Ο οίκος Chanel από την έλευση της Virginie Viard, έπειτα από το θάνατο του Karl Lagerfeld έχει πάρει την κατιούσα. Όχι βέβαια από εμπορικής άποψης αφού οι μετοχές του θρυλικού οίκου μονίμως ανεβαίνουν μαζί με τις τιμές των ρούχων του. Μιλάμε κυρίως για την δημιουργική πλευρά της υπόθεσης, καθώς πέρα από την Vogue που πάντα εκθειάζει τα δημιουργήματα του οίκου ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική ποιότητά τους, για όλα τα υπόλοιπα σαλόνια της μόδας το μεγάλο αυτό σπίτι έχει πολύ καιρό να προκαλέσει θετικές αντιδράσεις. Με το απόγειο να έρχεται με το τελευταίο του Haute Couture show του οίκου, όταν τον περασμένο Γενάρη άνοιξε την πασαρέλα με την Charlotte Kasiraghi ανεβασμένη πάνω σε ένα άλογο, επιχειρώντας έτσι να τραβήξει τα βλέμματα της βιομηχανίας με τον λάθος κατά την γνώμη μας λόγο.

Χθες λοιπόν, 5 του Ιούλη, ο οίκος Chanel παρουσίασε την Haute Couture Fall 2022 συλλογή του στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού, και δυστυχώς έχουμε να πούμε πως η γνώμη μας για τα δημιουργήματα του οίκου δεν άλλαξε. Υπήρχαν βέβαια κάποια λουκ-φωτεινές εξαιρέσεις, ωστόσο στην πλειοψηφία τους, τα σχέδια που περπάτησαν στην πασαρέλα πιότερο θύμιζαν το ντύσιμο των κυρίων της υψηλής κοινωνίας στην δεκαετία του ’80, παρά τις σύγχρονες εκδοχές των κλασσικών ενδυματολογικών κωδίκων του οίκου που ιδανικά θα θέλαμε να δούμε.

 

Ένα από τα κομμάτια που μας άφησε μια πιο γλυκιά γεύση σχεδιαστικά, ήταν το τελευταίο λουκ, το νυφικό με το οποίο ο οίκος πάντα εθιμοτυπικά κλείνει τα Haute Couture shows του. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε ένα σχετικά απροσδόκητο σχέδιο, το οποίο σχεδόν καμία σχέση δεν είχε με τα υπόλοιπα κομμάτια της συλλογής. Ένα κοντό μάξι φόρεμα με σφιχτό μπούστο, στράπλες λαιμόκοψη και πληθωρική φούστα από οργάντζα. Το στοιχείο ωστόσο που έκανε στ’ αλήθεια την διαφορά ήταν το ιβουάρ σάλι με κεντήματα στολισμένο με μακριά κρόσια, το οποίο το μοντέλο φόρεσε χαλαρά στους ώμους της. Κάτι ακόμα το οποίο μας εντυπωσίασε θετικά, ήταν η επιλογή του μοντέλου που παρουσίασε το νυφικό, ένας ρόλος τιμητικός που συνήθως δείχνει που βρίσκεται ο οίκος σε ότι αφορά την γυναίκα που θέλει να ντύσει. Το μοντέλο λοιπόν που είδαμε να παίρνει αυτόν τον ρόλο δεν ήταν άλλη από την Jill Kortleve, ένα από τα πιο καυτά ονόματα του τώρα, και η οποία επίσης ανήκει στην κατηγορία plus size. Παρ’ ότι δεν υπήρχε άλλο μοντέλο με ανάλογη σιλουέτα στην πασαρέλα, εκτιμούμε έστω αυτή την κίνηση του οίκου σε ό,τι αφορά την συμπεριληπτικότητα.

Image may contain Clothing Apparel Evening Dress Fashion Gown Robe Wedding Wedding Gown Human and Person

Courtesy of Chanel

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!