Δεν ξέρουμε αν το θυμάσαι, αλλά οι skorts ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς κάπου στα τέλη των 90s με τις αρχές των 00s. Τι ακριβώς είναι; Αυτά τα σορτσάκια, που καλύπτονται με το ύφασμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμίζουν φούστες. Υπάρχει και η πιο χαλαρή-αθλητική εκδοχή τους και η πιο tailored, που μπορεί να φορεθεί και σε πιο “καλές” περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η σταθερή χρήση τους συναντάται στα γήπεδα τένις και γκολφ. 

Οι skorts, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι το νέο αγαπημένο κομμάτι των TikTokers και της Gen Z. Μάλιστα, αυτή την στιγμή η ζήτησή τους υπολογίζεται από τη Mercari ότι είναι 212% περισσότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Πώς ακριβώς τις βλέπουμε να φοριούνται στο TikTok; Κυρίως βάση της αισθητικής των 00s και των τότε outfits της Britney Spears και της Christina Aguilera. Αυτό σημαίνει crop tops με halter λαιμόκοψη, μικροσκοπικά μπλουζάκια και επίσης μικροσκοπικά cardigans. Βέβαια, έχουμε και την πιο αθλητική version, που συναντάται κυρίως στο BevCartGirls, ένα aesthetic του TikTok με άμεσες επιρροές από τις αθλήτριες γκολφ. 

@jemmaxcrystal

Slazenger upgrade🤩 #skort #slazenger #fitcheck #outfit #foryoupage #foryou #nike #ukfashion #mystyle

♬ original sound – ihatetomaustin

Γιατί τώρα;

Αν και σε αθλητικό επίπεδο συνεχίζαμε να τις βλέπουμε, οι skorts είχαν σταματήσει να αποτελούν γενικότερο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας. Η επιστροφή τους μπορούμε να υποθέσουμε ότι οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την πανδημία. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι ή εντελώς κλειστά ή τον περισσότερο καιρό κλειστά. Και στους περισσότερους, έλειψαν αρκετά στοιχεία της ακαδημαϊκής ζωής. Ειδικά στους Gen Z που τώρα θα πήγαιναν για πρώτη φορά στις σχολές τους. 

Γεννήθηκε, λοιπόν, μία ανάγκη για κάλυψη του κενού της πλήρους ακαδημαϊκής εμπειρίας. Έτσι, αρχικά είδαμε να γεννιέται το aesthetic του dark academia. Μεταξύ των κομματιών που το αποτελούν είναι και κάποιες tailored εκδοχές των skorts. Έτσι, λοιπόν, η Gen Z γνώρισε για πρώτη φορά πιο καλά το κομμάτι, το οποίο τους έδινε από μόνο του μία back to school αίσθηση. Οπότε ξεκίνησαν να αναζητούν κι άλλες εκδοχές και συνδυασμούς του εκτός της αισθητικής του dark academia. 

@bubbybaee

I tried lol don’t attack me😐#foryoupage #fashion #skort #slazengerskort

♬ The Adults Are Talking – The Strokes

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τη μανία που έχει τελευταία η ίδια γενιά με τα 90s και τις αρχές των 00s. Έχουμε δει να δημιουργούν ολόκληρα aesthetics και να διακοσμούν ακόμα και τον χώρο τους βάσει της αισθητικής και των τάσεων εκείνης της περιόδου. Και όπως είπαμε, οι skorts αποτελούσαν ένα από τα βασικά κομμάτια μόδας τότε, οπότε είναι επόμενο να κατευθυνθούν και σε αυτές. Όσο για την αγάπη τους γι’ αυτές τις δεκαετίες; Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μία νοσταλγία γι’ αυτό που δεν έχουν ζήσει (ή έχουν ζήσει ελάχιστα) και που στο μυαλό τους ήταν μία πιο ανέμελη περίοδος.

@ellebarnfather

Skort styling 🦋 #fyp#foryou#skort#slazenger#nike#tennisskirt#styling#outfits

♬ original sound – Plouise

@isobellerg

every girl knows #viral #fyp #privateschool #skort

♬ use this sound…if you want…or not idc – Frankie Taco

@lydialydiate

My hair is a mess and I have no makeup on so YES I look a mess bdksndkdkd #fyp #outfit #clothes #cheapoutfits #skort

♬ Backyard Boy – Claire Rosinkranz

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!