Είναι δύσκολο να περάσεις έξω από το Flour of Youth στο Κουκάκι χωρίς να ελαττώσεις έστω ταχύτητα στον βηματισμό σου. Το ροζ χρώμα των τοίχων θα σου τραβήξει πρώτα την προσοχή ενώ σχεδόν αμέσως η μυρωδιά των φρεσκοψημένων γλυκών θα σε οδηγήσει σχεδόν τυφλά στην πόρτα του μαγαζιού, όπου μοστράρουν στην βιτρίνα κάθε λογής λαχταριστά μπισκότα, κέικ και cupcakes, όλα με άφθονες δόσεις σοκολάτας, κρέμας, μαρμελάδας και ό,τι άλλη σατανική συνταγή έχει σκεφτεί εκείνη την ημέρα ο Μάριος Νικορέτζος.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Ερχόμενος από την Βαρκελώνη, όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία δουλεύοντας σε κουζίνες πολλών επιτυχημένων εστιατορίων, ο Μάριος αποφάσισε να ανοίξει την δική του ροζ και λουλουδάτη γωνία σε μία από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης λίγο πριν ξεσπάσει για τα καλά η πανδημία και η ζωή μας έρθει πάνω-κάτω. Παρά τις απύθμενες δυσκολίες της εποχής, το Flour of Youth κατάφερε γρήγορα να αφήσει το στίγμα του στον γλυκό χάρτη της Αθήνας, κυρίως εξαιτίας των πραγματικά επικών μπισκότων του (εδώ μπορείς να βρεις το αναλυτικό μενού όταν το είχαμε εμείς δοκιμάσει) αλλά και των ιδιαίτερων cupcakes σε σχήμα τριαντάφυλλο, με ροζ πέταλα, πράσινα φύλα και μία παραμυθένια χρυσόσκονη στην κορυφή.

Όταν η πίκρα του lockdown απειλούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ζωή μας, ήταν πράγματα σαν τα γλυκά του Μάριου που ομόρφαιναν την καθημερινότητά μας και έτσι γρήγορα οι δουλειές πήραν μπροστά, με πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση, διάσημους πελάτες, νέες προσθήκες στο μενού (όπως το καλύτερο cheesecake της αγοράς) και μία sold out βιτρίνα στο τέλος κάθε ημέρας.
Έτσι λοιπόν, αφού είχε πλέον εδραιωθεί στην αγορά και παρατήρησε πως οι παραγγελίες για τούρτες γενεθλίων ολοένα και αυξάνονται, ο Μάριος αποφάσισε να λανσάρει ένα project το οποίο είχε στην καρδιά του πριν καν χτιστούν τα θεμέλια στο Flour of Youth. Πιστεύοντας στις δυνάμεις του και στο γεγονός ότι οι πελάτες και το γενικότερο αθηναϊκό κοινό των foodies είναι έτοιμο για κάτι καινούργιο, το επόμενο του βήμα ήταν οι τούρτες vintage.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Kαι όταν λέμε τούρτες vintage, εννοούμε αυτές που βλέπουμε σε αμερικάνικα περιοδικά δεκαετίας του ’60, οι γεμάτες παστέλ χρώματα, κερασάκια και περίεργους φραμπαλάδες με σαντιγί. Εκμεταλλευόμενος τις επιρροές του από την ισπανική ζαχαροπλαστική κουλτούρα αλλά “καβαλώντας το κύμα” των παγκόσμιων trends του ινσταγκραμ,  το οποίο ξεκίνησε να λατρεύει τις vintage τούρτες κατά την διάρκεια της πανδημίας (όπως έχουμε αναλύσει εδώ), ο Μάριος βρέθηκε ξαφνικά με δεκάδες παραγγελίες ατόμων που συγκινήθηκαν από την νοσταλγική του προσέγγιση σε ένα τόσο κλασικό γλυκό και ήθελαν την δική τους εκδοχή.

Χωρίς καθόλου χρήση ζαχαρόπαστας και με απολύτως χειροποίητα υλικά, οι vintage τούρτες του Flour of Youth έχουν γίνει ανάρπαστες, και μπορείς να τις παραγγείλεις σε διάφορα σχέδια, ανάλογα της αισθητικής σου και φυσικά, στην γεύση που εσύ επιθυμείς. Προσωπικά, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να ακολουθήσεις τον δρόμο που λέει “red velvet”, για μία τούρτα με τρομερά ελαφρύ παντεσπάνι και πεντανόστιμη κρέμα ανάμεσα στα layers που θα σε κάνει να θέλεις να την καταβροχθίσεις ολόκληρη μόνος σου.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Εξίσου υπέροχο είναι και το carrot cake, το οποίο μπορείς βέβαια να αγοράσεις και σε τεμάχιο στο μαγαζί καθημερινά (αν δεν έχει βγει sold out μέχρι την στιγμή που θα πας).

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Ο Μάριος ετοιμάζει καινούργια πράγματα εν όψει Χριστουγέννων, ενώ το Flour of Youth έχει ήδη στολιστεί γιορτινά. Οι vintage τούρτες όμως θα συνεχίσουν να βασιλεύουν ανεξαρτήτως εποχής, θυμίζοντας κάτι από αναγεννησιακό πίνακα ή τουλάχιστον μέρος του μπουφέ της Μαρίας Αντουανέτας.

Αξίζουν σίγουρα μία δοκιμή για την επόμενη ειδική σου περίσταση, αν και ίσως λυπηθείς να τις χαλάσεις εξαιτίας της ομορφιάς τους. Και όταν δοκιμάσεις, μπορεί να δυσκολευτείς να τις μοιραστείς.

Βεΐκου 91, Κουκάκι
210923 7017