Το The Queen’s Gambit εμφανίστηκε στο Netflix στις 23 Οκτωβρίου και έχει καταφέρει να πάρει διθυραμβικές κριτικές. Η μίνι σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Walter Tevis από το 1983. Η ιστορία ξεκινάει από τα 50s και εξελίσσεται μέσα στα 60s, με κεντρικό πρόσωπο την Beth Harmon, που γνωρίζουμε στην ερμηνεία της Anya Taylor-Joy. Η Beth πηγαίνει σε ορφανοτροφείο όταν η μητέρα της πεθαίνει σε τροχαίο. Εκεί ανακαλύπτει ότι είναι ιδιοφυία στο σκάκι, εθίζεται όμως και στα ηρεμιστικά, που για χρόνια τους έδιναν. Ως έφηβη πλέον υιοθετείται και ξεκινάει να πηγαίνει σε τουρνουά, ενώ την βλέπουμε να έρχεται αντιμέτωπη με τους τρεις μεγάλους της εθισμούς: το σκάκι, τα χάπια και την επιτυχία.  

Όλα τα κομμάτια της σειράς έχουν δομηθεί στη λεπτομέρεια, ώστε να εξυπηρετούν την πλοκή και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Ο Daniel Parker φρόντισε αυτό να συμβαίνει και με τα μαλλιά και το μακιγιάζ, ιδιαίτερα της Beth. Τα beauty looks του The Queen’s Gambit δεν ήταν μόνο άρτια και πανέμορφα, αλλά είχαν από πίσω τους και πολύ δουλειά, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την εποχή, αλλά και τη συναισθηματική πορεία των ρόλων.  

Η έμπνευση από τη Natalie Wood 

Οι εικόνες της Natalie Wood από τη δεκαετία του ‘60 αποτέλεσαν τη βασική πηγή έμπνευσής του Parker. Ειδικά αν παρατηρήσουμε τα χτενίσματα της Beth, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πανομοιότυπα με αυτά της ηθοποιού, με μόνη διαφορά το χρώμα. Στις περισσότερες σκηνές, βέβαια, αυτό που βλέπουμε είναι περούκες. Αυτές έμεναν με rollers όλο το βράδυ, για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό γύρισμα των μαλλιών της Wood. Μία περούκα, μάλιστα, είχε για παρατσούκλι το όνομά της.  

Τα παιδικά χρόνια στα 50s 

Οι δύο βασικές παιδικές και εφηβικές εικόνες που μάς δίνει η σειρά από τα 50s είναι αυτές της Beth και της Jolene. Τα μαλλιά των δύο κοριτσιών, βέβαια, αντιμετωπίστηκαν με αρκετά διαφορετικό τρόπο, μιας και η Jolene είναι αφροαμερικανίδα. 

© Netflix

Στην Beth βλέπουμε ένα κούρεμα σχεδόν τρομαχτικό για την εποχή μας. Έχει ένα κοντό καρέ μαλλί με αφέλειες κομμένες σχεδόν στο κέντρο του μετώπου της. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, είναι απόλυτα φυσιολογική για την εποχή και την κατάστασή της. Ήταν το κλασσικό κούρεμα που έδιναν στα κορίτσια που έμπαιναν στο ορφανοτροφείο. Δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό, αλλά ήταν πρακτικό και αυστηρό.  

© Netflix

Η Jolene βρισκόταν επίσης στο ορφανοτροφείο, αλλά δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν και σε αυτή την ίδια τακτική. Τα παιδιά έπρεπε να έχουν μαλλιά τακτικά και σοβαρά. Τα φυσικά άφρο μαλλιά της δεν αντιμετωπίζονταν ως τέτοια. Ο τρόπος, λοιπόν, να τα “τιθασεύσουν” ήταν να τα μαζεύουν σε πλεξούδες.  

© Netflix

Το κραγιόν ως σημάδι εξέλιξης 

Τα χρώματα κραγιόν της Beth σιγά σιγά αλλάζουν, γίνονται όλο και πιο έντονα. Η ηλικία είναι ένας από τους παράγοντές επιρροής, αλλά δεν είναι ο βασικός. Επεισόδιο με το επεισόδιο, η Beth εξελίσσεται, νιώθει πιο σίγουρη για τον εαυτό της, οι γύρω της την σέβονται περισσότερο και κατακτά όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Η αυτοπεποίθηση, που γεννιέται και διογκώνεται μέσα της, καθρεφτίζεται στα χείλη της. 

© Netflix

Παράλληλα, το κραγιόν έρχεται να συμβολίσει και την εξέλιξη των σχέσεων της. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό με τη θετή της μητέρα. Προς το τέλος, οι δυο τους έχουν αρχίσει να δένονται και να δημιουργούν μια πραγματική σχέση αγάπης. Αυτό συμβολίζεται και στο πρόσωπο της Beth, που σταδιακά αποκτά παρόμοιο μακιγιάζ με αυτό της μητέρας της.  

© Netflix

Το “αιωρούμενο” eyeliner 

Χορεύοντας μεθυσμένη το I’m Your Venus των Shocking Blue, η Beth αποφάσισε να μιμηθεί το χαρακτηριστικό eyeliner της τραγουδίστριάς τους, Mariska Veres. Βέβαια, το εγχείρημά της δεν ήταν τόσο πετυχημένο. Η τραγουδίστρια έκανε την γραμμή ακριβώς κάτω από το κάτω βλέφαρό της, ενώ η Beth την έκανε αρκετά πιο χαμηλά, σε γελοίο για την εποχή της σημείο. Ο λόγος που εσένα δεν σου φάνηκε γελοίο είναι ότι στη δική μας εποχή το “αιωρούμενο” eyeliner είναι τάση.  

© Netflix

Το “κανονικό” beauty look του φινάλε 

Η εμφάνιση της Beth στο τελευταίο επεισόδιο “φωνάζει” 60s όσο καμία άλλη. Κλασσικό eyeliner, κατακόκκινο κραγιόν και κυματιστά μαλλιά της εποχής. Ο λόγος; Πλέον νιώθει 100% σίγουρη για τον εαυτό της και νιώθει πιο ώριμη. Σε αυτό το σημείο, έχει καταφέρει αρκετά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να καταπιέζει τη θηλυκότητά της για να την σεβαστούν -ή να τη φοβούνται- οι αντίπαλοί της. Είναι η κυρίαρχος σε ένα δωμάτιο γεμάτο άντρες και κάθε σημείο της εμφάνισής της το μαρτυράει.  

© Netflix

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!