Η βιταμίνη C είναι από τα αγαπημένα συστατικά της βιομηχανίας της ομορφιάς. Ειδικά στην περιποίηση προσώπου. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, που προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Αν μιλήσεις με μεγαλύτερες από εσένα γενιές, θα διαπιστώσεις ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες ήταν σύνηθες να αγοράζεις αμπούλες βιταμίνης C από το φαρμακείο και να απλώνεις το περιεχόμενό τους στο πρόσωπό σου. Η διαφορά με τη σημερινή εποχή είναι ότι τώρα μπορείς να βρεις εξαιρετικά πολλά προϊόντα με βιταμίνη C. Από κρέμες και μάσκες, μέχρι σέρουμ και καθαριστικά προσώπου. 

Παρά την ευρεία χρήση, όμως, της βιταμίνης C, παρατηρούμε ότι υπάρχει γύρω της μία τεράστια παραφιλολογία. Μία παραφιλολογία που μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποφύγεις τη βιταμίνη C ή να την χρησιμοποιήσεις λάθος. Χωρίς καμία απολύτως βάση.

Μύθος: Όλες οι βιταμίνες C είναι το ίδιο

Όλα τα προϊόντα γράφουν στη συσκευασία τους “βιταμίνη C” με μεγάλα γράμματα, οπότε είναι λογικό να θεωρήσεις ότι δεν έχουν διαφορά. Κι όμως, υπάρχουν διαφορετικά είδη, με κάποια από αυτά να είναι καλύτερες επιλογές για την περιποίηση της επιδερμίδας σου. Συγκεκριμένα, η καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι το ασκορβικό οξύ. Αυτό έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία θα προστατεύσει την επιδερμίδα σου από φθορές, που μπορεί να προκαλέσει το περιβάλλον, αλλά έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανική επιλογή αν υποφέρεις από κοκκινίλες και πρηξίματα. 

Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προτίμησε προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν απλά ασκορβικό οξύ, αλλά πολυπεπτίδιο του ασκορβικού οξέος. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα καθυστερήσει την οξείδωση και θα μειώσει τις πιθανότητες ερεθισμού. 

Μύθος: Η βιταμίνη C προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο

Για κάποιον λόγο, έχει περάσει σε αρκετούς η θεωρία ότι η βιταμίνη C κάνει πιο ευαίσθητο το δέρμα σου στον ήλιο. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν αποτελούσε συστατικό κάποιου απολεπιστικού προϊόντος. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη C όχι απλά δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα με τον ήλιο, αλλά θα σε προστατεύσει περισσότερο από αυτόν. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν απλώσεις στην επιδερμίδα σου βιταμίνη C πριν το αντηλιακό, θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον τείχος προστασίας απέναντι στις ακτίνες UV. 

Μύθος: Η βιταμίνη C δεν πρέπει να εφαρμόζεται μαζί με άλλα ενεργά συστατικά

Είναι εν μέρει μύθος. Αν γενικά δεν έχεις ιδιαίτερα προβλήματα με την επιδερμίδα σου, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με όποιο συστατικό κι αν συνδυάσεις τη βιταμίνη C. Αρκεί να μην κάνεις απότομα την προσθήκη στη ρουτίνα σου, αλλά σταδιακά και πρώτα σε μικρές ποσότητες. Μάλιστα, με ορισμένα ενεργά συστατικά και ειδικά με τα πεπτίδια, η βιταμίνη C όχι απλά δεν αντιδρά αρνητικά, αλλά αυξάνει και τα αποτελέσματά της.

Το πρόβλημα υπάρχει μόνο αν έχεις υπερευαίσθητη επιδερμίδα. Και πάλι, όμως, μόνο με συγκεκριμένα ενεργά συστατικά και όχι με όλα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγεις τον συνδυασμό της βιταμίνης C με τη ρετινόλη, με τα άλφα υδροξύ-οξέα και με τα βήτα υδροξύ-οξέα. Ο λόγος είναι ότι μιλάμε για απολεπιστικά συστατικά, που είναι δυνατόν έτσι κι αλλιώς να πέσουν βαριά στην επιδερμίδα σου και με τη βιταμίνη C απλά θα αυξήσεις τις πιθανότητες αυτό να συμβεί.

Μύθος: Η βιταμίνη C προκαλεί αποχρωματισμό

Είναι από τους μύθους που απορείς πώς βγήκαν. Κυρίως γιατί όχι απλά δεν ισχύουν, αλλά ισχύει και το ακριβώς αντίθετο από αυτούς. Η βιταμίνη C δεν προκαλεί με κανέναν τρόπο αποχρωματισμό. Αντιθέτως, ειδικά αν μιλάμε για ασκορβικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των διχρωμιών της επιδερμίδας. Είτε γιατί περιορίζει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης, μειώνοντας τις καφέ κηλίδες, είτε γιατί έχει αντιφλεγμονώδη δράση και διώχνει τις κοκκινίλες. 

Μύθος: Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βιταμίνη C αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα

Ανάλογα την επιδερμίδα μας και τον οργανισμό μας, το οποιοδήποτε συστατικό είναι, φυσικά, δυνατόν να μάς προκαλέσει κάποια δερματική αντίδραση. Στατιστικά, όμως, η βιταμίνη C δεν έχει δώσει δείγματα ότι είναι υλικό που θέλει προσοχή, όπως η ρετινόλη. Επιπλέον, μιλάμε για ένα δημοφιλές συστατικό και γι’ αυτό οι εταιρείες έχουν φροντίσει να τη συμπεριλάβουν με τέτοιο τρόπο σε φόρμουλες, ώστε να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες ερεθισμού. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για να είσαι σίγουρος, εμείς θα σου προτείναμε να βάλεις μία μικρή ποσότητα πρώτα σε κάποιο σημείο όπως το χέρι σου, ώστε να ελέγξεις αν επηρεάζεται η επιδερμίδα σου.