Η Πριγκίπισσα Dianna είναι ένα από τα πιο σπουδαία fashion icons της εποχής της. Είχε το δικό της, προσωπικό και εντελώς διακριτό στυλ και κατάφερε να μας αφήσει πολλές αξεπέραστες εμφανίσεις της ως ανάμνηση της πυροτεχνηματικής της ζωής. Αυτό όμως που είναι πάντα ανάμεσα στις πιο συχνές αναζητήσεις του κόσμου όσο αφορά την ζωή της Dianna, είναι το νυφικό της φόρεμα, που έχει μείνει στην ιστορία με τους φραμπαλάδες και τις δαντέλες του, να μας θυμίζει την υπέροχα άκυρη μόδα της δεκαετίας του ’80.

Το εμβληματικό αυτό νυφικό, δεν θα μπορούσε να φορεθεί παρά μόνο από μια πριγκίπισσα, καθώς οποιαδήποτε άλλη νύφη σε οποιαδήποτε άλλη εκκλησία, μάλλον θα την κατάπινε το ρούχο. Ήταν φτιαγμένο από μεταξωτό ταφτά, είχε 8 μέτρα ουρά, 120 μέτρα τούλι, δαντέλα και 10.000 πέρλες. Ήταν τόσο ογκώδες που Dianna και φόρεμα δεν χωρούσαν καλά καλά μέσα στην γυάλινη άμαξα με την οποία μεταφέρθηκε εκείνη και ο πατέρας της στην εκκλησία, με αποτέλεσμα το φόρεμα να βγει τσαλακωμένο.

Από τον θάνατό της και μετά, το νυφικό αυτό έκανε την εμφάνισή του σε διάφορες εκθέσεις και μουσεία, ενώ το 2018, το περιοδικό TIMES το ανακήρυξε ως ένα από τα πιο επιδραστικά βασιλικά νυφικά της Αγγλίας, όλων των εποχών.

Οι σχεδιαστές David και Elizabeth Emanuel που ανέλαβαν το έργο αυτό, ισχυρίζονται ότι ακόμα και σήμερα έχουν παραγγελίες από νύφες για να τους φτιάξουν αντίγραφα του φορέματος. Ένα τόσο σπουδαίο και ιστορικό ρούχο λοιπόν, δεν θα ήταν εύκολο να αναπαραχθεί από τους ενδυματολόγους του The Crown, που μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη ακρίβεια στην αναπαραγωγή των κοστουμιών των ηρώων της σειράς. Πως τα κατάφεραν λοιπόν;

Η σχεδιάστρια Amy Roberts που είναι επικεφαλής, λέει πως βρήκε το εγχείρημα αγχωτικό. Προσπάθησε όμως να μην φοβηθεί την πρόκληση αυτή και απ’ ότι είδαμε στην σειρά, τα κατάφερε άλλη μια φορά. Χρειάστηκε φυσικά να συναντηθεί με έναν από τους σχεδιαστές του αυθεντικού νυφικού για να ακούσει την ιστορία του από πρώτο χέρι και να πάρει αντίγραφα των γνήσιων σχεδίων του. Ο ίδιος ο David Emanuel ήταν πολύ γενναιόδωρος με τις πληροφορίες και προέτρεψε την ομάδα του The Crown να “το φτιάξουν και να το ευχαριστηθούν”. Αυτό αφαίρεσε αρκετό κομμάτι της πίεσης και η σχεδιάστρια κινήθηκε πιο ελεύθερα από εκεί και πέρα.

Έτσι η Roberts αισθάνθηκε ελεύθερη να αυτοσχεδιάσει κι όπως δήλωσε και η ίδια “ακόμα κι αν το νυφικό είχε 2022 πέρλες (για την ακρίβεια είχε 10.000) εμείς δεν τις χρειαζόμασταν. Ακόμα και 20 πέρλες θα ήταν μια χαρά διότι τόσες θα φαίνονταν στο πλάνο”.
Κάποιες λεπτομέρειες, όπως ήταν η δαντέλα,  αντιγράφηκαν ακριβώς καθώς την κατασκεύασε ο γιος του ανθρώπου που έφτιαξε την αυθεντική.

Για να γίνει η ανακατασκευή του φορέματος χρειάστηκε να εργαστούν τρεις άνθρωποι για τέσσερις εβδομάδες και για 600 ώρες. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 95 μέτρα ύφασμα και 100 μέτρα δαντέλα με την ουρά να είναι τριάντα μέτρα.

Άσχετα αν το έργο ήταν αγχωτικό, η Roberts και η ομάδα της κατάφεραν να αναπαράγουν τέλεια το νυφικό της Dianna και να μας καταπλήξουν.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!