Η πρώτη Δευτέρα του Μαϊου είναι εδώ και χρόνια αφιερωμένη στη μόδα, με την κυριολεκτικότερη των εννοιών. Μιλάμε προφανώς για το Met Gala, το φιλανθρωπικό event που έχει μέσα στα χρόνια εξελιχθεί στα τρόπον τινά Oscar της μόδας.

Για όποιον δεν το γνωρίζει, ο θεσμός του Met Gala ξεκίνησε το 1948, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τότε νεοσύστατο Costume Institute του Metropolitan Museum of Art στη Νέας Υόρκης, δηλαδή το τμήμα Μόδας ας πούμε του μουσείου. Το 1972 ήταν που ο θρύλος του χώρου, η Diana Vreeland ανέλαβε μέρος της τέλετής, και έκτοτε το Met Gala άρχισε να μοιάζει όλο και περισσότερο με το glam event που έχουμε στο νου μας σήμερα, ενώ τότε ξεκίνησε και το έθιμο του θεματικού dress code.

Επικεφαλής του γκαλά είναι από το 1995 η σιδηρά κυρία της μόδας, Anna Wintour, η οποία έκτοτε ορίζει τα πάντα που αφορούν αυτό το event, από τους καλεσμένους, μέχρι το τι θα φορέσουν, που θα κάτσουν κλπ, πλάθοντας έτσι πολύ δημοκρατικά τις φαντασμαγορικές βραδιές που όλοι ξέρουμε. Παρ’ ότι πολλοί το ξεχνούν ανάμεσα στο γκλαμ, το γκλίτερ και την στρατιά των A-listers που παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί, ο σκοπός του Met Gala παραμένει φιλανθρωπικός, και το ελάχιστο ποσό που πρέπει κάποιος να καταβάλλει για να παρευρεθεί εκεί είναι 30.000 δολάρια.

 

Όλη αυτή η εισαγωγή για να σας πούμε πως μόλις μάθαμε τα τελευταία νέα για το φετινό Met Gala, που έπειτα από δυο χρόνια πια θα πραγματοποιηθεί στην εθιμοτυπική του ημερομηνία, την πρώτη Δευτέρα του Μάη, δηλαδή στις 2 του ερχόμενου Μαϊου. Όπως μάλλον οι περισσότεροι γνωρίζετε, το Met Gala του 2020 ακυρώθηκε, ενώ αυτό του 2021 αναβλήθηκε και τελικά πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αν αναρωτιέστε λοιπόν ποιο είναι το φετινό dress code του Met Gala, δυστυχώς δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αφού ήδη από τον Σεπτέμβρη γνωρίζαμε πως θα είναι η συνέχεια του περσινού. Τι εννοούμε; Το γκαλά του 2021 είχε θέμα την Αμερικανική μόδα, μια θεματική που ορίστηκε προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια αγορά και τους αμεριακανούς δημιουργούς εν όψει των δυσκολιών που έφερε η πανδημία.

Τον Σεπτέμβρη λοιπόν το theme ήταν In America: a Lexicon of Fashion, και το φετινό θα είναι το δεύτερο μέρος, In America: An Anthology of Fashion. Η διαφορά τους; Το Λεξικό της αμερικανικής μόδας παραπέμεπει σε συγκεκριμένες στιγμές στο χρόνο, ενώ η Ανθολογία έχει να κάνει με το σύνολο της μόδας στην Αμερική, όπως αναφέρεται στην επεξήγηση του γκαλά. Το πως θα ερμηνευτεί η φετινή θεματική, θα φανεί στο χειροκρότημα.

 

Αυτό ωστόσο που αποτελεί όντως είδηση, είναι οι οικοδεσπότες του φετινού Met Gala, οι οποίοι μόλις ανακοινώθηκαν. Αν αναρωτιέσαι γιατί έχει τόση σημασία, η Wintour πάντα φροντίζει να επιλέξει τα ονόματα του καυτού τώρα, ή τα κάνει ακόμα πιο καυτά επιλέγοντάς τα. Εν πάσει περιπτώσει, οι celebrities που τοποθετούνται στην επίτιμη αυτή θέση, συνήθως έχουν μια πολύ καλή χρονιά, επαγγελματικά μιλώντας.

Για φέτος λοιπόν, η “μαμά” της βιομηχανίας επέλεξε το ζεύγος Blake Lively και Ryan Reynolds μαζί με τον σκηνοθέτη Lin-Manuel Miranda και την Regina King, ενώ συν-οικοδεσπότες θα είναι ο Tom Ford, ο Adam Mosseri (ιδιοκτήτης του Instagram) και βέβαια η Anna Wintour.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!