Αν έχετε κάποιο είδος μπάρμπεκιου στο σπίτι είναι πολύ πιθανό να έχετε επιχειρήσει να ψήσετε κι άλλα τρόφιμα εκτός από κρέατα ή ψάρια και θαλασσινά, όπως είναι οι πιπεριές ή κάποιο άλλο λαχανικό. Έχετε όμως δοκιμάσει ποτέ να ψήσετε φρούτα;

Όταν ψήνονται τα φρούτα, ένα μέρος του νερού που περιέχουν εξατμίζεται, κάνοντας τα σάκχαρά τους να γίνονται πιο πυκνά. Αυτά τα σάκχαρα λοιπόν στην επιφάνεια του φρούτου που ακουμπάει στην σχάρα καραμελώνουν, σχηματίζοντας τραγανή, ονειρεμένη κρούστα.

Τα περισσότερα φρούτα ψήνονται μια χαρά στην σχάρα, αρκεί να τα αλείψουμε με ένα ελαφρύ λάδι ώστε να μην κολλάνε κι ύστερα να τα τοποθετήσουμε κατ’ ευθείαν στην φωτιά. Αν πρόκειται λοιπόν να μαζέψετε φίλους για μπάρμπεκιου κάποιο καλοκαιρινό βράδυ, είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε.

Καρπούζι

Το καρπούζι θα ψηθεί χωρίς να του προσθέσετε απολύτως τίποτα επάνω του, ενώ το ψήσιμο το μετατρέπει σε ένα εντελώς διαφορετικό φρούτο. Δοκιμάστε ψητό καρπούζι με φέτα, γαρνιρισμένο με ρόκα και μπαλσάμικο.

Ροδάκινα

Δεν υπάρχει πιο γευστικό ψημένο φρούτο από το ροδάκινο που έτσι κι αλλιώς είναι ανάμεσα στα τρία καλύτερα φρούτα όλου του έτους. Ας τα δοκιμάσουμε και ψητά λοιπόν παρέα με παγωτό βανίλια.

Νεκταρίνια

Τα νεκταρίνια μπορούν να γίνουν τα ψημένα μπολάκια για μια γέμιση από μασκαρπόνε και γιαούρτι σε ίσες ποσότητες, που έχουμε γλυκάνει με λίγο μέλι. Κόβουμε τα φρούτα στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσι και τα ψήνουμε με την σάρκα προς τα κάτω, αφού τα έχουμε αλείψει με λίγο λάδι. Όταν ψηθούν και καραμελώσει η επιφάνειά τους, γεμίζουμε το κενό που άφησε το κουκούτσι με το μείγμα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με φιλετάκια αμυγδάλου.

Μπανάνες

Τις μπανάνες τις έχουμε φάει με άπειρους τρόπους, ας δοκιμάσουμε να τις κάνουμε ψητές. Τις κόβουμε κατά μήκος και δεν τις ξεφλουδίζουμε, αλλά τις βάζουμε σε με΄τρια φωτιά με την σάρκα προς τα κάτω. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε δύο κουταλιές ρούμι και με δύο κουταλιές μέλι και μια κουταλιά του γλυκού κανέλα. Γυρίζουμε τις μπανάνες στην σχάρα και τις αλείφουμε με το μείγμα αυτό. Όταν ψηθούν, τις ξεφλουδίζουμε και τις σερβίρουμε αμέσως με το παγωτό που μας αρέσει γαρνίροντας με σπασμένα καρύδια.

Ανανάς

Από όλα τα φρούτα, η μπανάνα και ο ανανάς βγάζουν 100% νόημα να ψήνονται πάνω στην σχάρα αντί για κάτι κρεατικό. Πραγματικά ο ανανάς μπορεί να σταθεί ωραιότατα σαν ένα συνοδευτικό γεμάτο φαντασία, δίπλα στο κυρίως ψημένο πιάτο μας, είτε αυτό είναι κρέας, είτε ψάρι ή θαλασσινά.

Αχλάδια

Εδώ θα σας μεταφέρουμε μια πολύ πονηρή ιδέα: Κόβουμε τα αχλάδια στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους δημιουργώντας μια μικρή γουβίτσα. Τα ψήνουμε μπρούμητα σε μέτρια φωτιά πάνω στην σχάρα μας και όταν τα γυρίσουμε, γεμίζουμε την γουβίτσα αυτή με σιρόπι καραμέλας (το έτοιμο) και μερικές σταγόνες σοκολάτας. Όσο ψήνεται πλευρά του αχλαδιού με την φλούδα, το σιρόπι ζεσταίνεται και η σοκολάτα λιώνει. Ή γεμίζουμε με παγωτό και γαρνίρουμε με καραμελωμένα αμύγδαλα.

Μάνγκο

Συχνά βλέπουμε μάνγκο σάλτσες ή τσάτνεϊ να συνοδεύουν πιάτα με χοιρινό ή κοτόπουλο, οπότε είναι εύκολο να φανταστούμε ότι ψημένα κομμάτια του φρούτου αυτού στην σχάρα, θα συνοδεύσουν ωραιότατα τα κρεατικά μας. Ψήνουμε κομμάτια μάνγκο χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα. Το κάνουμε όταν σερβίρουμε, γαρνίροντας με μια σως που έχουμε φτιάξει συνδυάζοντας μαύρη ζάχαρη, βούτυρο, ρούμι και λίγο αλάτι σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Απλά μαγευτικός συνδυασμός.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!