Τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν έχουν πια τον χαρακτήρα της χλιδής που είχαν μερικές δεκαετίες πριν, εκτός και αν είσαι κάποιο διάσημο ή πλούσιο πρόσωπο και ταξιδεύεις πρώτη θέση. Τα καθίσματα είναι στενά και ο προσωπικός χώρος του κάθε επιβάτη δραματικά περιορισμένος. Η ιδέα λοιπόν να φορέσουμε κάποιο σικ συνολάκι ή ψηλά παπούτσια δεν θα μας εξυπηρετήσει ιδιαίτερα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία μας.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι επαγγελματίες των αεροπορικών ταξιδιών, δηλαδή οι αεροσυνοδοί, αλλά και οι πεπειραμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν συχνά.

Οτιδήποτε σε στενεύει

Ένα αεροπορικό ταξίδι συνεπάγεται κάποιες ώρες ορθοστασίας στις ουρές για chek-in ή στο security αλλά και απόλυτης ακινησίας στις υπερβολικά στενές θέσεις των σημερινών αεροπλάνων. Από την στιγμή που θα καθίσουμε στο κάθισμά μας, οι πιθανότητες να απολαύσουμε ακόμα και στοιχειώδεις κινήσεις των ποδιών ή του κορμού μας, είναι απλά ανύπαρκτες. Αν μάλιστα έχουμε και ένα κάποιο ύψος, αυτό περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια μας εμποδίζεται δραστικά αν φοράμε στενά παντελόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων αν το ταξίδι μας είναι μακρύ ή ταξιδεύουμε τακτικά. Ένα στενό ρούχο στην περιοχή της κοιλιάς και του στομαχιού θα επιδεινώσει το αναπόφευκτο πρήξιμο και μπορεί να προκαλέσει έως και κολικούς του εντέρου. Τα ρούχα μας θα πρέπει λοιπόν να είναι φαρδιά ή ελαστικά ώστε να μας δίνουν λίγο περιθώριο όταν θα πρηστούμε.

Όχι στα πολύ συνθετικά ή εύφλεκτα ρούχα

Η ιδέα μιας φωτιάς είναι το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό μας όταν ανεβαίνουμε τα σκαλιά του αεροπλάνου. Αν όμως προκύψει κάτι τέτοιο, τότε θα θέλαμε τα ρούχα μας να μην είναι εύφλεκτα. Τα πολύ συνθετικά ρούχα επίσης είναι δυνατό να επιδεινώσουν το σύνδρομο των ευερέθιστων γονάτων, δεν απορροφούν τον ιδρώτα και δεν είναι ελαστικά. Όλες τους αυτές οι ιδιότητες τα κάνουν ακατάλληλα για αεροπορικά ταξίδια.

Μια καλή ιδέα για κάθε ταξίδι είναι να κρατάμε το σώμα μας καλυμμένο όσο περισσότερο μπορούμε με υφάσματα που αναπνέουν και δεν μας περιορίζουν ή μας στενεύουν. Έτσι είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ψηλά τακούνια και σαγιονάρες

Τα ψηλά τακούνια είναι κάτι που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω αν χρειαστεί να γλιστρήσουμε έξω από το αεροπλάνο από τις εξόδους κινδύνου που είναι φουσκωτές και μπορεί να τρυπήσουν. Επίσης, οι γόβες στιλέτο είναι πιθανό να έχουν μέταλλο στο τακούνι τους και να χτυπούν στους ανιχνευτές μετάλλων. Δεν το συζητάμε τι κάνουν για τα πόδια και την μέση μας όσο στεκόμαστε στις ουρές ή τρέχουμε από πύλη σε πύλη για να αλλάξουμε αεροπλάνο.

Οι σαγιονάρες και τα φλατ ανοιχτά σανδάλια από την άλλη μεριά αφήνουν τα πόδια μας απροστάτευτα από χτυπήματα, από τις βαλίτσες των άλλων επιβατών ή από πατήματα. Είναι μάλιστα πιθανό επιτρέψουν σε βρωμιές ή ακόμα και πιτσιλίσματα  στις τουαλέτες του αεροδρομίου ή μέσα στο ίδιο το αεροπλάνο να λερώσουν τα πόδια μας. Αν έχετε δει στο πάτωμα της τουαλέτας του αεροπλάνου να υπάρχουν κάποιες λιμνούλες υγρών, όχι αυτό δεν είναι νερό. Επίσης αν χρειαστεί να τρέξουμε ή να βιαστούμε για να προλάβουμε την πτήση μας, οι σαγιονάρες θα μας δυσκολέψουν σημαντικά.

Παπούτσια ή αξεσουάρ με πολύ μέταλλο

Δεν είναι μόνο οι γόβες στιλέτο που χτυπούν στους ανιχνευτές μετάλλου. Είναι και όσα παπούτσια έχουν μεγάλες αγκράφες, οι ζώνες με πολλά μεταλλικά στοιχεία ή ακόμα και κάποια κοσμήματα με πολύ μέταλλο στην κατασκευή τους. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να περάσουμε αρκετή ώρα βγάζοντας τα κοσμήματά μας στο security με τους υπόλοιπους επιβάτες να μας στραβοκοιτάνε, τότε τα αφαιρούμε λίγο πριν και τα ξαναφοράμε όταν φτάσουμε στο gate της πτήσης μας. Επίσης ότι μπορεί να μοιάζει με όπλο, όπως ένα δαχτυλίδι για πολλά δάχτυλα, το αποφεύγουμε για ευνόητους λόγους.

Σύνολα χωρίς layering

Ένα από τα πιο συχνά λάθη των επιβατών των αεροπλάνων είναι το πολύ ελαφρύ ντύσιμο. Η ατμόσφαιρα μέσα στο αεροπλάνο γίνεται συνήθως αρκετά κρύα, λίγη ώρα μετά την απογείωση. Το να ταξιδέψουμε με τιραντάκια και σορτσάκια λοιπόν χωρίς να έχουμε κάνει μέριμνα για κάποιο ρούχο που θα μας προστατέψει από αυτό το κρύο είναι μια λανθασμένη επιλογή.

Η καλύτερη μέθοδος είναι το layering. Έχουμε δηλαδή μαζί μας ένα φούτερ, ένα μαντήλι ή μια ζακετούλα για να ντυθούμε όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Αν φοράμε σανδάλια, καλό θα είναι να έχουμε ένα ζευγάρι κάλτσες στην χειραποσκευή μας για να ζεστάνουμε τα ξυλιασμένα δάχτυλα των ποδιών μας. Κάποιες αεροσυνοδοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι καλό θα είναι να έχουμε μια πλήρη αλλαξιά μαζί μας για την περίπτωση που χύσουμε πάνω μας το καφέ μας ή λερωθούμε με όποιον άλλον τρόπο.

Αν και οι παραπάνω περιορισμοί ακούγονται ίσως υπερβολικοί, υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι δύσκολο να ντυθούμε και σικ και άνετα. Διαλέγουμε όμορφα σνίκερς, άνετα, χαλαρά ρούχα και στοχεύουμε και στην ασφάλεια, αλλά και στην εμφάνιση.