Ο πουρές θεωρείται ένα εύκολο φαγητό, παρόλα αυτά έχει κι αυτός τα μυστικά του. Αν δεν τα γνωρίζεις μπορεί να σου γίνει πολύ πυκνός, άνοστος και με την λάθος υφή. Επειδή μάλιστα είναι πολύ πιθανό να σου θυμίζει τα οικογενειακά κυριακάτικα μαγειρέματα, είναι από εκείνα τα φαγητά που φέρουν το δικό τους συναισθηματικό φορτίο, όπως τα μακαρόνια με κιμά της μαμάς σου ή τα γεμιστά της. Όταν δουλεύει κανείς με τόσα λίγα υλικά όπως πατάτες, βούτυρο, γάλα κι αλάτι, οι λεπτομέρειες είναι που θα κάνουν την διαφορά. Ας τις δούμε λοιπόν:

Οι κατάλληλες πατάτες

Σύμφωνα με πολλούς βραβευμένους σεφ ανά τον κόσμο, οι κατάλληλες πατάτες για πουρέ είναι οι πατάτες Yukon Gold. Είναι χρυσαφένιες, τραγανές και με πολύ άμυλο. Αν δεν μπορούμε όμως να τις βρούμε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας, δεν χρειάζεται να ψάξουμε περισσότερο. Άλλωστε έναν πουρέ θέλουμε να παρασκευάσουμε, όχι ένα πιάτο για αστέρι Michelin. Από τις ελληνικές ποικιλίες, κατάλληλες θεωρούνται οι πατάτες Νευροκοπίου, Νάξου ή Κύπρου. Διαλέγουμε μερικές σε ίδιο περίπου μέγεθος και τις πλένουμε καλά.

Τις βράζουμε με την φλούδα τους

Το να βράσουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες και σε κομμάτια είναι ένα συχνό λάθος που κάνουμε από την επιθυμία μας για ευκολία, καθώς οι καυτές πατάτες ξεφλουδίζονται λίγο πιο δύσκολα γιατί καίνε. Αυτό όμως χαλάει την υφή του πουρέ μας γιατί τα κομμάτια έχουν ρουφήξει νερό μέσα τους. Επίσης έχουν μια ξεπλυμένη, επίπεδη γεύση. Τις βράζουμε λοιπόν ολόκληρες και ξεφλουδίζουμε μετά.

Μια ωραία λύση είναι και το βράσιμο στον ατμό. Αν έχουμε το κατάλληλο σκεύος, μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες και σε κομμάτια ώστε να αποφύγουμε το δράμα του ξεφλουδίσματος. Ο πουρές μας θα γίνει λαστιχωτός του ονείρου!

Κρατάμε τις πατάτες ζεστές

Αν θέλουμε πραγματικά κρεμώδη υφή στον πουρέ μας, δεν μπορούμε να το πετύχουμε με κρύες πατάτες. Πολύ προσεκτικά, γιατί πραγματικά καίνε, ξεφλουδίζουμε και προχωράμε στην συνταγή μας αμέσως, πολτοποιώντας και προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε πρώτα τα βούτυρο

Ναι, λέμε βούτυρο και όχι μαργαρίνη γιατί το βούτυρο είναι βούτυρο, πως να το κάνουμε; Το προσθέτουμε στις πολτοποιημένες πατάτες πριν προσθέσουμε τα υγρά. Αυτό μας εξασφαλίζει ότι η υφή του πουρέ μας θα παραμείνει στιβαρή πριν προσθέσουμε το γάλα ή την κρέμα.

Δοκιμάζουμε διαρκώς

Αν αλατίσουμε τον πουρέ μας μόνο μια φορά είναι πιθανό ότι δεν θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Τα αμυλούχα, παχιά στη υφή τους φαγητά χρειάζονται αρκετό αλάτι, γι’ αυτό προσθέτουμε μετά από την δοκιμή της γεύσης χωρίς να το φοβόμαστε. Φυσικά δεν χρειάζεται να γίνει λύσσα.

Δεν προσθέτουμε το υγρό μονομιάς

Είναι καλύτερα να προσθέσουμε το υγρό, γάλα συνήθως, με ρέγουλα. Οι πολτοποιημένες πατάτες δεν το απορροφούν μονομιάς. Δουλεύουμε με μικρότερη ποσότητα στην αρχή και προσθέτουμε σταδιακά για να μην κάνουμε τον πουρέ μας νερουλό.

Αρωματίσουμε το γάλα ή την κρέμα

Αν νοιώθουμε ιδιαίτερα φιλόδοξοι και δημιουργικοί, μπορούμε να αρωματίσουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος που θα βάλουμε στον πουρέ μας ζεσταίνοντάς την σε ένα κατσαρολάκι όσο βράζουν οι πατάτες μας. Χρησιμοποιούμε μυρωδικά της αρεσκείας μας όπως θυμάρι, δεντρολίβανο ή σκόρδο. Σιγοβράζοντάς την σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγο και ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας φουσκώσει, βοηθάμε το υγρό στοιχείο του πουρέ μας να απορροφήσει το άρωμα και να το δώσει στον πουρέ μας γενναιόδωρα μετά. Θυμόμαστε μόνο να το περάσουμε από μια σίτα στο τέλος και να πετάξουμε τα μυρωδικά πριν το προσθέσουμε στις πατάτες.

Με την βεβαιότητα ότι το εύκολο δεν είναι πάντα απλό, κάνουμε τα σωστά βήματα για να απολαύσουμε τον ωραιότερο πουρέ πατάτας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!