Οι galettes είναι ξαδέρφες με τις τάρτες, γίνονται πάνω κάτω με την ίδια ζύμη, έχουν όμως διαφορετική εμφάνιση, δεν κάνουν τις σπουδαίες και δεν ζητούν να σε εντυπωσιάσουν με την τελειότητά τους. Αντίθετα, είναι κάπως ρουστίκ, δίνουν περιθώριο αυτοέκφρασης στον δημιουργό τους και μοιάζουν λίγο με το γλυκό-ή αλμυρό- σνακ που θα έφτιαχνε μια θεία σου αν της έκανες ξαφνική επίσκεψη. Επιπλέον, έχουν την ίδια νοστιμιά, είναι τραγανές και χορταστικές.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Σε αυτήν εδώ την galette, η τραγανή ζύμη αγκαλιάζει με στοργή τα φρέσκα μήλα που θα βρεις αυτήν την εποχή και θα κάνει κάθε ομήγυρη πολύ χαρούμενη όταν θα την σερβίρεις δίπλα στα φλυτζάνια του καφέ ή του τσαγιού. Τα υλικά της μπορούν να βρεθούν εύκολα σε κάθε νοικοκυριό, οπότε μπορείς να την σκαρώσεις αμέσως μόλις επιθυμήσεις κάποια φθινοπωρινή νοστιμιά στο τραπέζι σου.

Υλικά

Για την ζύμη:

  • 1,1/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2κ.γ. αλάτι
  • 2κ.σ. ζάχαρη
  • 12 κ.σ πολύ κρύο βούτυρο (1,1/2 stick) κομμένο σε φέτες ενός εκατοστού
  • ¼ φλυτζάνι πολύ κρύο νερό

Για την γέμιση:

  • 3 μεγάλα μήλα
  • 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1κ.τ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1κ.τ. κανέλα
  • 2κ.σ. λιωμένο βούτυρο, ανάλατο
  • 1/8κ.τ. αλάτι

Για την συναρμολόγηση της galette και το ψήσιμο:

  • 1κ.σ. αλεύρι
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 2κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο για το γκλασάρισμα

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εκτέλεση

  • Ετοιμάστε το ταψί στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί. Μέσα στο πολυμηχάνημα της κουζίνας (με τα μαχαίρια) ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και την ζάχαρη. Τους κάνουμε αν μικρό ανακάτεμα και προσθέτουμε τα κομμάτια του βουτύρου. Συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να το βούτυρο να τεμαχιστεί σε μέγεθος φακής και η εικόνα του μείγματος να θυμίζει ψίχουλα. Αυτό θα πάρει μόλις μερικά δευτερόλεπτα.
  • Ρίχνουμε το νερό και χτυπάμε για άλλα 5 δευτερόλεπτα. Βγάζουμε το μείγμα από τον κάδο και το δουλεύουμε ώσπου να γίνει μια ενιαία ζύμη, πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Κάνουμε γρήγορα αυτή τη δουλειά για να ζεσταθεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την θερμοκρασία των χεριών μας. Για να γίνει τρανή η ζύμη μας όταν ψηθεί χρειάζεται να είναι κρύα όταν θα μπει στον φούρνο.
  • Την πλάθουμε με τον πλάστη μας σε έναν δίσκο διαμέτρου 15 εκατοστών και αφού τον τυλίξουμε με μεμβράνη, τον βάζουμε στο ψυγείο.
  • Πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε κουκούτσια και κοτσάνι. Ύστερα τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και στρώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνεια του πάγκου μας. Τοποθετούμε τον δίσκο του κρύου ζυμαριού επάνω και αλευρώνουμε τον πλάστη μας. Ανοίγουμε σε μεγαλύτερο δίσκο γύρω στα 30 εκατοστά και πάχος ½ εκατοστό. Δεν μας ενδιαφέρει να τον κάνουμε τέλειο, αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά αυτής της συνταγής. Γυρίζουμε την ζύμη μας ανάποδα πάνω στο στρωμένο ταψί μας και ξεκολλάμε το χαρτί από την επάνω μεριά.
  • Αλευρώνουμε λίγο την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να κρατήσει καλύτερα τα υγρά από τα μήλα και ύστερα στρώνουμε τα κομμάτια μήλου σε ελικοειδή διάταξη και αφήνοντας περιθώριο 2-3 εκατοστών γύρω γύρω. Κάνουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε για να μην ζεσταθεί η ζύμη μας. Όταν τοποθετήσουμε τα μήλα ρίχνουμε το όποιο ζουμάκι έχουν βγάλει από πάνω, αφού διπλώσουμε καλά γύρω γύρω το ζυμάρι μας. Αν το ζυμάρι σπάσει εδώ κι εκεί όπως διπλώνουμε, δεν πειράζει, το κολλάμε με τα δάχτυλα.
  • Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε για 55 έως 65 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει η ζύμη της galette μας. Μεταφέρουμε την galette μας σε μια σχάρα για να κρυώσει. Όσο συμβαίνει αυτό, αραιώνουμε την μαρμελάδα με 1 κουταλιά καυτό νερό και αλείφουμε τα μήλα για να γυαλίσουν.
  • Σερβίρουμε κατά προτίμηση την ίδια μέρα που φτιάξαμε την τάρτα, αλλά ότι μείνει (πράγμα δύσκολο) τρώγεται ωραιότατα και την επόμενη μέρα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!