Δεν είναι λίγες οι επαναστάσεις που έχουν περάσει από την ιστορία. Για τον περασμένο αιώνα ωστόσο ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική επανάσταση που έχει καταγραφεί πραγματοποιήθηκε στην δεκατία των ’60ς. Στα μισά του αιώνα ο κόσμος άρχισε να αλλάζει ριζικά από μέσα προς τα έξω. Από το civil rights κίνημα στην Αμερική, μέχρι το 2ο φεμινιστικό κύμα και την εργατική επανάσταση στην Γαλλία, η εν λόγω δεκαετία αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας.

Καθώς η μόδα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, δεν άργησε και αυτή με την σειρά της να επηρεαστεί με τα όσα πολύ σημαντικά συνέβαιναν. Ενδυματολογικά κινήματα όπως το Mode στην Βρετανία, ο φουτουρισμός στην Γαλλία και τα παιδιά των λουλουδιών στις ΗΠΑ ζωγράφισαν μια νέα πρωτοποριακή εικόνα στον χάρτη της μόδας. Και οι ενδυματολογικοί κώδικες εκείνης της εποχής ασκούν επιρροή στους σχεδιαστές μέχρι και σήμερα. Παρακάτω λοιπόν σου έχουμε μαζέψει τις SOS τάσεις που μας έχουν έρθει από τότε και πως θα τις φορέσεις στο τώρα. Enjoy!

Flower Power

Ένα από τα πιο μεγάλα trends στην δεκαετία των ’60s ήταν οπωσδήποτε τα λουλούδια. Απόδειξη; Η γενιά εκείνης της εποχής ονομάστηκε “τα παιδιά των λουλουδιών”.

Για να το φέρεις στο σήμερα, μπορείς βέβαια να επιλέξεις κομμάτια με ιδιόμορφα φλοράλ μοτίβα, ενώ για τους πιο τολμηρούς, μπορείς να κατεθυνθείς σε ρούχα που ενσωματώνουν τα λουλούδια στο πατρόν τους σαν μικρά γλυπτά. Άλλη μια εξαιρετική ιδέα, είναι να επιλέξεις κοσμήματα με αυτό το στοιχείο, που είναι και μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν.

Uber-Minis

H δεκαετία των ’60ς και το μίνι είναι αδιαμφισβήτητα συνυφασμένα. Σε μια περίοδο κοινωνικοπολιτικού αναβρασμού, η Mary Quant, η “εφευρέτρια” της μίνι φούστας, αφουγκράστηκε την ανάγκη της νεολαίας να ξεχωρίσει από την προηγούμενη γενιά, και μας χάρισε αυτή την θρυλική στιγμή στην ιστορία της μόδας.

Καθώς το σούπερ-μίνι έρχεται σύμφωνα με τις φετινές τάσεις και πάλι στο προσκήνιο οι επιλογές που έχεις είναι αμέτρητες. Βασικό τιπ, επέλεξε κάτι πολύ κοντό, είτε σε φόρεμα είτε σε φούστα, και απογείωσέ του πηγαίνοντας στα χρώματα της σεζόν, το καυτό φουξ, το Kelly green και το έντονο πορτοκαλί.

 

Νεοφουτουρισμός

H πρώτη φορά στην ιστορία που η μόδα φλέρταρε με τον φουτουρισμό ήταν η δεκαετία των ’60ς. Εν όψει των διαστημικών εξερευνήσεων και του space race που τότε είχε χτυπήσει κόκκινο, οίκοι όπως Pierre Cardin και Courreges άρχισαν να πειραματίζονται με νέα υλικά, καινούργιες υφές και πρωτοποριακές σιλουέτες χτίζοντας το κίνημα του φουτουρισμού στην μόδα.

Φέτος έχουμε την αναβίωση αυτής της αισθητικής, με το νεοφουτουρισμό να κάνει την εμφάνισή του δυναμικά. Οίκοι όπως Loewe και Chet Lo έχουν βάλει πλώρη για νέες εντελώς πρωτοποριακές ενδυματολογικές οδούς, δίνοντάς μας συλλογές που δείχνουν το μέλλον. Για να ενσωματώσεις αυτήν την τάση στην ντουλάπα σου επέλεξε κομμάτια με ιδιαίτερες υφές, φουτουριστικά υφάσματα, μεταλλικές αποχρώσεις, και ανάγλυφα στοιχεία.

 

The Mode Print

Ίσως από τις πιο διαχρονικές τάσεις που μας κληροδότησαν τα ’60ς είναι τα mode μοτίβα. Mε πρωτεργάτη τους τον θρυλικό σχεδιαστή Emilio Pucci, η εποχή των λουλουδιών δεν θα ήταν ίδια χωρίς το psychedelia print που έκανε την εμφάνισή του μαζί με τα ψυχοτροπικά ναρκωτικά.

Εδώ και τρεις σεζόν αυτή η τάση έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο αναβιώνοντας την δοξασμένη εκείνη εποχή. Επέλεξε κομμάτια με ιδιόμορφα ετερόκλητα μοτίβα σε έντονα φλούο χρώματα και φέρτο στο τώρα.

 

Love for Plastic

To πλαστικό στοιχείο πρωτοεμφανίστηκε στην μόδα στα ’60ς. Με την βιομηχανία να τρέχει με ιλιγγειώδης ρυθμούς, το πλαστικό έρρεε άφθονο και αποτέλεσε από μόνο του μια επανάσταση. Η επιρροή του δεν άργησε να φτάσει και στην μόδα όταν κυρίως αμερικανοί σχεδιαστές άρχισαν να το ενσωματώνουν στις συλλογές τους. Μαξιμαλιστικά κοσμήματα και αξεσουάρ σε φλούο χρώματα έκαναν χαμό στην αγορά χαρίζοντας στον ενδυματολογικό κόσμο ζωντάνια και νέο δυναμισμό.

Εδώ και κάποιες σεζόν η τάση έχει επιστρέψει δυναμικά φέρνοντάς στα πλαίσια της αναβίωσης του μαξιμαλισμού, σαν αντίδραση στην μιζέρια του Covid. Αυτό το trend μας φέρνει κομμάτια  που μοιάζουν με ζαχαρωτά για το μάτι και ανεβάζουν την σεροτινίνη επί τη εμφανίσει. Σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια και δαχτυλίδια από πλαστικό ή και πιο περιβαλλοντικά ηθικά έκδοχά του κάνουν την είσοδό της σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου με naivite στοιχεία για έξτρα χαρά.