλτσας με τον μπακαλιάρο. Επαναλαμβάνουμε με πατάτες και την υπόλοιπη ποσότητα από την σάλτσα μπακαλιάρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε να υπάρχει ένα ωραίο λευκό κρασί στο ψυγείο μας διότι είναι βέβαιο ότι θα θέλουμε ένα ποτηράκι με αυτό το θεσπέσιο φαγητό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!