Κι ας λένε κάποιοι το αντίθετο, σε όλους μας αρέσουν τα γλυκά. Απλά κάποιοι είναι πιο επιλεκτικοί από άλλους και δεν τρώνε όποιο γλυκό τους βάλεις στο πιάτο τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια γλυκά που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν καταφέρει να είναι και τα πιο δημοφιλή στον κόσμο, με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ποια είναι αυτά; Στα βρήκαμε όλα και μαζί σου παραθέτουμε βίντεο με τις συνταγές τους, σε περίπτωση που βαριέσαι να ψάχνεις τα ζαχαροπλαστεία.  

Fudge 

Το αμερικανικό αυτό γλυκό αποτελεί ένα είδος κρεμώδους καραμέλας. Γεννήθηκε ως ατύχημα σε ένα μάθημα μαγειρικής, όταν κάποιος έκανε ένα λάθος στην παρασκευή καραμέλας κάπου στη Βαλτιμόρη. Σήμερα θεωρείται το τέλειο γλυκό για όποιον θέλει να λύσει την υπογλυκαιμία του σε μια μπουκιά.  

Τιραμισού 

Τι να πούμε για το τιραμισού; Κάθε του μπουκιά γεμίζει με γεύσεις το στόμα σου, με το κακάο, το μασκαρπόνε, τον εσπρέσο, τα μπισκότα σαβαγιάρ και το ρούμι να ενώνονται. Ξέρουμε προφανώς ότι η καταγωγή του είναι ιταλική, ωστόσο οι περιοχές του Βένετο και του Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια “τσακώνονται” για το σε ποια από τις δύο γεννήθηκε.  

Milkshake 

Μην πας να μάς πείσεις ότι είναι ρόφημα και όχι γλυκό. Κανένας δεν ήπιε milkshake, επειδή διψούσε και όχι γιατί ήθελε κάτι γλυκό. Όλοι ξέρουμε τι είναι (παγωτό χτυπημένο με γάλα), αλλά έχει ενδιαφέρον ο τρόπος γέννησής του. Υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα και για χρόνια χρησιμοποιούταν ως φαρμακευτικό σκεύασμα, με το όνομα “χτυπημένο ρόφημα”.

Μακαρόν 

Τα μακαρόν τα έχουν όλα. Ένα τραγανό ελαφρύ εξωτερικό και ένα μαστιχωτό εσωτερικό. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Πρώτα δημιουργήθηκε το εξωτερικό μπισκότο μόνο του στην Ιταλία του 1533. Αργότερα, ο Γάλλος Pierre Desfontaines τους έδωσε τη σημερινή τους μορφή, βάζοντας γκανάζ ανάμεσα στα δύο μπισκότα και κολλώντας τα μεταξύ τους. 

Doughnut 

Κάποιοι τα τρώνε μόνο για πρωινό και άλλοι όποτε απλά βρεθούν στα χέρια τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μην τα λατρεύουμε, μαζί με όλες τις διαφορετικές γεύσεις που κυκλοφορούν εκεί έξω. Από πού μάς ήρθαν; Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πετρωμένα δείγματα τηγανιτών κέικ με τρύπα στη μέση στο έδαφος της Αμερικής. Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι πώς οι ιθαγενείς θα μπορούσαν πράγματι να τα έχουν φτιάξει. Έτσι, για την ώρα, θεωρούμε ότι έφτασαν στις ΗΠΑ με τους αποίκους από την Ολλανδία.  

Wagashi 

Οι πιθανότητες λένε ότι, όπως κι εμείς, έτσι κι εσύ δεν το έχεις ξανακούσει. Πώς είναι, λοιπόν, στη λίστα των πιο δημοφιλών γλυκών; Επειδή πολύ απλά αποτελούν αγαπημένη επιλογή πολλών λαών της Ασίας. Κατάγεται από την Ιαπωνία και βασίζεται αποκλειστικά σε φυσικά υλικά, όπως σιτηρά και φασόλια ατζούκι. Μάλιστα, το σχήμα τους συχνά είναι ίδιο με τα άνθη της κερασιάς ως συμβολισμός στην ιαπωνική άνοιξη. 

Μους 

Αν θες κάτι γευστικό, γλυκό, που δεν θα σου πέσει βαρύ, τότε η μους είναι ιδανική για εσένα. Και βγαίνει σε εξαιρετικά πολλές γεύσεις, με πιο γνωστή φυσικά τη σοκολάτα. Υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε κάποια στιγμή τον 18ο αιώνα στη Γαλλία. Ωστόσο, η παλιότερη συνταγή που έχει βρεθεί τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου.  

Brownies 

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, δεν γίνεται να μην τα λατρεύεις. Είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και σε fudge και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε υπογλυκαιμία. Υπάρχουν δύο διαφορετικές ιστορίες για την καταγωγή του και οι δύο στις ΗΠΑ. Η μία λέει ότι μία ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου ζήτησε από τον σεφ να δημιουργήσει ένα νέο σοκολατένιο γλυκό. Η άλλη ότι προέκυψε ως ατύχημα, όταν μία γυναίκα έκανε κέικ και ξέχασε να βάλει baking powder. 

Cupcakes 

Άλλο ένα γλυκό που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι’ αυτά. Τα λατρεύουμε για το πόσο όμορφα είναι και για το πόσο μπορούμε να παίξουμε με τα πάντα. Από τη γεύση του κέικ και του γλάσου, μέχρι τα χρώματα και τη διακόσμηση. Πρώτη φορά διαβάζουμε γι’ αυτά στο βιβλίο μαγειρικής της Amelia Simmons το 1796, ενώ πήραν το όνομά τους από την Eliza Leslie το 1828. 

Mochi 

Το ασιατικό αυτό γλυκό είναι το πιο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε από τις ασιατικές χώρες και αργότερα, κυρίως χάρη πλέον στο διαδίκτυο, κέρδισε και τη Δύση. Το βασικό του υλικό είναι το ρύζι, που επεξεργάζεται μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη. Σχεδόν πάντα είναι γεμιστό. Αν και κατάγεται από την Κίνα, έχει συνδεθεί με την Ιαπωνία, όπου για χρόνια αποτέλεσε αγαπημένο έδεσμα της αριστοκρατίας και αργότερα συνδέθηκε με θρησκευτικές γιορτές.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!