Αν αγαπάς την ιταλική κουζίνα κι ένα πιάτο καλομαγειρεμένη πάστα ή ριζότο σου δημιουργεί ισχυρά συναισθήματα, τότε σίγουρα θα θελήσεις κι εσύ να μαγειρέψεις καλά τις ιταλικές σπεσιαλιτέ. Για να καταφέρεις όμως να έχεις και την ανάλογη επιτυχία, θα πρέπει στα σίγουρα να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες που χρησιμοποιούν όλοι οι μάγειρες στην Ιταλία. Δώσε βάση και δεν θα το μετανιώσεις.

Επένδυσε στην καλή πρώτη ύλη

Ναι, αυτή είναι μια γενική και προφανής οδηγία για κάθε κουζίνα και φυσικά και για την ιταλική. Όσο πιο φρέσκα και εποχιακά τα προϊόντα, τόσο καλύτερο θα βγει το αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα η συνταγή μας ζητάει λίγα υλικά, όπως συχνά συμβαίνει με τις ιταλικές συνταγές της cucina povera, τότε θα πρέπει όλα τους να είναι διαλεχτά για να αποδώσουν το καλύτερο. Σκεφτείτε για παράδειγμα την σαλάτα caprese: πόσο νόστιμη θα είναι με μαραμένες ντομάτες;


Πρόσθεσε το αλατοπίπερο όσο μαγειρεύεις

Υπάρχει ένα μυστικό για τα risotto: δεν αλατίζουμε μονομιάς, αλλά λίγο λίγο όσο γίνεται το φαγητό μας. Ναι, σίγουρα μπορούμε να διορθώσουμε την γεύση ακόμα και στο πιάτο μας, με το επιτραπέζιο αλατοπίπερο, είναι όμως καλύτερο να πετύχουμε την σωστή αναλογία όσο μαγειρεύουμε ώστε να υπάρχει ο χρόνος να αναμειχθούν αλλά και να αναδειχθούν οι γεύσεις.


Η πάστα και το ριζότο δεν είναι συνοδευτικά πιάτα

Το ζυμαρικό και το ρύζι είναι πράγματι πολύ συχνά στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε με τι να συνοδέψουμε την πρωτεΐνη μας, οι Ιταλοί μάγειρες όμως θεωρούν τα πιάτα αυτά κεντρικούς πρωταγωνιστές και ως τέτοια τα σερβίρουν. Μια μακαρονάδα με μια λαχταριστή σάλτσα και την ανάλογη παρμεζάνα δεν χρειάζεται παρέα για να λάμψει στο τραπέζι μας.


Πρόσεξε στο βράσιμο

Αν πρόκειται να σερβίρεις μια παραβρασμένη πάστα ή μια πάστα τόσο al dente που δεν τρώγεται, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου. Το σωστό βράσιμο είναι βασική και απαραίτητη συνθήκη για το σωστό πιάτο πάστα, οπότε κάνε το συνήθεια να την παρακολουθείς όσο βράζει και να μην εμπιστεύεσαι αποκλειστικά τις οδηγίες στο κουτί. Το βράσιμο εξαρτάται και από το μέγεθος του σκεύους και από την ποσότητα του νερού, γι’ αυτό τσέκαρε ένα δυο λεπτά πριν την αναγραφόμενη ώρα στο κουτί των ζυμαρικών.


Δώσε βάση στην συντήρηση των τυριών

Τα τυριά μεγάλου χρόνου ωρίμανσης θέλουν και ιδιαίτερο τρόπο φύλαξης μέσα στο ψυγείο μας. Αν δεν το κάνουμε τραβούν μυρωδιές, ξεραίνονται και χάνουν την γεύση τους. Ο σωστός τρόπος είναι να τα τυλίγουμε σε κερωμένο χαρτί. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να λαδώσουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και να τα τυλίξουμε με αυτό, φυλάσσοντάς τα πάντα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου μας, αλλά ποτέ στην κατάψυξη.


Μην τσιγκουνεύεσαι το αλάτι

Είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για να φτιάξουμε το σωστό πιάτο ζυμαρικών. Σύμφωνα με τον Riccardo Felicetti, ιδιοκτήτη βιομηχανίας παρασκευής ζυμαρικών, η αναλογία που πρέπει να θυμόμαστε είναι 10-100-1000. Δηλαδή, 10γρ αλάτι(μισή κουταλιά της σούπας) για 100γρ ζυμαρικού σε 1000ml νερού.


Το νερό των ζυμαρικών είναι βασικό συστατικό

Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά είναι το μυστικό συστατικό που μπορεί να μετατρέψει την συνταγή μας από καλή σε απίθανη. Αν και δεν το χρειάζονται όλες οι συνταγές, το νερό του βρασίματος είναι ιδανικό για να προσθέσει γεύση και να κάνει την σάλτσα να κολλήσει καλύτερα επάνω στην πάστα μας.


Παράλειψε το λάδι όταν βράζεις τα ζυμαρικά σου

Olive Oil Bottles Oil Food Glass Bottles Eat

Είναι μάλλον ένα μυστικό που θα σου το έχει πει η μητέρα σου, όμως οι Ιταλοί σεφ ισχυρίζονται ότι το να προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι στα ζυμαρικά που βράζουν όχι μόνο δεν κάνει καμία διαφορά, αλλά ίσως να εμποδίζει την σάλτσα να κολλήσει πάνω τους.


Μην πετάς την φλούδα της παρμεζάνας

Τα τυριά που τρίβονται για να στολίσουν τις μακαρονάδες μας, όπως η παρμεζάνα, έχουν γύρω γύρω μια χοντρή φλούδα που συνήθως την πετάμε. Οι Ιταλοί λένε ότι κάνουμε λάθος, πρώτον γιατί τρώγεται μια χαρά και δεύτερον γιατί νοστιμίζει σούπες και ζωμούς.


Ταίριαξε σωστά τις σάλτσες με τα ζυμαρικά

Φυσικά μπορούμε να βάλουμε ότι σάλτσα μας αρέσει στα ζυμαρικά μας, αν όμως θέλουμε να είμαστε πιο ψαγμένοι, καλό θα είναι να ξέρουμε ότι κάθε είδος ζυμαρικού έχει φτιαχτεί για να ταιριάζει με συγκεκριμένες σάλτσες. Τα fusilli για παράδειγμα είναι έτσι στριφτά για να μπορεί να κολλήσει πάνω τους η σάλτσα, ενώ οι ταλιατέλες ταιριάζουν περισσότερο με βαριές σάλτσες με κρέας. Τα πιο λεπτά linguine από την άλλη, ταιριάζουν με ελαφρότερες σάλτσες όπως αυτές των θαλασσινών.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!