Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε αλκοόλ και μάς αρέσει το αλκοόλ. Επίσης, υποθέτω ότι σχεδόν όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα μπουκάλι από κάποιο οινοπνευματώδες ποτό στο σπίτι μας. Είτε αυτό είναι μπύρα, είτε ουίσκι, είτε λικέρ, είτε κάποιο ακριβό κρασί.  

Κάποια από αυτά μένουν μήνες ή και περισσότερο στα ντουλάπια ή το ψυγείο μας, κυρίως γιατί τα κρατάμε για ειδικές περιστάσεις. Ή και διότι τα έχουμε για κέρασμα και όχι γιατί αρέσουν ιδιαίτερα σε εμάς. Πόσο, όμως, είναι καλό να τα κρατάμε; Ναι, τα μικρόβια δεν μπορούν να επιβιώσουν στην αιθανόλη που περιέχουν τα ποτά, οπότε δεν κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε. Κινδυνεύουμε, όμως, τουλάχιστον να αηδιάσουμε, αφού από ένα διάστημα και μετά οι γεύσεις όλων των ποτών μπορεί να αλλοιωθούν πλήρως. Ειδικά αν τα φυλάμε στις λάθος συνθήκες. Και, φυσικά, δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα ποτά. 

Μπύρα 

Drunk People Fail More Often | Fun

Προσωπικά συνήθως αγοράζω δύο τετράδες για να υπάρχουν. Επειδή, όμως, τις αγοράζω κυρίως για τους άλλους και εγώ πίνω το κρασί, μπορεί να μείνουν άθικτες λίγο παραπάνω. Αν παρατηρήσεις τη συσκευασία του, πάνω αναγράφεται μία ημερομηνία “λήξης”. Γιατί τα εισαγωγικά; Διότι στην πραγματικότητα είναι προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή γεύση. Με το πέρας αυτής της ημερομηνίας, έχεις περίπου τρεις μήνες να πιεις την μπύρα, χωρίς η γεύση της να έχει ξινίσει.  

Όσο για τις συνθήκες, αν την αγόρασες από ψυγείο, τότε πρέπει να την βάλεις σε ψυγείο. Διαφορετικά το όποιο ράφι, ντουλάπι ή πάγκος είναι μια χαρά. Το μόνο που πρέπει να αποφύγεις είναι σημεία με υψηλή θερμοκρασία, για να μην αποκτήσει μία άσχημη μυρωδιά και μία γεύση χώματος.  

Κρασί 

Wine Please GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Το κρασί καταναλώνεται στο σπίτι μου και δύσκολα θα μείνει καιρό στον πάγκο ή στο ψυγείο. Ωστόσο, αποτελεί συχνό δώρο, οπότε καταλήγω με περισσότερα μπουκάλια απ’ όσα μπορώ να πιω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο πρέπει να βιαστώ; Για όποιας ποιότητας κρασί κι αν μιλάμε, ακόμα κι αν πρόκειται για αφρώδη οίνο, μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον για μία δεκαετία κλειστό. Αρκεί να το τοποθετήσεις οριζόντια σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. 

Τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για ανοιγμένο μπουκάλι. Ένα παλιότερο κρασί μπορεί να διατηρήσει την γεύση του μέχρι και δύο μέρες αφότου το ανοίξεις. Αντιθέτως, ένα πιο καινούργιο μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, αν πρόκειται για κάτι πιο αφρώδες, φρόντισε να το καταναλώσεις μέσα στο επόμενο 24ωρο, πριν χαθεί η γεύση του.  

Βότκα 

Drinking Vodka GIFs | Tenor

Αν αποφασίσεις να κάνεις στοκ με ποτά στο σπίτι σου σε περίπτωση που έρθει η Αποκάλυψη, μάλλον πρέπει να προτιμήσεις την βότκα. Το οινόπνευμα είναι το βασικό συστατικό της και δεν περιέχει σχεδόν κανένα χημικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργεί πάρα πολύ να χάσει τη γεύση της. Συγκεκριμένα, μπορείς να κρατήσεις ένα μπουκάλι βότκα κλειστό στο ράφι σου για δεκαετίες. Ανάλογα την ποιότητα που έχεις επιλέξει, η “ζωή” της κυμαίνεται από τα 40 με 50 έως τα 100 χρόνια. Αν ανοίξεις το μπουκάλι, έχεις και πάλι καιρό μπροστά σου, μιας και μπορείς να το αδειάσεις μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια, χωρίς να χάσεις γεύση. 

Τζιν 

Gin GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Με κλειστό το μπουκάλι, το τζιν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αρκεί να το έχεις τοποθετήσει σε κάποιο σημείο μακριά από το φως του ήλιου και χωρίς υπερβολικές θερμοκρασίες. Ο χρόνος ζωής του, όμως, πέφτει αρκετά μόλις το ανοίξεις, στον ένα χρόνο, κυρίως γιατί αποτελεί απόσταγμα φυτών.  

Ουίσκι 

Latest Cleveland GIFs | Gfycat

Αν κρατήσεις το ουίσκι κλειστό σε ένα σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο διατηρείται επ’ αόριστον. Όλα, όμως, αλλάζουν την στιγμή που θα το ανοίξεις. Αν το μπουκάλι βρίσκεται περίπου στη μέση, τότε έχεις περίπου έναν χρόνο να το καταναλώσεις. Αν είναι γεμάτο μόλις το ένα τέταρτό του ή και λιγότερο, έχεις το μάξιμουμ έξι μήνες.  

Bourbon 

Bourbon GIF | Gfycat

Κρατάει αρκετά περισσότερο σε σχέση με το ουίσκι. Και αυτό κλειστό διατηρείται επ’ αόριστον. Την στιγμή που θα το ανοίξεις, αποκτά ημερομηνία λήξης, αλλά αυτή δεν έρχεται πριν περάσουν περίπου δέκα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πριν το πιεις τσέκαρε τη μυρωδιά του, για να σιγουρευτείς ότι δεν έπεσες στην σπάνια περίπτωση που έχει χαλάσει.  

Λικέρ και αποστάγματα 

Camerondemetrick GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Υποθετικά τα λικέρ και τα αποστάγματα όταν ανοιχτούν, χαλάνε αρκετά γρήγορα. Βασική αιτία είναι ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη και αρκετά άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα χυμό φρούτων. Σε πολλές περιπτώσεις, η γεύση και η υφή μπορεί να έχουν αλλοιωθεί εντελώς μέσα σε μήνες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού.  

Ο καλύτερος τρόπος να υπολογίσεις τον χρόνο ζωής τους είναι να ελέγξεις την ποσότητα ζάχαρης και τυχόν συντηρητικών που μπορεί να περιέχει. Όσο λιγότερη έχει από την πρώτη και όσο περισσότερα από τα δεύτερα, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος ζωής του μετά το άνοιγμα. Αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να δοκιμάσεις μία γουλιά για να τσεκάρεις τη γεύση, αλλά και να παρατηρήσεις αλλαγές στο χρώμα του ποτού.   

Τεκίλα 

Turn Up Reaction GIF by Laff - Find & Share on GIPHY

Είναι ακόμα ένα ποτό που όσο είναι κλειστό δεν πρόκειται να λήξει. Ωστόσο, αν ανοίξεις το μπουκάλι, ο χρόνος ζωής της μειώνεται γρήγορα και απότομα. Αν θες να απολαύσεις την γεύση της στο 100%, τότε μέσα σε δύο μήνες πρέπει να την έχεις πιει. Αν δεν σε πειράζει να χάσεις λίγο, για να την κρατήσεις περισσότερο, έχεις έναν ολόκληρο χρόνο.  

Ρούμι 

Well it's rum and ok #FriendsTVShow #RachelGreen #MonicaGellar | Friends tv series, Friends tv show, Friends tv

Δεν χρειάζεται να βιαστείς να καταναλώσεις το όποιο ρούμι, αρκεί να είναι κλειστό σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Οι περισσότεροι, όμως, το αγοράζουμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη παρασκευή, οπότε είναι πιθανόν να ανοιχτεί και να μείνει για καιρό γεμάτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ζωής του πέφτει στους έξι μήνες.  

Baileys 

gif alcohol daily grace grace helbig sexist dailygrace sexy friday mydamnchannel baileys may 31 2013 'Error uploading photo.' is the worst Not 500 px wide GIFs because saengking •

Το Baileys και άλλα κρεμώδη ποτά είναι από τα λίγα που πρέπει να προσέξεις όχι μόνο για γευστικούς, αλλά και για υγειονομικούς λόγους. Λόγω της κρέμας, μικρόβια είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στο ποτό. Γι’ αυτό σημείωσε κάπου πότε άνοιξες το μπουκάλι και πέτα το μετά από ενάμιση χρόνο.  

Brandy 

Brandy Alcohol GIF - Brandy Alcohol Drink - Discover & Share GIFs

Αν δεν έχεις ανοίξει ακόμα το μπουκάλι και το έχεις κρατήσει μακριά από φως και ζέστη, το brandy έχει απεριόριστο χρόνο ζωής. Αυτός, ωστόσο, πέφτει σε ένα με δύο χρόνια την στιγμή που θα το ανοίξουμε, με τη γεύση και την ποιότητα να πέφτουν αισθητά γρήγορα.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!