Ναι, μου αρέσει η κολοκύθα. Όχι, δεν έχω ποτέ δοκιμάσει pumpkin spice latte από τα Starbucks. Αισθάνθηκα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω αυτά τα δύο από την αρχή.
Σε έναν κόσμο που η γενικότερη αντίληψη είναι πως είτε μισείς θανάσιμα την κολοκύθα και τα φαγητά της είτε την βλέπεις στον ύπνο σου και βάφεις τους τοίχους σου πορτοκαλί, εγώ τολμάω να πω ότι απλώς μου αρέσει η γεύση της. Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο συστατικό για φθινοπωρινές συνταγές, χωρίς βέβαια να αποτελεί εμμονή ή στοιχείο του χαρακτήρα μου. Μέσα στο γενικότερο πνεύμα του Halloween που έχει συνεπάρει αρκετούς τον τελευταίο καιρό (διότι χρειαζόμαστε λίγη μαγεία σε σκοτεινούς καιρούς, damn it), διάφορα κολοκυθοποστ άρχισαν να κατακλύζουν το ελληνικό διαδίκτυο και ήθελα να συμμετέχω σε όλα. Παρόλο που ακόμα δεν είχα καν φάει την πρώτη σούπα της σεζόν! Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να βάλω στον εαυτό μου ένα μαγειρικό challenge με χρώμα, ψήσιμο και cosy διάθεση: μία ολόκληρη ημέρα με συνταγές βασισμένες στην κολοκύθα. Πιο συγκεκριμένα, ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό, ένα βραδινό και ένα επιδόρπιο (προφανώς πρέπει να υπάρχει πάντα ένα επιδόρπιο).
Αποφάσισα να φέρω εις πέρας την δοκιμασία όταν ο καιρός ήταν με το μέρος μου, καθώς έξω είχε συννεφιά και ψύχρα και το κλίμα σήκωνε μαγείρεμα και ωραίες μυρωδιές. Μέσα σε όλο αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό δεν θα συμπεριλάβω την μαμά μου, η οποία την προηγούμενη ημέρα είχε αναλάβει το κουβάλημα των κολοκυθών και ακόμα κρατούσε κάποια μούτρα. Ιδού λοιπόν οι μαγειρικές μας επιλογές για το νόστιμο αυτό pumpkin challenge!
Πρωινό:
Pumpkin bread
Nα ομολογήσω κάπου εδώ πως εγώ στην καραντίνα (ούτε στην πρώτη ούτε στην δεύτερη) δεν έφτιαξα banana bread. Όχι επειδή δεν το είχα ρίξει στο φαΐ γενικότερα, αλλά επειδή έχω ένα θέμα με τα επιδόρπια με βάση την μπανάνα. Η γεύση της επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα συστατικά και μου αφήνει μία περίεργη αίσθηση στο στόμα, η οποία δεν μου είναι 100% ευχάριστη. Είχα λοιπόν μείνει αμέτοχη στο trend και πολύ κακώς διότι το pumpkin bread που ψήσαμε με κομματάκια σοκολάτας ήταν ένα πανεύκολο, πορτοκαλόχρυσο αριστούργημα. Μοσχοβόλησε ολόκληρο το σπίτι και τα γύρω τετράγωνα και περιστέρια μαζεύτηκαν στα μπαλκόνια αναζητώντας ψίχουλα. Μάταια βέβαια διότι τα φάγαμε και αυτά. Για να απογειώσεις την εμπειρία, συνδύασέ το με με την μαρμελάδα κολοκύθας με καραμελωμένο τζίντζερ που θα βρεις εδώ.
Συνταγή:
Πουρές κολοκύθας
Πριν ξεκινήσετε την παρασκευή του, κόψτε την κολοκύθα στα δύο, αφαιρέστε σπόρια και ίνες, αλείψτε την με λίγο ελαφρύ λάδι και ψήστε την στους 200 βαθμούς ώσπου να μαλακώσει τελείως. Με ένα μεγάλο κουτάλι αφαιρέστε την μαλακιά σάρκα και κάντε την πουρέ με το σχετικό εργαλείο.
Υλικά:
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1 κουτ. γλ. Baking Soda
- 2 κ. γλ. κανέλα Κεϋλάνης
- ¼ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ¼ κ. γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
- ¼ κ. γλ. τριμμένο τζίντζερ
- ¾ κ. γλ. αλάτι
- 2 μεγάλα αβγά
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλική
- ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
- 1 και ½ φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
- ½ φλιτζάνι σπορέλαιο
- ½ φλιτζάνι στυμμένος χυμός πορτοκάλι
- 2/3 φλιτζάνι σταγόνες ή κομματάκια σοκολάτας υγείας (ή γάλακτος ή λευκής ή ακόμα και σταφίδες αν δεν θέλετε την σοκολάτα).
Οδηγίες:
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, την baking soda, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπήστε τα αβγά με τις δύο ζάχαρες και προσθέστε το λάδι, τον πουρέ κολοκύθας και τον χυμό πορτοκάλι. Όταν ομογενοποιηθούν, προσθέστε και τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω με μια μαρίζ.
- Αναμείξτε τα δύο μείγματα και βάλτε σε φόρμα κέικ που έχετε από πριν αλείψει με λίγο λάδι.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην κάτω κάτω θέση. Θα είναι έτοιμο σε μία ώρα περίπου ανάλογα με τον φούρνο σας. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας πριν το βγάλετε από τον φούρνο για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί ως μέσα. Αφήστε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρετε.
Mεσημεριανό:
μακαρονοσαλάτα με ψητή κολοκύθα
Σίγουρα το πιο πρωτότυπο από όλα τα πιάτα της ημέρας, που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ πριν και κάπως ξεσηκώσαμε από το The Great British Chefs. Η βινεγκρετ ταίριαξε υπέροχα με την κολοκύθα και τα fusilli, ενώ το baby σπανάκι πρόσθεσε μία ευχάριστη πικρίλα στο τελικό αποτέλεσμα. Κάπου εδώ έχω να δηλώσω πως τα ελληνικά σούπερ μάρκετ δεν πουλάνε ραντίτσιο και έτσι αναγκαστήκαμε να πάρουμε τέσσερις διαφορετικές έτοιμες σαλάτες και να ψαρεύουμε τα ροζ φυλλαράκια ένα-ένα. Εσείς να πάτε σε ένα μανάβικο καλύτερα.
Υλικά για 2 άτομα:
- Δύο μεγάλες φέτες κολοκύθας, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους.
- ¼ φλιτζανιού λαδόξιδο και δύο ακόμα κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- Αλάτι, πιπέρι
- 250 γρ fusilli ή όποια άλλη κοντή πάστα σας αρέσει, βρασμένα al dente
- Ένα πακέτο baby ρόκα ή baby σπανάκι
- Μερικά φύλλα ραντίτσιο κομμένα
- Φλοίδες πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς
- Αναμειγνύουμε το ξύδι, το λάδι και το μέλι.
- Βάζουμε τους κύβους κολοκύθας στο ταψί μας και τις αλείφουμε καλά με λαδόξιδο. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου ώσπου η κολοκύθα μας να ψηθεί και να καραμελώσει ωραία.
- Σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τις δύο κουταλιές από το ξύδι και δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και την κολοκύθα και ανακατεύουμε ώσπου να λαδωθούν καλά. Ύστερα μπαίνει η πάστα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τελευταίες οι φλοίδες του πεκορίνο.
Γλυκό:
τρουφάκια με κολοκύθα και λευκή σοκολάτα
Περιέργως, το πιο απλό κομμάτι του challenge ήταν και αυτό που μας δυσκόλεψε περισσότερο. Η συνταγή στην οποία είχαμε καταλήξει ήθελε τα νόστιμα τρουφάκια μας να βουτηχτούν στην λευκή σοκολάτα, κάτι το οποίο με περίσσια χαρά θα έκανα διότι σοκολάτα. Παρόλα αυτά, η μάρκα που επιλέξαμε μάλλον δεν ήταν κατάλληλη για αυτές τις δουλειές, διότι έπηξε πάρα πολύ γρήγορα αφού την λιώσαμε και μας ταλαιπώρησε τόσο που καταλήξαμε να έχουμε στα χέρια μας κάτι που έμοιαζε με άσπρους κεφτέδες. Ανήμπορες και εκνευρισμένες, αποφασίσαμε να καλύψουμε τα υπόλοιπα μπαλάκια με τρίμμα μπισκότου, καστανή ζάχαρη και λίγη κανέλα. Από γεύση πάντως έσκιζαν και οι δύο εκδοχές.
Υλικά για τα τρουφάκια
- 55γρ cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
- 15γρ ζάχαρη άχνη
- 1/3 φλιτζ. πουρέ κολοκύθας
- 175 γρ μπισκότα digestive
- 1 κουτ. γλ μείγμα κανέλας, σκόνης τζίντζερ, μοσχοκάρυδου τριμμένου, και γαρύφαλλου.
- 110 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί
Επικάλυψη
- 280 γρ. λευκής σοκολάτας ή τρίμα από μπισκότα, καρύδι, κανέλα και ζάχαρη
Εκτέλεση
- Χτυπήστε στο μίξερ το cream cheese με την ζάχαρη για 2 λεπτά. Ύστερα προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και ξαναχτυπήστε ώσπου να ανακατωθούν καλά. Προσθέστε τα μπισκότα, τα μπαχαρικά και την λιωμένη σοκολάτα. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου το μείγμα να γίνει μια παχουλή μπάλα. Τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. Αυτό είναι υποχρεωτικό, αλλιώς δεν θα καταφέρετε να δώσετε εύκολα σχήμα στα τρουφάκια.
- Βγάλτε το μείγμα από το ψυγείο και με ένα κουτάλι του τσαγιού πάρτε ίσες δόσεις και φτιάξτε το μπαλάκια με τις παλάμες σας. Ακουμπήστε τα μπαλάκια σε δίσκους όπου έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ξαναβάλτε στο ψυγείο για μια ώρα. Προς το τέλος αυτής της ώρας λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά και αρχίζουμε να βουτάμε μέσα τα τρουφάκια ένα ένα με ένα πιρούνι. Τα ακουμπάμε στο χαρτί και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Όταν τα σερβίρουμε μπορούν να μείνουν για μερικές ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βραδινό:
σούπα ψητής κολοκύθας με τραγανό μπέικον
Και να ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας. Το πιάτο που υποπτεύομαι ότι απλά ήθελα να φάω και επινόησα ολόκληρο challenge για να έχω δικαιολογία. Η σούπα που με έκανε να αγαπήσω τις σούπες. Η σπεσιαλιτέ της μαμάς μου που μου φτιάχνει την διάθεση όταν τελειώνει το καλοκαίρι. Ο λόγος που η Πίσσα, το σκυλί μας, καθόταν σαν υπνωτισμένη μπροστά από τον φούρνο λες και ο φούρνος θα της έλεγε την μοίρα της (απλά ψηνόταν το μπέικον). Σας προτρέπω να δοκιμάσετε όλες τις συνταγές που φτιάξαμε. Σας ΕΠΙΒΆΛΩ σχεδόν να μαγειρέψετε αυτήν την σούπα βελουτέ. Είναι η καλή ζωή μέσα σε ένα βαθύ πιάτο. Βάλτε από δίπλα και ένα ποτήρι κρασί και απλά αφεθείτε.
Υλικά
- 1 μεσαία κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσα
- 2 καρότα
- 1 κύβος κοτόπουλο
- ¼ κουτ. σαγιού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 30 γρ βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
- Φέτες μπέικον
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Σε ένα ταψί, κόβουμε σε φαρδιές φέτες, ένα μεγάλο κρεμμύδι, δύο καρότα και δύο πράσα μόνο το άσπρο κομμάτι τους. Τα λαδώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Στο ίδιο ταψί τοποθετούμε και την κολοκύθα με την φλούδα της προς τα κάτω, αφού πρώτα έχουμε λαδώσει και αλατοπιπερώσει την επιφάνειά της. Τα βάζουμε να ψηθούν όλα μαζί για όσο χρειαστεί ώστε να μαλακώσει τελείως η κολοκύθα μας. Ίσως τα λαχανικά να έχουν ψηθεί πριν την κολοκύθα. Σε αυτή την περίπτωση τα αφαιρούμε πρώτα από το ταψί και τα κρατάμε στην άκρη. Δεν παραλείπουμε να τα ανακατώσουμε στο μέσο περίπου του ψησίματος. Όταν είναι όλα έτοιμα, ρίχνουμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει να βράσει το νερό της σούπας με τον κύβο. Μέσα θα μπει και η σάρκα της κολοκύθας που έχουμε βγάλει με ένα μεγάλο κουτάλι.
- Στο ίδιο ταψί, βάζουμε τις φέτες μπέικον και τις αφήνουμε να ψηθούν καλά καλά.
- Πίσω στην κατσαρόλα μας πολτοποιούμε τα πάντα με το ραβδομπέντερ μας και προσθέτουμε κι άλλο βραστό νερό αν χρειαστεί. Αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά προσθέτοντας το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μικρά κομμάτια τραγανό μπέικον από πάνω.
- Εναλλακτικά μπορούμε να παρακάμψουμε την διαδικασία του ψησίματος και να βάλουμε τα υλικά της σούπας από την αρχή στην κατσαρόλα μας να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Απλά θα χρειαστεί να ξεφλουδίσουμε και να τεμαχίσουμε την φρέσκια κολοκύθα που είναι αρκετά σκληρή. Η γεύση διαφέρει λιγάκι γιατί τα ψημένα λαχανικά βγάζουν μια διαφορετική γλύκα, αλλά αυτή είναι μια πληροφορία που αφορά πολύ εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.