Οι λόγοι που ταξιδεύουμε είναι πολλοί και διάφοροι. Άλλοι φεύγουμε από την βολή μας για να ζήσουμε περιπέτειες, άλλοι για δουλειά, άλλοι για χαλάρωση και άλλοι γιατί έτσι μας κάνει κέφι. Το φαγητό όμως, είναι ένα βασικό κομμάτι του ταξιδιού μας, ασχέτως λόγου. Το να καταφέρουμε να βρούμε καλό φαγητό σε ένα ξένο μέρος είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε ταξιδιώτης και ένας καλός τρόπος να ενισχύσει την εμπειρία του στο μέγιστο.  Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες καλοπέρασης στις περιηγήσεις μας στον μεγάλο και θαυμαστό μας κόσμο και μπορεί να ανεβάσει την ποιότητα της εμπειρίας μας σε άλλα επίπεδα. Πως θα το βρούμε όμως το καλό ντόπιο φαγητό σε κάθε άγνωστο για εμάς τόπο; Να μερικοί εύκολοι τρόποι:

Κάνε την έρευνά σου πριν φύγεις

Η κάθε τοπική κουλτούρα βασίζεται κατά πολύ στην τροφή, τα τοπικά προϊόντα, τις διαφορετικές τεχνικές διαχείρισής τους, τον τρόπο που οι άνθρωποι συγκεντρώνονται και διασκεδάζουν. Είναι καλό λοιπόν να έχουμε κάνει μια σχετική έρευνα πριν φύγουμε και να έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο χαρακτηριστικών φαγητών που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Ίσως να ανακαλύψουμε ότι κάποια πιάτα, ενώ σερβίρονται και στην δική μας χώρα, είναι τελικά αρκετά διαφορετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γκρίνια πολλών Ελλήνων ταξιδιωτών ότι η πίτσα ή οι μακαρονάδες είναι χάλια στην Ιταλία (!).

Επίσης θα είναι καλό να δούμε τα ωράρια λειτουργίας των εστιατορίων. Για παράδειγμα, πουθενά σχεδόν στην Ευρώπη δεν είναι εύκολο να βρεις βραδινό μετά τις δέκα το βράδυ. Ενημερωνόμαστε επίσης για την πολιτική των tips σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Αν ταξιδεύουμε σε μια χώρα που έχει ραμαζάνι, δεν θα βρούμε φαγητό στην διάρκεια της μέρας όσο διαρκεί αυτό.

Ζήτα συστάσεις από τους ντόπιους

Ο καλύτερος τρόπος να βρούμε καλό φαγητό σε ένα ξένο μέρος είναι να ρωτήσουμε κάποιον που ζει εκεί. Ρωτάμε τους ανθρώπους που έχουν το Aribnb στο οποίο μένουμε, τον ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου μας ή κάποιον συνταξιδιώτη μας από την πτήση, αν τυχαίνει να είναι ντόπιος. Είναι καλό να εξηγήσουμε τι ψάχνουμε και να τονίσουμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε τις τουριστικές παγίδες.

Μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια

Αν βρισκόμαστε σε κάποιο εστιατόριο που δεν έχει μενού στα αγγλικά με τα οποία ίσως είμαστε πιο εξοικειωμένοι, ζητάμε βοήθεια από τον σερβιτόρο, χρησιμοποιούμε το Google translate ή δείχνουμε το πιάτο που μας γυάλισε από το διπλανό τραπέζι. Αν δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε, παραγγέλνουμε το πιο δημοφιλές πιάτο του μαγαζιού για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επισκέψου την τοπική αγορά

Η εμπειρία των τοπικών αγορών ξεφεύγει κατά πολύ από την ανεύρεση κάτι νόστιμου για φαγητό. Οι τοπικές αγορές είναι συνήθως παραδοσιακά, πολύχρωμα και ζωντανά μέρη, γεμάτα τοπικό χρώμα και φρέσκιες επιλογές φαγητού. Σε κάποιες υπάρχουν καντίνες ή ακόμα και μικρά εστιατόρια, όπου θα βρούμε νοστιμότατα πιάτα ή επικές street food επιλογές. Αν όχι, θα μπορέσουμε να αγοράσουμε φρούτα, λαχανικά, ακόμα και ξηρούς καρπούς, μέλι, φρεσκοστυμμένους χυμούς ή ντόπια τυριά και αλλαντικά. Αν για παράδειγμα βρεθείς στην Φλωρεντία, την Βιέννη, την Λισαβόνα ή τα Χανιά και δεν μπεις στις αγορές τους, θα έχεις χάσει ένα μεγάλο κομμάτι τοπικού χρώματος και μια όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία.

Αν δεις μπροστά σου μια ουρά για φαγητό, μπες κι εσύ στην σειρά

Ας πούμε ότι είσαι στην Ρώμη και ψάχνεις καλό παγωτό. Αν λοιπόν βρεις μπροστά σου μια ουρά ανθρώπων να περιμένουν έξω από ένα παγωτατζίδικο, μην την προσπεράσεις. Η ουρά υπάρχει εκεί για έναν και μόνο λόγο: το παγωτό είναι καλό.

Πάρε την βοήθεια των food ή των travel bloggers

Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή την δουλειά είναι πραγματικοί βοηθοί μας. Έχουν πάει, έχουν φάει και ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε. Το διαδίκτυο λοιπόν βρίθει τέτοιων προτάσεων και μπορεί να μας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε πετυχημένες επιλογές φαγητού. Μια απλή αναζήτηση του τύπου: “τα καλύτερα μέρη για να φας στην Πράγα” θα μας αποκαλύψει θησαυρούς πληροφοριών από τους ειδικούς.

Μάθε να αποφεύγεις τις παγίδες

Αν βρίσκεσαι σε ένα τουριστικό μέρος και δεις τις λέξεις “traditional” ή “original” κουζίνα, μάλλον πρόκειται για κάτι μέτριο, αν όχι κακό. Τα τουριστικά εστιατόρια συνήθως στοχεύουν στην μεγάλη κατανάλωση και βασίζονται στα προμαγειρεμένα πιάτα με μέτρια υλικά. Αν έχεις κάνει μια στοιχειώδη έρευνα, θα βρεις εστιατόρια ή μπιστρό, μπραντσάδικα ή μπαρ μέσω του κινητού σου και θα τα σημειώσεις από πριν. Αν βρεθείς μπροστά τους στην διάρκεια της περιήγησής σου στην περιοχή αυτή, δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις.

Μην καταφρονείς τα σούπερ μάρκετ και τους φούρνους

Όχι, δεν σου λέμε να αρχίσεις το μαγείρεμα στις τετραήμερες διακοπές σου σε μια ξένη πόλη. Ίσως όμως δεν θέλεις να τρως δύο ή τρία γεύματα την ημέρα έξω. Ένας φούρνος και ένα σούπερ μάρκετ μπορεί να σε βοηθήσουν πάρα πολύ. Εκεί μπορείς να βρεις καλό ψωμί και αρτοσεκυάσματα, έτοιμες σαλάτες, φρούτα, τοπικά τυριά και αλλαντικά, όπως και αρκετά φθηνότερο, καλό κρασί. Θα έχεις έτσι μια αυτονομία φαγητού, με λίγες μόλις πρώτες ύλες και μπορείς να γίνεις όσο δημιουργικός και foodie επιθυμείς.

Καλά ταξίδια και καλή όρεξη!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!