Σας αρέσουν οι παχιές, βελουτέ, φθινιπωρινές σούπες;
Θα τις τρώγατε ίσως τρεις φορές την εβδομάδα, αν δεν ήταν σας φαίνονταν μπελάς να ετοιμαστούν;
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε πως με μια απλή και εξαιρετικά εύκολη συνταγή μπορείτε να κάνετε, με μικρές παραλλαγές, ένα σωρό βελουτέ σούπες χωρίς κόπο και με ότι υπάρχει στο ψυγείο σας.
Αυτό που σας συμβουλεύω να αγοράσετε, αν δεν το έχετε ήδη, είναι ένα ραβδομπλέντερ. Είναι εργαλείο που μπαίνει κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα κι έτσι δεν χρειάζεται να μεταφέρετε τα λαχανικά στην κουζινομηχανή για άλεσμα.
Η βασική λοιπόν συνταγή της σούπας μας αποτελείται από τρία απλά υλικά που υπάρχουν πάντα στις κουζίνες μας.


Αυτά είναι τα καρότα, οι πατάτες και το κρεμμύδι. Για μια ποσότητα τεσσάρων μερίδων θα χρειαστούμε τα εξής:

Υλικά

  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1, ½ lt νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο

Με αυτά και έναν κύβο λαχανικών ή κότας, φτιάχνουμε την βάση για κάθε βελουτέ σούπα. Ακόμα και μόνα τους δίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και θα μας ανταμείψουν πλήρως.

Εκτέλεση:
Οι περισσότερες συνταγές για σούπες λαχανικών ζητούν να σοτάρουμε τα λαχανικά μας και να προσθέσουμε το βραστό νερό μετά. Εμείς θα σας πούμε ότι μπορείτε να παρακάμψετε αυτό το βήμα για μεγαλύτερη ευκολία και πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Βράζουμε λοιπόν το νερό μας προσθέτοντας το αλάτι και τον κύβο. Βάζουμε μέσα τα λαχανικά μας χοντροκομμένα και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν τελείως. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφαιρούμε μια ποσότητα ζωμού γύρω στα 250ml (μια μεγάλη κούπα) και το κρατάμε στην άκρη. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε πόσο πυκνή θέλουμε την υφή της σούπας μας μετά το άλεσμα των λαχανικών. Αν είναι πολύ πηχτή, ξαναβάζουμε όσο ζωμό χρειάζεται για να μας αρέσει η όψη της.
Ξαναγυρίζουμε την σούπα στο μάτι και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να βράσει για 3-5 λεπτά, τρίβουμε το πιπεράκι μας και η βελουτέ σούπα μπαλαντέρ είναι έτοιμη!

Με αυτήν λοιπόν την συνταγή ως βάση, μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε:

Προσθέτουμε στα λαχανικά μας 500γρ γλυκιάς κολοκύθας και φτιάχνουμε κολοκυθόσουπα. Την ώρα του βουτύρου προσθέτουμε και 2 εκατοστά τριμμένο, φρέσκο τζίντζερ.

Προσθέτουμε 2 μεγάλα κολοκυθάκια, 2 πράσα και 2 κλωνάρια σέλερι και φτιάχνουμε υπέροχη σούπα λαχανικών

Προσθέτουμε σελινόριζα και γλυκοπατάτες για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Για να μετατρέψουμε την σούπα μας σε κοτόσουπα, βράζουμε πρώτα στο νερό της σούπας δυο μερίδες στήθος κοτόπουλο. Το αφαιρούμε όταν είναι έτοιμο και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε στον ζωμό του τα λαχανικά της βασικής συνταγής με λίγο σέλερι ή σελινόριζα για άρωμα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και το εστραγκόν για τον ίδιο λόγο, της πάει τρομερά. Αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι πολύ χουχουλιάρικο, μπορούμε να αλέσουμε μισή μερίδα του κοτόπουλου σε 300μλ ζωμού στο μούλτι και να το ρίξουμε στην κατσαρόλα όταν θα έχουμε αλέσει τα υπόλοιπα με το ραβδομπλέντερ. Θα μας δώσει ένα τόσο comfort φαγητό που θα νοιώσουμε λίγο παιδάκια.
Η ωραία και κρεμώδης σούπα μας σηκώνει πάνω της κρουτόν στο σερβίρισμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ίσως μια μεγάλη κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου. Της πάει επίσης ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, το μαυροκούκι και το καβουρδισμένο σουσάμι. Διαλέγουμε την γεύση μας και γαρνίρουμε ανάλογα.
Εμείς εδώ την σερβίραμε με τριμμένη φέτα, πιπέρι και ψημένη πίτα.


Με αυτόν τον μπαλαντέρ λοιπόν στα χέρια, μπορούμε να περάσουμε έναν ωραίο σουπάτο χειμώνα κι όταν θα νοιώσουμε ότι το κατέχουμε το παιχνίδι, μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε προσθέτοντας ότι μας κάνει κέφι και ζητάει η όρεξή μας!