Για τον Κυριάκο Κορωνιώτη, το οικογενειακό οινοποιείο στην περιοχή Πανόραμα της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, στρατηγικά τοποθετημένο στην Αργολίδα, ανάμεσα στις ζώνες Νεμέας και Μαντινείας, αποτελεί  μοναδικό χώρο έκφρασης της δημιουργικότητας και της αντίληψής του για το κρασί.

Ο οινοποιός Κυριάκος Κορωνιώτης με σπουδές στην Χημεία και την Φυσική, με 15 χρόνια εργασιακή εμπειρία στην εδαφολογία, την θρέψη φυτών, την οινοανάλυση και την οινοποίηση, ξεκίνησε το οινοποιείο το 1999.

Στο κτήμα μας σήμερα παράγονται επτά μονοποικιλιακά κρασιά με πλήρη έμφαση στο terroir και στην ανάδειξη των τυπικών χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας που την κάνουν μοναδική. Εκτός όμως από τα κρασιά, το οινοποιείο έχει πολλές εμπειρίες να προσφέρει στον επισκέπτη που θα διαβεί την φιλόξενη πόρτα του.

Δυστυχώς ο χειμώνας της καραντίνας ήταν δύσκολος, μας έδωσε όμως μία πολύτιμη ευκαιρία να σκεφτούμε, να βάλουμε προτεραιότητες, στόχους  και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα όλη μας την παραγωγική και εμπορική πολιτική για την μετά covid εποχή.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας ήταν σημαντικά και ο χρόνος του lockdown υπήρξε εποικοδομητικός  για την οινοποιία μας: Είχαμε πολύ καλή και συχνή επικοινωνία με τους συνεργάτες μας, αλληλεγγύη μεταξύ μας με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ενημερώναμε τακτικά τους φίλους του κρασιού και αποκτήσαμε νέους εμπορικούς συνεργάτες.

Με τον ερχομό της άνοιξης, μεγαλώσαμε τον αμπελώνα μας με δύο νέες φυτεύσεις στον ευρύτερο χώρο του οινοποιείου, στο Πανόραμα Άργους. Δέκα στρέμματα Malvasia aromatica και δέκα στρέμματα Ασύρτικο, δύο ποικιλίες που καλλιεργούμε ήδη αρκετά χρόνια και μας έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Τελικά για την μετά-καραντίνα εποχή το πρόσημο είναι θετικό με αισιοδοξία για το μέλλον.

Σεφ: Μιχάλης Ντουνέτας

Διανύοντας την Μεγάλη Εβδομάδα του Δεύτερου Πάσχα σε lockdown, προτεραιότητα μας πριν το τροπάριο της Κασσιανής είναι να έχουμε “θωρακιστεί” κατά του Covid -19, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα άτομα του περιβάλλοντός μας. Με την σταδιακή άρση του lockdown, στην πρώτη φάση των προτεραιοτήτων μας, είναι να εφοδιάσουμε τον κλάδο  HO.RE.CA. και να εξυπηρετήσουμε τις νέες λίστες κρασιών.

Στη δεύτερη φάση, που αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες του οινοτουρισμού  στο οινοποιείο μας.

Την θέση των on-line γευσιγνωσιών και σεμιναρίων θα πάρουν οι ζωντανές παρουσιάσεις με συνδυασμούς κρασιού – φαγητού, συνοδευμένες από τα πραγματικά αρώματα των χώρων του οινοποιείου και των αμπελιών.

Τα αμπέλια μας θα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία, με διάχυτο το λεπτό άρωμα του άνθους των σταφυλιών σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο.

Η επίσκεψη στο οινοποιείο είναι ένα ταξίδι που παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς καλεί τον επισκέπτη στην είσοδο του νομού Αργολίδας, σε μια διαδρομή μέσα από τα ημιορεινά αμπελοτόπια, την εύφορη πεδιάδα, τις ακρογιαλιές και τα ιστορικά μνημεία.

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


Η malvasia di candia Koroniotis με το εκρηκτικό στόμα, την σπιρτάδα και την οξύτητα της συνδυάζεται με το λιτό μενού της νηστείας, με  θαλασσινές γεύσεις, οστρακοειδή, μακαρονάδες και μυρωδάτες σαλατούλες. Και  οπωσδήποτε με λαχταριστές κόκκινες φράουλες. Μην ξεχνάτε ότι αυτό το αρωματικό κρασί , είναι το ακαταμάχητο απόλυτο κρασί  του ελληνικού καλοκαιριού!

Σεφ: Θοδωρής Σταμούλης


Το 1300 b.c.Ασύρτικο με την εκπληκτική πολυπλοκότητα ένταση και  ισορροπία συνδυάζεται με την πασχαλιάτικη μαγειρίτσα. Τα φινετσάτα αρώματά του συμπληρώνουν το φρέσκο άρωμα των χόρτων  και από την άλλη το πλούσιο στόμα του εξισορροπεί  την γεύση από τα αντεράκια και τις συκωταριές.
Το 1300 b.c.δίνει ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα  σε όσους έχουν γευστικές απαιτήσεις ακόμη και στα πιο καθημερινά τους πιάτα.

 

 Το argus syrah είναι το premium κρασί της οινοποιίας από τα αμπέλια της ορεινής Αιγιαλείας. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την εμφάνιση του χρυσού “Argus” Syrah το 2018, που βρίσκεται πολύ συχνά στις λίστες με τα κορυφαία ελληνικά κρασιά. Με χρώμα εντυπωσιακό βαθύ κόκκινο, ένα δυνατό και στιβαρό κρασί, που στέκεται άψογα δίπλα στο κοκορέτσι και το αρνί του Πάσχα.


Στο στόμα είναι παχύ, πληθωρικό με μακρά επίγευση. Το μεγάλο του οινόπνευμα (14,2 % vol) ισορροπεί άψογα με τις πολλές ώριμες τανίνες και την οξύτητα που κατέχει λόγω ορεινής καταγωγής.

“….εδώ δεν μιλάμε για “more is more” αλλά για “much more is more” όπως αναφέρει ο Σ. Γεωργόπουλος στο FNL guide.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!