Έχουμε συνηθίσει τη βιομηχανία της μόδας να προωθεί ανά διαστήματα προβληματικές τάσεις. Άλλοτε γιατί αυτές οδηγούν σε τοξικά σωματικά πρότυπα, άλλοτε επειδή θυμίζουν προβληματικές συνήθειες και αντιλήψεις, όπως το blackface, και άλλοτε γιατί αποτελούν ξεκάθαρο cultural appropriation. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες, που είναι προβληματικές όχι για κάτι από τα παραπάνω, αλλά επειδή κάποιοι πιο προνομιούχοι τις ακολουθούν. Μία από αυτές είναι και το balaclava

Αν δεν ξέρεις τι είναι το balaclava, πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο headpiece, που θυμίζει κάτι μεταξύ κουκούλας και κασκόλ, καλύπτοντας την περιοχή από το στέρνο ή τους ώμους μας, μέχρι την κορυφή του κεφαλιού μας, επιτρέποντας μόνο στο πρόσωπό μας να φαίνεται. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά άνετο αξεσουάρ, που μπορεί να μάς κρατήσει ζεστούς μέσα στον χειμώνα, ενώ μπορεί να γίνει και τρομερά stylish. Με άλλα λόγια, σε ένα πρώτο επίπεδο δεν έχουμε τίποτα κατά του. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως; Σε πολλούς το balaclava δεν μπόρεσε παρά να θυμίσει το hijab. Εξάλλου, και τα δύο καλύπτουν ακριβώς τα ίδια σημεία και αφήνουν να φανεί μόνο το πρόσωπο και, ανάλογα το υλικό, μπορεί να μοιάζουν και σχεδόν ίδια. Η βασική διαφορά τους; Όταν φοράς balaclava και βγεις στον δρόμο, κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί σου ή θα λάβεις και κάποιο κομπλιμέντο για το στιλ σου. Από την άλλη, αν βάλεις hijab και βγεις στον δρόμο, θα σε κοιτούν σαν να είσαι τρομοκράτης, θα σε αντιμετωπίσουν ως θύμα καταπίεσης, θα ακούσεις κάποιου είδους κήρυγμα ή/και θα δεχτείς λεκτική ή και σωματική επίθεση. Αυτά, βέβαια, όταν δεν μιλάμε για χώρες, όπου έχει απαγορευτεί και μπορεί να καταλήξεις να συλλαμβάνεσαι. 

@hennaahmedx

“Baklavalava…la” #fyp #foryou #hennaahmed #hennaahmedx #balaclava

♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Με άλλα λόγια, το ίδιο σχεδόν πράγμα επικροτείται και θαυμάζεται, όταν φοριέται ως τάση της μόδας, από κυρίως δυτικές λευκές γυναίκες, ενώ αντιμετωπίζεται ως ύποπτο και κακό, όταν φοριέται για πολιτισμικούς, θρησκευτικούς και γενικά προσωπικούς λόγους συνήθως από γυναίκες με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Ουσιαστικά μιλάμε για white privileges, που επιτρέπουν στη λευκή γυναίκα να νιώθει στιλάτη και με αυτοπεποίθηση όταν φοράει ένα κομμάτι και σε μία πιο σκουρόχρωμη με το ίδιο να νιώθει ανασφάλεια και να φοβάται.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να βάλεις balaclava; Όχι αναγκαστικά. Κατ’ αρχάς, σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την υποκρισία μίας βιομηχανίας και μίας κοινωνίας, που δαιμονοποιούν το hijab ως σύμβολο καταπίεσης, που ποτέ δεν είναι επιλογή των γυναικών, αλλά παράλληλα το εκθειάζουν μόλις του αλλάζουμε όνομα και το φορούν λευκές γυναίκες. Κατά δεύτερον, σημαίνει ότι είτε αποφασίσεις να το φορέσεις είτε όχι, θα πρέπει να καταλάβεις ότι όπως εσύ έχεις το δικαίωμα της επιλογής στο balaclava, έτσι και κάθε άλλη γυναίκα έχει το δικαίωμα επιλογής στο hijab. Και θα πρέπει πάντα να στηρίζεις αυτό το δικαίωμα (όχι την καταπιεστική εφαρμογή του). Η λύση δεν είναι να μη φορέσει ποτέ κανείς μας balaclava. Η λύση είναι να σεβόμαστε ότι ο καθένας μπορεί να φοράει ό,τι θέλει για όποιον λόγο κι αν το κάνει. 

@sarasthots

I will not be exercising my privilege in the name of “trends”🙅🏻‍♀️ #balaclava #hijab#racism#equalityforall #trendsthatneedtostop #muslimwomen #rant

♬ original sound – Sarah🤍

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!