Είναι αλήθεια ότι την φριτέζα την έχουμε μάλλον πετάξει οι περισσότεροι από εμάς. Το πολύ λάδι, οι μυρωδιά, η ιδέα του πόσο ανθυγιεινό είναι οτιδήποτε τηγανίζεται σε μισό τόνο λάδι, μας έκαναν να την απορρίψουμε ως κουζινικό βοήθημα και να στραφούμε σε άλλες, πιο ελαφριές επιλογές. Έλα μου όμως που η φριτέζα κάνει το πιο δυναμικό comeback της με νέα, εξελιγμένη μορφή που ονομάζεται air fryer και μας έγινε κυρίως γνωστή λόγω των άπειρων προτάσεων που είδαμε στο TikTok!

Τι είναι η φριτέζα air fryer;

Είναι μια σχετικά μικρή και μαζεμένη συσκευή για τον πάγκο της κουζίνας μας που λειτουργεί με πολύ θερμό αέρα σε μια εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Είναι στην ουσία σαν να μαγειρεύεις το φαγητό σου χρησιμοποιώντας πολλά παντοδύναμα πιστολάκια που ρίχνουν τον αέρα ακριβώς επάνω του. Η παραδοσιακές φριτέζες τηγάνιζαν σε καυτό λάδι, τα air fryer τηγανίζουν σε καυτό αέρα. Σε έναν κυκλώνα καυτού αέρα για την ακρίβεια που χρειάζεται λίγο ή καθόλου λάδι. Οι καλύτερες φριτέζες air fryer έχουν αποσπώμενο δοχείο για το φαγητό αλλά και αποσπώμενο πάτο για να μαζεύουν τα υγρά του μαγειρέματος. Είναι σχετικά μικρές και χωράνε άνετα σε πάγκους μικρών κουζινών, αυτό όμως σημαίνει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν από ένα έως τέσσερα άτομα το πολύ.

Ας απαντήσουμε σε όλα τα αυθόρμητα ερωτήματα που μπορεί να σας γεννιούνται:

Χρειάζεται να προθερμάνω την φριτέζα μου;

Στις περισσότερες συνταγές, όχι διότι οι φριτέζες αυτού του τύπου θερμαίνονται πάρα πολύ γρήγορα και το μαγείρεμα ξεκινάει άμεσα. Σε αντίθεση με τους φούρνους, η πηγή της θερμότητας ξεκινάει αμέσως και διανέμει τον καυτό αέρα παντού ταυτόχρονα, οπότε η προθέρμανση είναι περιττή.

 

Χρειάζεται γύρισμα το φαγητό;

Ναι, αν πρόκειται για μεγάλα κομμάτια, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα γύρισμα του φαγητού μας για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αν όμως τηγανίζουμε πατάτες, για παράδειγμα, αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι ένα καλό κούνημα του κάδου ώστε να αποτρέψουμε το παραψήσιμο στις πολύ λεπτοκομμένες.

Πρέπει να βάλω λάδι;

Η γρήγορη απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται λάδι για να μαγειρέψεις με την τεχνολογία air fryer, κάποιες συνταγές όμως χρειάζονται λίγο λαδάκι, όχι περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας. Λαδώνουμε τις πατάτες ή το κουνουπίδι μας για να το εμποδίσουμε από το να ξεραθεί αλλά να του προσθέσουμε και κάποια έξτρα γεύση. Φυσικά η έλλειψη λιπαρής ουσίας σημαίνει ότι αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τους χρόνους θα ξεράνουμε το φαγητό μας πολύ εύκολα.

liveeatlearn.com

Πως καθαρίζεται;

Το σίγουρο είναι ότι ρέπει να σκουπίσουμε τον κάδο με χαρτί κουζίνας όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα ώστε να αποφύγουμε το μάζεμα των υπολειμμάτων στον πάτο του. Ελέγχουμε επίσης και κάτω από τον κάδο για τυχόν σταξίματα. Φυσικά υπάρχουν μοντέλα που ο κάδος επιτρέπεται να μπει στο πλυντήριο πιάτων.

Τα καλύτερα tips για την χρήση της

Δώστε χώρο στο φαγητό για να ψηθεί

Όπως και στις περισσότερες τεχνικές μαγειρέματος, έτσι με την φριτέζα, το φαγητό χρειάζεται χώρο για να ψηθεί σωστά. Έτσι πρέπει να τοποθετήσουμε με τέτοιον τρόπο τα κομμάτια που θέλουμε να μαγειρέψουμε ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ανάμεσά τους ο αέρας. Σε αντίθετη περίπτωση το μαγείρεμα θα κρατήσει περισσότερο και το φαγητό δεν θα γίνει τόσο τραγανό.

Να είστε προσεκτικοί στην αρχή

Όταν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά μια τέτοια φριτέζα θα πρέπει να έχετε στον νου σας ότι ψήνοντας τόσο γρήγορα και σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, θα πρέπει λίγο να την μάθετε, αλλιώς θα κάψετε πολλά φαγητά. Λίγα λεπτά μπορούν να κάνουν την διαφορά σε αυτήν εδώ την συσκευή οπότε ας είστε προσεκτικοί με τους χρόνους.

Λαδώστε τον κάδο

Λαδώστε λίγο χαρτί κουζίνας και περάστε με αυτό τον κάδο της φριτέζας για να αποφύγετε να κολλήσει το φαγητό στα τοιχώματα, ιδιαίτερα αν ψήνετε κάτι ψωμένιο.

Αποφύγετε να ψήσετε πολύ μικρά κομμάτια

Εξαιτίας της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στην φριτέζα, τα πολύ ψιλοκομμένα τρόφιμα είναι εύκολο να καούν και να κολλήσουν. Το σωστό είναι να έχουν το μέγεθος μιας μέτριας μπουκιάς.

Αποφύγετε να βάλετε μέσα τρόφιμα με πολύ βούτυρο

Αυτό που συμβαίνει με τα τρόφιμα που έχουν πολύ βούτυρο στην επιφάνεια, είναι ότι το βούτυρο αυτό θα λιώσει πολύ γρήγορα και θα αρχίζει να στάζει πριν καν αρχίσει να μαγειρεύεται. Το υπόλοιπο υλικό θα ξεραθεί από τον θερμό αέρα και δεν θα γίνει ωραίο.

Ιδανική για τα περισσεύματα

Ας το παραδεχτούμε, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν μεταχειρίζεται καλά τα περισσεύματα που έχουμε στο ψυγείο μας από προηγούμενα γέυματα. Σαν να τους αφαιρεί κάθε νοστιμιά και δεν μιλάμε για την τραγανότητά τους. Η φριτέζα air fryer τα ξαναζωντανεύει πολύ γρηγορότερα από τον κανονικό φούρνο διατηρώντας την υφή τους καλύτερα.

Mερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές με φριτέζα από το TikTok:

Υγιεινά donuts

@myhealthydish

How to make Chocolate Glazed Donuts in the Air Fryer #donuts #krispykreme #airfryer

♬ The Big Day – Alex Arias & Alexander Julius Wright


Τραγανές τυρομπουκιές (σκέτη κόλαση)

@tabathadsullivan

If y’all haven’t tried this yet… please go do yourself a favor! #fyp #foryou #DoritosFlatLife #airfryer #airfryertiktok

♬ Buss It – Erica Banks


Γρήγορο σάντουιτς για πρωινό ή κολατσιό

@bebita305

This is a sign to get yourself an air fryer 😇 #fyp #airfryerrecipes

♬ original sound – Alec Townsend


Τραγανά κολοκυθάκια με τυρί

@myhealthydish

How to make Crispy Air Fryer Zucchini #tiktoktaughtme #airfryer #friedzucchini #learnontiktok #tiktokpartner

♬ HOT & SPICY SALSA – Jaycee Mante


Cinammon rolls με μήλο και κανέλα

@claireleslie74

Cinnamon Roll Apple Pies in the air fryer #airfryerrecipes #airfryerdessert #airfryer

♬ original sound – Claire Leslie