Το πετιμέζι μέχρι πριν μερικά χρόνια το γνωρίζαμε κυρίως ως έκφραση. Έλεγαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας: “πετιμέζι το έφτιαξες το τσάι ή τον καφέ ή το γλυκό, πόση ζάχαρη έβαλες μέσα;” Καταλαβαίναμε λοιπόν ότι επρόκειτο για κάτι γλυκό και κάτι που τρωγόταν τις παλιότερες εποχές, διότι στα ντουλάπια τους δεν το είδαμε ποτέ.

Με την επιστροφή όμως που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές μας παραδόσεις, και την ανάλογη αναζήτηση προϊόντων και συνταγών από τα παλιά, το πετιμέζι άρχισε σιγά σιγά να κάνει την επιστροφή του και να μπαίνει δειλά στα ράφια των καταστημάτων με βιολογικά τρόφιμα στην αρχή και στα σούπερ μάρκετ αργότερα.

Τι είναι λοιπόν αυτό το πετιμέζι και πως μπορούμε να το εντάξουμε στην δική μας διατροφή;

Πρόκειται για ένα σκούρο και παχύρευστο υγρό με γλυκιά γεύση που ανήκει στα προϊόντα του σταφυλιού και φτιάχνεται αν βράσουμε και ξαφρίσουμε τον μούστο, τον χυμό των πατημένων σταφυλιών δηλαδή, πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης. Στα αγροτικά μέρη, όσοι φτιάχνουν το δικό τους κρασί, συνηθίζεται να φτιάχνουν και το δικό τους πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιούν κυρίως ως γλυκαντική ουσία.

Στην αρχαιότητα και τα Βυζαντινά χρόνια, το πετιμέζι λεγόταν “έψημα” και χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή γλυκών που μοιάζουν αρκετά με τα σημερινά. Η Κρήτη δεν έπαψε ποτέ να το χρησιμοποιεί ως βασική γλυκαντική ουσία, όπως το ίδιο έκαναν και οι Μικρασιάτες.

Στην σύγχρονη κουζίνα τον ρόλο του ανέλαβαν να αναβαθμίσουν οι γνωστοί chef και να μας το ξανασυστήσουν όχι μόνο στην ζαχαροπλαστική, αλλά και σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά ή σε σάλτσες και ντρέσινγκ. Μια από τις σπουδαίες του ιδιότητες κι ένας κύριος λόγος που το αγαπούσαν οι παλιότεροι είναι το γεγονός ότι το πετιμέζι δρα ως συντηρητικό στην κουζίνα μας και γι’ αυτό προστίθεται στα γλυκά του κουταλιού.

Οφέλη για την Υγεία μας

Το πετιμέζι λοιπόν που θα αγοράσουμε κι εμείς, στο πνεύμα της επιστροφής στις ρίζες, είναι πιθανό να το ξεχάσουμε μέσα σε κάποιο ντουλάπι γιατί απλά δεν θα ξέρουμε πως να το χρησιμοποιήσουμε ή γιατί, ως κάτι τόσο άγνωστό μας, έχουμε δυσκολία να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Αν όμως μάθουμε τα πλούσια οφέλη του στην υγεία μας, τότε θα βρούμε τον πιο απλό τρόπο κατανάλωσης: πίνουμε μια κουταλιά της σούπας ή ένα σφηνάκι πετιμέζι τακτικά, διότι ιδού τι έχει να μας προσφέρει:

Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος B και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Δεν περιέχει συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη.

Είναι άριστη πηγή σιδήρου (συμβάλει στην καταπολέμηση αναιμιών), έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για το λαιμό και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό.

Η θρεπτική του αξία, ανά 100 γρ.

  • Υδατάνθρακες 80.9
  • Λιπαρά 0.4
  • Πρωτεΐνες 0,9
  • Θερμίδες 33
  • Ασβέστιο 74mg
  • Φωσφόρος 40 mg
  • Σίδηρος 1,2mg

Μπορεί να μπει σε ντρέσινγκ για σαλάτες ή σε γλικόξυνες σάλτσες, να προστεθεί σε ροφήματα, στο γιαούρτι ή στα smoothie μας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!