Αν η λέξη γρονθοτυράκι (ή βολάκι) σας είναι άγνωστη, πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε. Αυτά τα στρογγυλά τυράκια από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα που παρασκευάζονται κυρίως στην Άνδρο, την Τήνο και την Σύρο, είναι πολύ νόστιμα. Το συριανό τυροκομείο Ζωζεφίνος πήρε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή και την απογείωσε, προσθέτοντας μυρωδικά στην βασική συνταγή.
Ένα τέτοιο γρονθοτυράκι χρησιμοποιήσαμε κι εμείς για την galette μας που φτιάχτηκε με φύλλο σφολιάτας και λαχανικά.
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2 πράσα
- 3 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
- 1 μεγάλο μανιτάρι porto bello χωρίς την καφέ φλούδα του
- ¼ γρονθοτυράκι Ζωζεφίνος με ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε φέτες και τρίβουμε το γρανθοτυράκι με τα δάχτυλά μας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα ώσπου να μαραθούν κάπως και ύστερα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και το μανιτάρι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τα λαχανικά στο τηγάνι μας. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και τα αφήνουμε να μαλακώσουν καλά, χαμηλώνοντας την φωτιά στο μισό. Προσοχή, δεν θέλουμε να λιώσουν τα κολοκυθάκια.
Στο μεταξύ αλείφουμε την ταρτιέρα μας με ελάχιστο βούτυρο και στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας, κάνοντας μερικές τρύπες με ένα πιρούνι. Κόβουμε την σφολιάτα που περισσεύει και γυρίζουμε την υπόλοιπη προς τα μέσα για να δημιουργηθεί η «κόρα» της galette μας. Την βάζουμε για 10 λεπτά σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο βαθμούς στον αέρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και απλώνουμε επάνω το μείγμα των λαχανικών μας. Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με το τριμμένο τυράκι και φρεσκοτριμμένο πολύχρωμο πιπέρι. Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα. Είναι πραγματικά υπέροχη!
Συμβουλή: Επειδή στον αέρα μπορείτε να ψήσετε περισσότερα ταψάκια, φτιάξτε δύο τέτοιες galette. Τρώγονται τόσο γρήγορα, που δεν θα το μετανιώσετε.