Τα αβγά, παρότι είναι ένα από τα γρηγορότερα γευματάκια που μπορούμε να σκαρώσουμε, δεν είναι και τόσο εύκολα όσο νομίζουμε. Ναι, ο καθένας μπορεί να χτυπήσει δυο αβγά σε ένα μπολ και να τα τηγανίσει, στην πραγματικότητα όμως κάθε τρόπος παρασκευής αβγών, ακόμα και τα απλά βραστά, έχει τα κόλπα του και τις ιδιοτροπίες του.

Τα αβγά scrambled ιδιαίτερα, θα πρέπει να γίνουν ελαφριά και αφράτα για να μας προσφέρουν την απόλαυση που δικαιούμαστε, να μην είναι πνιγμένα στο βούτυρο, να έχουν λαμπερό κίτρινο χρώμα και να μην γίνουν στεγνά. Αυτό που ζητάμε δηλαδή είναι μαλακό, κρεμώδες και πλούσιο αποτέλεσμα όπου η γεύση του αβγού να προεξέχει και φυσικά να μην θυμίζει καθόλου καμένο.

Για να φτάσουμε να σερβίρουμε στον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας ένα τέτοιο νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο πρωινού, χρειάζεται να γνωρίζουμε μερικά τρικ και πάνω απ’ όλα πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί. Ας δούμε λοιπόν τι μας συμβουλεύουν οι επαγγελματίες.

Συγκέντρωσε τα εργαλεία σου

Δεν χρειάζονται τίποτα εξεζητημένα εργαλεία για να φτιάξεις αβγά, θα πρέπει όμως να έχεις τα βασικά:

Χρειάζεσαι ένα μπολ ή βαθύ πιάτο για να τα χτυπήσεις, ανάλογου μεγέθους με την ποσότητα των αβγών που θα μαγειρέψεις ώστε να μην λερώσεις τα πάντα γύρω σου με αβγο-πιτσιλιές.

Ένα πιρούνι ή ένας αβγοδάρτης είναι φυσικά απαραίτητα για το χτύπημα.

Ένα αντικολλητικό τηγάνι θα κάνει την διαφορά με τα αβγά σου, θα τα βοηθήσει να μην κολλήσουν στα τοιχώματα και δεν θα σου βγει η πίστη να το καθαρίσεις μετά.

Μια σπάτουλα σιλικόνης, ένα απαραίτητο εξάρτημα για κάθε μάγειρα, θα σε βοηθήσει να τα γυρίσεις μέσα στο τηγάνι και να αποφύγεις το κόλλημα που λέγαμε πιο πάνω.

Χτύπησέ τα, το θέλουν!

Το να ρίξεις τα αβγά σου κατευθείαν στο τηγάνι και να αρχίσεις από εκεί το ανακάτωμα, μπορεί να φαίνεται ευκολότερο, θα τα κάνει όμως κατά πάσα πιθανότητα πιο βαριά και πυκνά. Το χτύπημα για 30 περίπου δευτερόλεπτα, ώσπου να αυξήσουν λίγο τον όγκο τους και να γίνουν λίγο πιο ανοιχτόχρωμα, θα τα κάνει πιο αφράτα.

Αυτή είναι και η στιγμή που θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι (αν θέλεις) ώστε να πάει παντού και να αλατιστούν ομοιόμορφα. Μπορείς να προσθέσεις και δύο με τρεις κουταλιές ολόπαχο γάλα ή κρέμα γάλακτος (ανά δύο αβγά) για να τα κάνεις πιο κρεμώδη και αφράτα, όχι περισσότερο όμως και καταλήξεις με κάτι που μοιάζει με κρέμα ή ακόμα χειρότερα με σούπα.

Ζέστανε το τηγάνι και πρόσθεσε την λιπαρή ουσία

Είναι σημαντικό να έχεις ετοιμάσει το τηγάνι σωστά, έτσι ώστε τα αβγά σου να αρχίσουν να μαγειρεύονται αμέσως μόλις τα ρίξεις μέσα. Διάλεξε μια μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία και άφησέ το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά.

Μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί να βάλεις βούτυρο ή ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι που είναι αντικολλητικό, πίστεψέ μας όμως, το χρειάζονται για να γλιστράνε και να μπορούμε να τα γυρίσουμε και να τα διπλώσουμε με την σπάτουλα. Δεν χρειάζεται να βάλεις πολύ, φαντάσου μια κουταλιά του τσαγιού για κάθε αβγό που επιπλέον θα τους δώσει πιο πλούσια υφή και πιο κρεμώδη γεύση.

Κάν’ το αργά και σε χαμηλή φωτιά

Όλοι οι μάγειρες συμφωνούν: Αν προσπαθήσεις να φτιάξεις scrambled αβγά σε ένα λεπτό, αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην σου γίνουν ωραία. Η υψηλή θερμοκρασία θα τα κάνει να παραψηθούν πολύ γρήγορα, να καούν σε κάποια σημεία και να μην γίνουν αφράτα. Αν τα ακούς να τηγανίζονται, αυτό δεν είναι καλό. Κράτησε την θερμοκρασία σε χαμηλή ένταση κι ας σου φαίνεται ότι κάνει πολύ ώρα να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμα έτσι κι αλλιώς.

Ανακάτωσε, αλλά όχι υπερβολικά

Άφησε τα αβγά σου στην ησυχία τους για ένα δύο λεπτά αφού τα βάλεις στο τηγάνι. Αυτό θα τα βοηθήσει να αρχίζουν να γίνονται και θα δεις να φουσκώνουν σε διάφορα σημεία. Μόλις έχει σταθεροποιηθεί η περίμετρος, χρησιμοποίησε την σπάτουλα για να τα σηκώσεις και να τα διπλώσεις μέσα στο τηγάνι. Μην τα ανακατώσεις υπερβολικά γιατί αυτό θα κάνει τα κομμάτια τους να καταλήξουν να μοιάζουν τριμμένα και μικρά. Αν δεις σε κάποιο σημείο του τηγανιού να έχουν κολλήσει, ανασήκωσε με την σπάτουλα ώστε να μην καούν.

Κατέβασέ τα πριν να έχουν γίνει εντελώς

Τράβα το τηγάνι από την φωτιά στα τρία τέταρτα του χρόνου τηγανίσματος. Μπορεί να σου φαίνονται λίγο υγρά ακόμα. Η θερμοκρασία του τηγανιού θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά και θα συνεχίζει να τα ψήνει για το επόμενο λεπτό περίπου. Αυτό θα τα βοηθήσει να κρατήσουν μια πιο υγρή υφή, να μην στεγνώσουν και να έχουν κρεμώδη εμφάνιση και γεύση

Αποτελείωσε και απόλαυσε

Αν θέλεις να προσθέσεις έξτρα γεύση στα scrambled αβγά σου, πρόσθεσε ότι υλικό επιθυμείς τώρα. Αυτά μπορεί να είναι ψιλοκομμένα μυρωδικά, τριμμένο τυρί ή καυτερή σάλτσα. Μετάφερέ τα σε ένα πιάτο και απόλαυσε το έργο σου άμεσα, πριν τα αβγά κρυώσουν και στεγνώσουν.