Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κι εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας, έχουν σπουδαία θέση και στις vegan και vegetarian διατροφές, αντικαθιστώντας τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Τα όσπρια που κυρίως καταναλώνει ο άνθρωπος είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια. Εκτός από τις πρωτεΐνες τους (20-25%), τα όσπρια περιέχουν κι άλλα ευεργετικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, φυλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο. Ως εκ τούτου, βοηθούν με ένα σωρό προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, η καλή λειτουργία του εντέρου, η προστασία της καρδιάς, ενώ μειώνουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όταν συνδυάζονται με το ρύζι ή τους ξηρούς καρπούς αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους, ενώ για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου τους καλό θα είναι να τα τρώμε παρέα με λεμόνι ή ωμές πιπεριές.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν φυσικά την επιθυμία μας να τρώμε τα όσπριά μας και οι γνωστές φασολάδες και φακές βρίσκουν συχνά τον δρόμο τους προς το μεσημεριανό μας τραπέζι, λίγη περισσότερη έμπνευση όμως θα μας βοηθήσει να τρώμε τα συχνότερα.

Κεφτέδες ή μπιφτέκια από όσπρια

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε επιπλέον όσπρια στην διατροφή της οικογένειας, λίγο μπελαλίδικος βέβαια διότι η διαδικασία του μαγειρέματος έχει περισσότερα στάδια, δίνει απίθανες συνταγές όμως και μπορούν να παίξουν ως κυρίως φαγητό αλλά και ως ωραίοι, ορεκτικοί μεζέδες. Φυσικά μπορούν να μπουν και σε τυλιχτά, παρέα με λαχανικά, σε μπέργκερ, να συνδυαστούν με διάφορα ντιπ και γενικότερα να κάνουν την διαφορά στην ερώτηση “τι μαγειρεύουμε σήμερα;”
Ιδιαίτερα τα μπιφτέκια οσπρίων, μπορούν να γίνου πραγματικοί θησαυροί θρεπτικών συστατικών καθώς, εκτός του πουρέ οσπρίων που είναι η βάση μας, μπορούμε να προσθέσουμε λογής λαχανικά, πίτουρο βρόμης και όλα τα μυρωδικά του γούστου μας.

Όσπρια σε σαλάτες

Εδώ δεν υπάρχει όριο στους συνδυασμούς και ταβάνι στην έμπνευσή μας. Απλά τα βράζουμε και τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν για να συνθέσουμε υπέροχες σαλάτες, είτε πιο καλοκαιρινές, είτε πιο βαριές για τις κρύες μέρες του χρόνου.

Όσπρια με δημητριακά

Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα, ή το σιτάρι, δίνουν εξαιρετικά πλούσιες συνταγές. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή ή βρίσκονται σε νηστεία. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκώς μερικά αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν όμως συνδυάζονται οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Όσπρια με κρέας

Μπορείτε να φανταστείτε κάτι πιο χορταστικό από αυτό; Ωραία χειμωνιάτικα πιάτα που θα μας χορτάσουν και θα μας κρατήσουν χορτάτους για πολλές πολλές ώρες. Και αν δεν σας έρχεται κάποιο τέτοιο πιάτο στο μυαλό να σας θυμίσουμε: γίγαντες φούρνου με λουκάνικα. Σλουρπ!

Όσπρια ως αλοιφές

Βλέπε χούμους από ρεβίθια, βλέπε μους φάβας, βλέπε χούμους από μαύρα ή άσπρα φασόλια και βλέπε ψημένες πιτούλες που βυθίζονται ηδονικά μέσα τους, ξανά και ξανά και ξανά!

Υπάρχουν και τα όσπρια με πάστα

Όχι και οι πιο περιζήτητες συνταγές, για κάποιους λαούς όπως οι Ιταλοί όμως, αυτά είναι παραδοσιακά τους πιάτα και τα σέβονται αρκούντως.

Είναι λοιπόν προφανές από όλα τα παραπάνω ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην τρώμε όσπρια. Χρειάζεται μόνο λίγη δημιουργικότητα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!