Εύκολες και νόστιμες όσο δεν φαντάζεσαι, αυτές εδώ οι τρεις συνταγές για ψάρι θα προσθέσουν μια gourmet νότα στην ελαφριά διατροφή σου και θα μείνουν στην λίστα με τις αγαπημένες σου.
Ελληνική νοστιμιά: Πέρκα κοκκινιστή στο τηγάνι
Υλικά για τρεις μερίδες
- 1 φιλέτο πέρκας φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε φέτες
- 1 κουτί ψιλοκομμένης ντομάτας 250gr
- Ξερό δεντρολίβανο
- Ξερό θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο
- Προαιρετικά, λίγο μπούκοβο αν σου αρέσουν τα καυτερά
Εκτέλεση

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου
Πριν κάνεις οτιδήποτε φτιάξε το μείγμα δεντρολίβανο-θυμάρι σε αρκετή ποσότητα και φύλαξέ το σε ένα βαζάκι διότι είναι εξαιρετικά αρωματικό και πάει και με άλλες συνταγές ψαριού. Βάλε μερικές κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο στο μούλτι και χτύπα το μέχρι να τεμαχιστεί αρκετά, αλλά να μην γίνει σκόνη. Αυτό σπάει τα καρφάκια του ξερού δεντρολίβανου και δεν θα το βρίσκεις ολόκληρο πάνω στο ψάρι, ενώ αναδεικνύει το άρωμά του. Ανακάτωσέ το με άλλες τόσες κουταλιές ξερό θυμάρι κι έχεις έτοιμο το αρωματικό σου για ψάρι, εύκαιρο για όποτε το χρειαστείς.
Άλειψε τον πάτο του καυτού αντικολλητικού τηγανιού σου με το ελαιόλαδο και ρίξε μέσα τα κρεμμύδια. Αλάτισε και χαμήλωσε την φωτιά ώσπου να μαλακώσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο και περίμενε να αναδειχτεί και το δικό του άρωμα. Στο μεταξύ, τεμάχισε στα τρία την πέρκα και πασπάλισέ την γενναιόδωρα με το μείγμα μυρωδικών και το πιπέρι και από τις δύο μεριές. Ανέβασε λίγο τη φωτιά και πέρασε τα κομμάτια από το τηγάνι για ένα δύο λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα για να μην σπάσουν. Πρόσθεσε την ντομάτα και ανακίνησε καλά το σκεύος, σηκώνοντας λίγο τα φιλέτα για να πάει η σάλτσα και από κάτω τους. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που θα τα μετακινήσεις μέσα στο τηγάνι, για να μην διαλυθούν. Κλείσε με το καπάκι και άσε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος αφαίρεσε το καπάκι για να εξατμιστούν τα υγρά. Μπορείς να σερβίρεις με ρύζι μπασμάτι στον ατμό ή κινόα.
Fancy γλώσσες με noodles κολοκυθιού
Αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει και με άλλα είδη ψαριού όπως λαβράκι, σολομό ή γλαύκο, φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Υλικά για δύο μερίδες
- 300γρ ψάρι
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- Για τα noodles κολοκυθιού:
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 χοντρούτσικο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 400γρ κολοκύθι
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι και το ξύσμα ενός λεμονιού
- ½ φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μέτρια ένα σκεύος που μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το σκόρδο μας, αφού το έχουμε πατήσει καλά με την πλατιά πλευρά του μαχαιριού μας. Ανακινούμε το σκεύος για να βοηθήσουμε την γεύση του σκόρδου να αρωματίσει το λάδι. Σκουπίζουμε καλά το ψάρι μας να μην έχει υγρασία και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το ψάρι στο λάδι και ψήνουμε ελαφρά και από τις δυο μεριές ώσπου να χρυσίσει. Αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και το μεταφέρουμε στον φούρνο μας που έχουμε προθερμάνει στους 180 για 8-10 λεπτά ή μέχρι να έχει γίνει όπως μας αρέσει.
Για τα noodles κολοκυθιού χρειαζόμαστε spiralizer. Αν όμως δεν έχουμε, δεν πειράζει. Χρησιμοποιούμε το εξάρτημα με το οποίο καθαρίζουμε τις πατάτες και πιέζοντάς το λίγο παραπάνω κόβουμε λωρίδες κολοκυθιού. Έτσι θα φτιάξουμε λαζάνια κολοκυθιού που είναι αρκετά λεπτά ώστε να συνεργαστούν ωραία με το ντρέσινγκ μας και να μαλακώσουν, ακριβώς όπως και τα noodles.
Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμυδάκι ανακινώντας ώσπου να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε μέσα τα λαζάνια ή noodles κολοκυθιού, αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε για 4 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού και τον μαϊντανό. Ανακατώνουμε καλά και δοκιμάζουμε. Προσθέτουμε αλάτι ή λεμόνι σύμφωνα με τα γούστα μας.
Σερβίρουμε σε δύο μπολ βάζοντας από κάτω τα noodles κολοκυθιού και από πάνω το ξεροψημένο μας ψάρι.
Καλοκαιρινή πανδαισία
Αυτή είναι και η πιο εύκολη από όλες τις συνταγές μας διότι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι απλά να βάλουμε όλα μας τα υλικά σε ένα ταψί και να τα ψήσουμε για 25-30 λεπτά ή ώσπου να έχει ψηθεί καλά το ψάρι μας.
Υλικά
- Φρέσκος ή κατεψυγμένος μπακαλιάρος σε φέτες
- Ντοματίνια
- Ένα λεμόνι σε φέτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδου σπασμένες
- Βασιλικό σε φύλλα
Εκτέλεση
Λαδώνουμε το ταψί μας ελαφρά και στρώνουμε μέσα του τα υλικά μας ανάμεικτα. Σερβίρουμε με ρύζι, ή ρύζι από κουνουπίδι ή κινόα ή ακόμα και πάνω σε άφθονη baby ρόκα σαλάτα.