Βιομηχανία της μόδας και περιβαλλοντικά ηθικές πρακτικές, δυο έννοιες που μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχαν συναντηθεί ούτε κατά λάθος. Χάρη ωστόσο σε διάφορους παράγοντες, όπως η ολοένα ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και η “αλλαγή φρουράς” των μεγάλων κεφαλιών της μόδας με άτομα της δικής μας γενιάς, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν λίγο καλύτερα. Συνεπώς, είτε λόγω μικρής πίεσης από πλευράς του καταναλωτή, είτε μέσα από την αύξηση της επιχειρηματικότητας από νέους ανθρώπους με πυξίδα την βιωσιμότητα, η μόδα με αργά αλλά σταθερά βήματα αλλάζει και επιτέλους προσαρμόζεται στα δεδομένα που εδώ και πολύ καιρό γνωρίζαμε. Το θέμα είναι όμως ότι τα βήματα αυτά γίνονται πολύ αργά, δεδομένων των ήδη προχωρημένων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σχετικά με το περιβάλλον, και παρότι υπάρχουν όντως πολλές νέες αλλά και παλαιότερες επιχειρήσεις που παλεύουν να κάνουν το σωστό, το να αφήνουμε την “δουλειά” μόνο στην μια πλευρά της αγοράς, a.k.a. τις εταιρείες που παράγουν ρούχα, δεν λύνει ακριβώς το πρόβλημα.

Courtesy of Vogue
Πιο συγκεκριμένα, η πραγματική και αμετάκλητη αλλαγή θα έρθει μόνο όταν η μεγάλη πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού (και όχι ένας στους δέκα) κατευθύνουν τη δύναμη του πορτοφολιού τους προς τα σωστά προϊόντα. Για να το κάνουμε λιανά, όσο οι δικές μας καταναλωτικές συμπεριφορές είναι περιβαλλοντικά ανεύθυνες, βλέπε ατελείωτα και άσκοπα ψώνια από fast fashion καταστήματα, τόσο οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί άλλωστε να μπουν σε μια αρκετά ακριβή διαδικασία αλλαγής πλεύσης όταν βλέπουν πως η παλιά καλή συνταγή δουλεύει μια χαρά; Έχοντας λοιπόν όλα αυτά κατά νου, σήμερα σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τιπς για το πως μπορούμε σχετικά εύκολα να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση μέσα από τις ατομικές μας πράξεις και τις καταναλωτικές μας συμπεριφορές, σε ότι αφορά την “ντουλάπα” μας, χωρίς βέβαια να χάσουμε την χαρά που μας δίνουν τα ρούχα.
Preloved is Sexy
Αν μια αγορά είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένη με το κίνημα της βιωσιμότητας στην μόδα, αυτή είναι σίγουρα η second hand αγορά. Και δικαίως καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλεί αυτή η βιομηχανία στο περιβάλλον είναι η αδιανόητα μεγάλη παραγωγή αποβλήτων, μέρος των οποίων είναι και τα ίδια τα ρούχα που είτε πριν είτε αφού φορεθούν πετάγονται στα “σκουπίδια”. Γιατί λοιπόν να καταναλώνουμε νέα προϊόντα και να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να συνεχίζουν να τα παράγουν ακαταλόγιστα, όταν υπάρχει πλήθος ρούχων που έχουν ήδη βγει στην αγορά; Πόσο μάλλον όταν στα vintage ή second hand καταστήματα μπορείς να βρεις θησαυρούς σε πολύ καλύτερη ποιότητα από πολλά fast fashion brands, που είναι ταυτόχρονα μοναδικά αλλά και παρασάγγες πιο οικονομικά.
Λίγα (ή λιγότερα) και καλά
Κανείς δεν είπε πως για να είσαι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος πρέπει να σταματήσεις να ψωνίζεις. Ταυτόχρονα και η υπερβολή δεν είναι ακριβώς το ζητούμενο όταν μιλάμε για βιωσιμότητα. Ένας κανόνας που θα σε βοηθήσει να βρεις το μέτρο είναι η ακόλουθη εξίσωση. Σκέψου κάθε σεζόν ποια κομμάτια χρειάζεσαι όντως, αγόρασε αυτά και μετά κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και πάρε μέχρι 4-5 ρούχα που δεν αντέχεις μακριά τους.
Κάθε ρούχο και μια ιστορία αγάπης
Πόσοι έχουμε ρούχα στην ντουλάπα μας που για χρόνια κάθονται και κοιτάνε τους τοίχους αναμένοντας υπομονετικά την ώρα που θα τα φορέσουμε; Με μια κάποια σιγουριά θα υποθέσω όλοι μας. Και τι συμβαίνει όταν έχουμε κομμάτια που δεν φοράμε ποτέ; Καταλήγουν στα σκουπίδια. Πριν λοιπόν κάνεις οποιαδήποτε αγορά φρόντισε να το σκεφτείς πολύ καλά, και αν δεν είσαι εντελώς σίγουρος πως θα φορέσεις ένα κομμάτι, μην το πάρεις. Ένα καλό εργαλείο για να εξασφαλίσεις ότι ένα ρούχο έχει όντως θέση στην ντουλάπα σου και ότι θα το τιμήσεις είναι πριν το αγοράσεις να προσπαθήσεις να σκεφτείς 3-5 τρόπους που μπορείς να το συνδυάσεις με τα ήδη υπάρχοντα ρούχα σου. Αν πετύχεις αυτό το challenge και ταυτόχρονα δεν μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς αυτό, κατευθύνσου στο ταμείο. Αλλιώς προχώρα παρακάτω.

Courtesy of Refinery 29
Επένδυσε
Πέρα από την second hand αγορά τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και με ταχύτερο ρυθμό brands που λειτουργούν σύμφωνα με όλα τα πρότυπα βιωσιμότητας. Ένα γεγονός που αυτούσιο είναι θετικό, ταυτόχρονα όμως φέρει μια προβληματική. Ότι τα προϊόντα που παράγονται με αυτό τον τρόπο είναι σημαντικά πιο ακριβά από αυτά που προεσφέρουν τα περισσότερα fast fashion καταστήματα, καθώς εκ των πραγμάτων οι τιμές των υλικών τους αλλά και το κόστος κατασκευής τους είναι πολύ υψηλότερα. Αν λοιπόν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να τα επιλέξεις είναι απόλυτα κατανοητό. Αν όμως το πορτοφόλι σου αντέχει μια τέτοια αγορά τότε καλό θα ήταν να κατευθυνθείς προς τέτοιου είδους sustainable brands αντί για fast fashion ή μεγάλους οίκους που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα καμία βιώσιμη πρακτική (ενώ μπορούν). Δες το σαν μια επένδυση στο μέλλον του πλανήτη μας.

Courtesy of Ana San José
Sharing (or selling) is caring
Το πώς να πουλήσεις τα ρούχα που δεν φοράς πλέον είναι κάτι που έχουμε συζητήσει ήδη αναλυτικά. Η συγκεκριμένη “συμβουλή” έγκειται σε μια διαφορετική κατηγορία πώλησης, η οποία προκύπτει για τον εξής λόγο. Πες ότι έχεις ήδη πάρα πολλά ρούχα και δεν χρειάζεσαι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο. Παρ’ όλα αυτά είδες αυτό το ονειρικό φόρεμα στο τάδε αγαπημένο σου brand και το θέλεις σαν τρελ@, η ζωή σου εξαρτάται από αυτό. Δεν χρειάζεται να πιέζεσαι να μη το αγοράσεις επειδή δεν το χρειάζεσαι αλλά το ποθείς, μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο με τον εξής τρόπο. Κάθε φορά που θα αγοράζεις κάτι καινούργιο που δεν αποτελεί ανάγκη, διάλεγε και ένα από τα κομμάτια της ντουλάπας σου που έχει κάνει την ζωή του, και μεταπώλησέ το. Επιβάλλοντας αυτόν τον ¨κανόνα” στον εαυτό σου, τον λεγόμενο “ένα μπαίνει ένα βγαίνει”, θα μπορείς να χαίρεσαι καινούργια κομμάτια ενώ ταυτόχρονα θα παραμένεις περιβαλλοντικά υπεύθυν@