Το TikTok δεν είναι μόνο viral βίντεο με συνταγές, μαλλιά και χιούμορ. Ένα μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο σε aesthetics, σε εικόνες και βίντεο, δηλαδή, που έχουν την αύρα της ζωής που ο εκάστοτε χρήστης θα ήθελε να ζήσει. Οι cottagecore και poet in Paris είναι δύο παραδείγματα. Αυτή την περίοδο, όμως, φαίνεται πως οι χρήστες της πλατφόρμας 15 με 25 ετών έχουν αφιερωθεί στην dark academia. Το hashtag της, μάλιστα, έχει περισσότερες από 1, 4 δισεκατομμύρια προβολές. 

Ο καλύτερος τρόπος, για να καταλάβεις τι αντιπροσωπεύει η dark academia, είναι να σκεφτείς πώς θα ήταν ο ιδανικός άνθρωπος αυτού του aesthetic. Θα σπούδαζε φιλολογία ή τέχνες σε κάποιο μεγάλο ιστορικό πανεπιστήμιο, όπως το Χάρβαρντ ή της Οξφόρδης. Οι αγαπημένες του έξοδοι θα ήταν σε μουσεία και βιβλιοπωλεία με παλιά βιβλία. Μόλις έμπαινε σπίτι του θα έφτιαχνε μία κούπα σκέτο καφέ, θα έβαζε να παίζει κλασική μουσική και θα διάβαζε ένα από τα αγαπημένα του κλασικά βιβλία. Ίσως κάποια στιγμή, να σταμάταγε για να γράψει ένα ποίημα ή να σχεδιάσει κάτι στο σημειωματάριο του. Όλα αυτά, ενώ φοράνε ρούχα που μάς θυμίζουν στολές ακριβών οικοτροφείων.  

Με άλλα λόγια, μιλάμε για μία aesthetic άμεσα συνυφασμένη με την τέχνη, τη μάθηση και την -κλασική- λογοτεχνία. Είναι μία εξιδανίκευση της εκπαιδευτικής εμπειρία, ιδιαίτερα αυτής που συναντάμε σε ακριβά ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολεία.   

Πού βρίσκονται οι ρίζες της;   

Η στιγμή “γέννησης” της dark academia είναι ασαφής. Ωστόσο, η παλιότερη εικόνα που εμείς έχουμε από αυτήν, βρίσκεται κάπου στα πρώτα χρόνια του Tumblr. Βέβαια, με αρκετές διαφορές. Και τότε υπήρχε μία πιο goth και σκοτεινή αίσθηση, σε συνδυασμό με κλασικά στοιχεία. Ωστόσο, η dark academia του Tumblr είχε βασικό επίκεντρο σκοτεινές φωτογραφίες και λίστες με προτάσεις βιβλίων. Συν του ότι είχε ένα πολύ μικρότερο κοινό σε σχέση με σήμερα. 

@iphilgoodyo

REPOST😐 because i forgot to mention #fakeblood #fakeswords #darkacademia #cornell #ithaca #filmer #ny

♬ original sound – iphilgood

Πώς έγινε τάση;  

Το 2020, με τον Covid-19, έβαλαν σε αναμονή την έλευση πολλών μαθητών και φοιτητών στα σχολικά και πανεπιστημιακά κτήρια. Κι ενώ από τη μία προσωπικά νιώθω ότι θα χαιρόμουν που δεν θα έπρεπε να μετακινηθώ από το σπίτι μου, παράλληλα κατανοώ την αδημονία και τις προσδοκίες που μπορείς να έχεις από μία ακαδημαϊκή χρονιά, ειδικά από την πρώτη σου.  

Μέσα, λοιπόν, σε ένα συναισθηματικό πλαίσιο απογοήτευσης, αποφάσισαν ότι αυτό που για την ώρα δεν μπορούν να ζήσουν κανονικά, θα το βιώσουν διαδικτυακά. Στην εξιδανικευμένη, μάλιστα, μορφή του. Σε μία μορφή, βασικά, που ανταποκρίνεται ίσως περισσότερο σε μία ακαδημαϊκή εμπειρία βγαλμένη από ταινίες και μυθιστορήματα τοποθετημένα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Σίγουρα, πάντως, δεν μιλάμε για μία μορφή που κάποιος σήμερα μπορεί να ταυτιστεί. 

Μάλιστα, η dark academia φαίνεται ότι τραβάει ιδιαίτερα τους νέους που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί κι εκείνοι θέλουν να βιώσουν, έστω κι εξιδανικευμένα και νοητά, την ακαδημαϊκή εμπειρία που τα μεγάλα ιστορικά πανεπιστήμια τους στερούν. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που το 2019 δέχτηκε μόλις 22% φοιτητές που ανήκαν σε εθνικές μειονότητες.  

@aclotheshorse

Found my next home 🍂 #lightacademia #darkacademia #fairycore #aesthetics #england

♬ Vivaldi Storm – 2CELLOS

Έχει κάποια πηγή έμπνευσης; 

Κάθε χρήστης έχει αρκετά και διαφορετικά ερεθίσματα. Ωστόσο, Η μυστική ιστορία της Donna Tartt φαίνεται να αποτελεί πηγή έμπνευσης για μία μεγάλη πλειοψηφία. Το μυθιστόρημα τοποθετείται σε ένα ελίτ πανεπιστήμιο ανθρωπιστικών σπουδών. Στο επίκεντρό του είναι η κλειστή ομάδα έξι φοιτητών, που ακολουθούν κλασικές σπουδές.  

@jesca.her

Professor Slughorn-approved amortentia 💖 #harrypotter #dracomalfoy #slytherin #hufflepuff #hogwarts #darkacademia #fyp

♬ Hedwig’s Theme (Harry Potter Prologue) – JJ Reinhold

Παράλληλα, πηγή έμπνευσης για την dark academia aesthetic είναι για πολλούς ο κόσμος του Harry Potter και οι ταινίες Dead Poets Society και The Dreamers. Σε λογοτεχνικό επίπεδο, εκτός από τη Μυστική ιστορία, υπάρχει και Το Αββαείο του Νορθάνγκερ της Jane Austen, το If we were villains της M.L.Rio και το Jane Eyre της Charlotte Bronte. 

@fearluci

🏛 #academia #darkacademia #films #movies #fyp #foryou

♬ оригинальный звук – _mercalova_

Πώς μπορείς να την υιοθετήσεις; 

Ένας ακόμα λόγος που η dark academia έγινε τάση τους τελευταίους μήνες είναι και η εύκολη προσβασιμότητά της. Άλλες aesthetics απαιτούν να βγαίνεις συχνά από το σπίτι και να πηγαίνεις στην εξοχή, να βρίσκεσαι σε συγκεκριμένες πόλεις, ακόμα και να έχεις ακριβά κομμάτια στην ντουλάπα σου.  

Η dark academia είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετηθεί. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να πας σε μουσεία, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες -είτε λόγω απόστασης είτε λόγω της τωρινής κατάστασης-, αρκεί να καθίσεις στην πολυθρόνα σου με μια κούπα καφέ κι ένα βιβλίο, για να είσαι εντός θέματος. Α, και να περνάς βίντεο και φωτογραφίες από φίλτρο sepia.  

Όσο για τα ρούχα, τα περισσότερα μπορείς να τα βρεις αρκετά οικονομικά σε vintage και second hand μαγαζιά. Χρωματικά κινήσου προς σκούρα ουδέτερα χρώματα, όπως το καφέ, το μαύρο και το μπλε μαρίν, αλλά και προς το λευκό. Τι κομμάτια πρέπει να έχεις; Παπούτσια Oxfordτουίντ πανωφόρια, σακάκια, ζιβάγκο, γυαλιά -δεν μάς πειράζει να είναι αληθινά ή όχι-, κασμιρένια πουλόβερ, γιλέκα, δερμάτινες σάκες και κλασικές καπαρντίνες. Αν τα διαλέξεις σε καρό, τότε κάνεις σίγουρα τη σωστή επιλογή.  

@cosyfaerie

Vibe with me☕️📚 #darkacademia #darkacademiaaesthetic #vintage #vintagevibes #booktok #aesthetic

♬ Reflections by Toshifumi Hinata – Blue

Ο ενδυματολογικός κώδικας του dark academia εξάλλου αποτελεί τον λόγο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην LGBTQ+ κοινότητα. Αν και με επιρροές από το αντρικό ντύσιμο των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40, επιτρέπει στους “ακολούθους” της να είναι όσο αρρενωποί ή θηλυπρεπείς θέλουν. Δεν χρειάζεται να είσαι άντρας ή γυναίκα ή να ταυτίζεσαι με ένα από τα δύο φύλα, για να ντυθείς βάσει του aesthetic. 

@eddieandthedead

i’m aware you’re all here for fashion content so i will not deprive you #darkacademia #lightacademia #vintagefashion #vintage #darkacademiaaesthetic

♬ check out YEAH DONT CARE on spotify iTunes etc – HeyLoserFace

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!