Με τον Οκτώβριο να έχει φτάσει, πλέον έχουμε αρχίσει και περιτριγυριζόμαστε όλο και περισσότερο από συνταγές με κολοκύθα. Μία από τις πια κλασικές, που τα τελευταία χρόνια επιστρέφει ξανά και ξανά το φθινόπωρο; Το pumpkin spice latte, που στην Ελλάδα έχουμε μάθει κυρίως από τα Starbucks. Το βασικό του πρόβλημα; Είναι εποχικό ρόφημα, οπότε μαζί με το φθινόπωρο φεύγει πάντα και αυτό. Η λύση; Απλή. Μάθε να το φτιάχνεις μόνος σου. Για να καταλάβεις ότι δεν είναι ακατόρθωτο, το δοκίμασα πρώτη εγώ. 

Τι ακριβώς συνέβη

Να πούμε ότι εκεί έξω κυκλοφορούν άπειρες κυριολεκτικά συνταγές για pumpkin spice latte. Για λόγους αυθεντικότητας, ωστόσο, εγώ ακολούθησα τη συνταγή που έχουν κυκλοφορήσει τα ίδια τα Starbucks στην ιστοσελίδα τους. Τι χρειάστηκα; Εσπρεσιέρα, που ευτυχώς για εμένα είχα μόλις αγοράσει. Εκτός αυτής, χρειάζεσαι προφανώς εσπρέσο, γάλα για το αφρόγαλα, σαντιγί και νερό, ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ και πουρέ κολοκύθας για το σιρόπι. 

Να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία θα ήταν πολύ πιο γρήγορη αν πιθανώς ζούσα σε άλλη χώρα. Γιατί; Διότι σε μία άλλη χώρα ίσως κατάφερνα να βρω πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα. Σε αυτήν δεν τα κατάφερα (αν εσύ έχεις βρει κάπου, θα το εκτιμήσω υπερβολικά αν μου πεις πού), οπότε έπρεπε να φτιάξω και τον πουρέ από την αρχή. Δεν είναι δύσκολο, απλά χρονοβόρο. Θες απλά μία κολοκύθα, να την κόψεις, να την καθαρίσεις από σπόρια και ίνες, να την ψήσεις, να της βγάλεις τη σάρκα, να τη ρίξεις στο μπλέντερ και τελείωσες. Τώρα μπορείς να ασχοληθείς όντως με τον καφέ και κυρίως με το σιρόπι.

@nikoletta.st

Pumpkin purée 🍁 #pumpkin #pumpkinpuree #fallvibes #food #foodtok #foodtiktok #recipe

♬ I GUESS I’M IN LOVE – Clinton Kane

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ρίχνεις το νερό με τη ζάχαρη, τα αφήνεις μέχρι η ζάχαρη να λιώσει, ρίχνεις όλα τα άλλα και τα αφήνεις 20 λεπτά να βράσουν. Πρόταση βάσει προσωπικής προτίμησης: Μη βάλεις απορροφητήρα και άσε όλο το σπίτι να μυρίζει φθινόπωρο για μερικές μέρες. Όταν ετοιμαστεί, μην κάνεις το δικό μου λάθος και το αφήσεις στην κατσαρόλα σου, γιατί θα καθαρίζεις δέκα χρόνια, και μετάφερέ το σε ένα πλαστικό ιδανικά δοχείο. 

Από εδώ και πέρα, αν έχεις μία απλή εσπρεσιέρα με κάψουλες, τα πράγματα κυλάνε εύκολα και γρήγορα. Εγώ τον έκανα διπλό, γιατί έχω και έναν εθισμό να καλύψω, τον ανακάτεψα με το σιρόπι (μη βάλεις πρώτα το σιρόπι, απλά μου κοκάλωσε στον πάτο της κούπας), έριξα αφρόγαλα, σαντιγούλα και pumpkin spice. Πριν ψαρώσεις με το τελευταίο, όχι δεν το αγόρασα από κάπου, ούτε έκανα κάτι περίπλοκο. Απλά ανακατεύεις όλες τις σκόνες του σιροπιού (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ) και δεν κάνεις τίποτα περισσότερο. 

@nikoletta.st

Starbucks’ pumpkin spice latte ☕️🍂🍁 #pumpkinspicelatte #psl #pumpkinspice #latte #starbucks #coffee #coffeetok #coffetiktok #recipe #pumpkin #fallvibes

♬ Pumpkin Spice – Teeyago

Τελική ετυμηγορία

Γευστικά άξιζε; Ναι και θύμιζε αρκετά τον καφέ των Starbucks (ίσως μία νέα καριέρα ανοίγεται μπροστά μου;). Οικονομικά άξιζε; Ναι, γιατί αν δεν κάνεις τα δικά μου λάθη, το σιρόπι είναι αρκετό για περισσότερους καφέδες. Χρονικά άξιζε; Εκτός κι αν βρεις έτοιμο πουρέ κολοκύθας ή αν έστω κάνει στοκ το σιρόπι, όχι. Ναι, το αποτέλεσμα ήταν ωραίο για μία φορά, αλλά υποθέτω κανείς δεν θέλει να ξοδεύει περίπου 1+ ώρα για να πιει έναν καφέ.