Τις γιορτές πάντα πίνουμε λίγο -ή και πολύ- παραπάνω. Γι’ αυτό για πολλούς ο “Dry January” έχει γίνει κανόνας. Ένας μήνας, δηλαδή, χωρίς καθόλου αλκοόλ. Όχι δεν θα το κάνουμε με σκοπό την απώλεια βάρους, ούτε την γενική αποτοξίνωση από οτιδήποτε θεωρείται ανθυγιεινό. Δεν χρειάζεται καν να το κάνεις όντως για έναν ολόκληρο μήνα. Αρκεί να μειώσεις για ένα διάστημα την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να εξισορροπήσεις λίγο τα πράγματα στο οργανισμό σου. Στις άμεσες συνέπειες, θα δεις το πρόγραμμα ύπνου σου να φτιάχνει, θα ενυδατωθείς, το στομάχι σου θα ηρεμήσει, η πίεση σου θα διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα και ίσως εξοικονομήσεις και κάποια χρήματα. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις στο 100% την απόλαυση που σου χαρίζουν τα αλκοολούχα ποτά. Τα cocktails, για παράδειγμα, με την βαθιά και πολύπλοκη γεύση τους, δεν χρειάζεται να φύγουν από τη ζωή σου. Αρκεί να μάθεις να φτιάχνεις τις μη αλκοολούχες εκδοχές τους, γνωστές και ως mocktails. 

Cranberry sparkler

Γέμισε ένα κολονάτο ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο και πρόσθεσε 180ml χυμό cranberry, μαζί με τον χυμό ενός lime. Από πάνω τους ρίξε 59ml σόδα, που θα δώσει την αίσθηση σαμπάνιας, και μία φέτα πορτοκάλι ή λεμόνι για γαρνίρισμα.   

Punch σανγκριάς 

Έτσι κι αλλιώς είναι από τα πιο ελαφριά γευστικά ποτά, αν και αυτό συχνά μάς παρασύρει στο να το παρακάνουμε. Με τη μη αλκοολούχα εκδοχή της αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Πάρε μία κανάτα και ρίξε μέσα 750ml κρασί χωρίς αλκοόλ, ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι και ένα lime κομμένα σε φέτες, 1 / 4 της κούπας σουμάδα και μία κούπα κρύο χυμό πορτοκάλι. Ανακάτεψε καλά τα υλικά και βάλε την κανάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες. Πρόσθεσε πάγο και μία κούπα σόδα και είσαι έτοιμος.  

Mint julep 

Συνήθως το πίνουμε με βάση το ουίσκι, αλλά προφανώς τώρα αυτό θα αλλάξει. Βάλε στο ποτήρι σου δέκα φύλλα μέντα (χωρίς το κοτσάνι) και 15ml σιρόπι. Πίεσε το μείγμα τρεις με τέσσερις φορές με έναν γουδοχέρι, με προσοχή, ώστε να μην λιώσεις τα φύλλα. Πρόσθεσε θρυμματισμένο πάγο και 88ml coca-cola ή παγωμένο τσάι και ανακάτεψε με ένα κουτάλι μέχρι το ποτήρι σου να παγώσει. Πρόσθεσε κι άλλο πάγο μέχρι να φτάσει το χείλος του ποτηριού και ράντισε με λίγο ακόμα σιρόπι. Για γαρνίρισμα τοποθέτησε μερικά φύλλα μέντας.  

Μπελίνι 

Είναι ένα από εκείνα τα cocktails που καταφέρνουν να μάς ταξιδεύουν, συγκεκριμένα στην Ιταλία. Γιατί, λοιπόν, να χάσουμε αυτή την αίσθηση; Πάρε ένα ποτήρι σαμπάνιας και γέμισέ το με 59ml χυμό ροδάκινο. Από πάνω ρίξε ανθρακούχο χυμό μήλου, μέχρι να γεμίσει εντελώς το ποτήρι σου. Και κόψε μία φέτα ροδάκινο για γαρνίρισμα.  

Virgin Mary 

Είναι ιδανικό αν σου αρέσουν οι έντονες γεύσεις, αφού το συγκεκριμένο κάνει τόσο “μπαμ”, που σχεδόν δεν θα καταλάβεις ότι λείπει το αλκοόλ. Πάρε ένα κολονάτο ποτήρι και γέμισέ το μέχρι τη μέση με πάγο. Σε αυτό πρόσθεσε 89ml τοματοχυμό, 15ml χυμό λεμονιού, μία σταγόνα σως Worcestershire, μία πρέζα αλάτι και μία πρέζα πιπέρι και μισή κουταλιά του γλυκού ταμπάσκο. Ανακάτεψε καλά και βάλε σέλερι -ιδανικά φύλλα και κοτσάνι- για γαρνιτούρα. 

Virgin daiquiri φράουλα 

Είναι φρουτώδεςπεντανόστιμο και θα σου θυμίσει καλοκαίρι. Θα χρειαστεί να βγάλεις το μπλέντερ από το ντουλάπι, να βάλεις μέσα θρυμματισμένο πάγο, 30ml χυμό lime, 85 γραμμάρια φράουλες, δύο κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και να τα χτυπήσεις μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Το ρίχνεις σε ένα παγωμένο ποτήρι και βάζει μία φράουλα για γαρνίρισμα.  

Nojito μαύρων μούρων 

Είναι ουσιαστικά η mocktail εκδοχή του mojito. Θα χρειαστεί να βάλεις δέκα φύλλα μέντα και 29ml σιρόπι μαύρων μούρων στο shaker σου και να τα πιέσεις καλά μαζί. Πρόσθεσε χυμό από τρία limes και πάγο, κούνησε καλά, μέχρι ρο σκεύος να κρυώσει. Ρίξε το μείγμα σε ένα χαμηλό ποτήρι, που θα έχεις πρώτα γεμίσει με πάγο μέχρι τη μέση. Ρίξε από πάνω κρύα σόδα μέχρι να γεμίσει το ποτ΄ρι και ολοκλήρωσε με φύλλα μέντα, φέτες lime ή μαύρα μούρα.