Μπορεί να είσαι μπατιράκι, αλλά τα μποτέ είναι μποτέ. Αν ψάχνεις λοιπόν ένα προϊόν ομορφιάς που να κάνει θαύματα και που δεν θα σου στοιχίσει πολλά χρήματα, ήρθε η ώρα να δώσεις μία ευκαιρία στο ρυζόνερο. Πρόκειται κυριολεκτικά για το γαλακτώδες νερό που μένει αφότου στραγγίσεις το ρύζι, επομένως σκέψου διπλά πριν πλύνεις την κατσαρόλα μετά τον επόμενο λαπά. Σαν μέθοδος ομορφιάς, έχει τις ρίζες του στην Ιαπωνία του 8ου αιώνα, ενώ παραμένει νούμερο ένα επιλογή για τις εταιρείες ομορφιάς της Κίνας και της Κορέας μέχρι σήμερα.

Μπορείς να βρεις το ρυζόνερο ως βασικό συστατικό σε πολλά έτοιμα προϊόντα. Ωστόσο, αν δεν βαριέσαι, είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξεις και μόνη σου. Οι δύο πιο εύκολες και γρήγορες επιλογές που μπορείς να κάνεις είναι είτε να ξεπλύνεις μία κούπα ρύζι με νερό και μετά να το μουλιάσεις σε τρεις κούπες νερό για μισή ώρα, πιέζοντας μαλακά με τα δάχτυλά σου, και στη συνέχεια στραγγίζοντας το, είτε να βράσεις το ρύζι, ακριβώς όπως θα το μαγείρευες, και στο τέλος να το στραγγίσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, στο τέλος θα τοποθετήσεις το νερό σε ένα μπουκάλι και θα το βάλεις στο ψυγείο σου, όπου μπορεί να διατηρηθεί για μία βδομάδα.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις; Αν θες να το εφαρμόσεις στην επιδερμίδα σου, γέμισε με αυτό ένα μπουκάλι σπρέι και ψέκασε το πρόσωπό σου ή βρέξε με αυτό ένα βαμβάκι και πέρνα το πάνω σου ταμποναριστά, ξεπλένοντας μετά από 30 με 45 λεπτά. Αν το θες για τα μαλλιά σου, άπλωσέ το σε αυτά -όπως περίπου θα πέρναγες ένα λάδι- και ξέπλυνέ τα μετά από 15 με 30 λεπτά.

Οι γυναίκες που το έχουν δοκιμάσει φαίνονται πεπεισμένες για τα αποτελέσματά του. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα οφέλη που προσάπτονται στο ρυζόνερο, αν και πολλά, στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, αλλά βασίζονται ακριβώς στις μαρτυρίες όσων το έχουν χρησιμοποιήσει.

Αντιγηραντική δράση

Το 2018 τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας διεξήγαγαν μία μελέτη για να διαπιστώσουν την επίδραση ενός τζελ με βάση το ρυζόνερο στην επιδερμίδα. Τελικά ανακάλυψαν ότι το γαλακτώδες υγρό περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, που έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν τη δράση της ελαστάσης, του ενζύμου δηλαδή που καταστρέφει την ελαστίνη της επιδερμίδας μας. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή του ρυζόνερου στο πρόσωπό μας είναι δυνατόν να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητάς του και κατά συνέπεια στην επιβράδυνση της εμφάνισης των σημαδιών γήρανσης.

Καθαρό και λαμπερό πρόσωπο

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι 100% αποδεδειγμένο, οι εταιρείες ομορφιάς της Κορέας και της Ιαπωνίας προωθούν αρκετά την ιδέα ότι το ρυζόνερο περιέχει ένα ένζυμο που κάνει πιο λαμπερό το δέρμα μας. Γι’ αυτό το λόγο, το έχουν θέσει ως βασικό υλικό σε πολλές κρέμες και σαπούνια τους, θεωρώντας μάλιστα ότι βοηθάει και στην εξαφάνιση τυχόν σημαδιών του προσώπου μας.

Ανάπλαση του επιδερμικού φραγμού

Ο επιδερμικός φραγμός είναι η φυσική ασπίδα του προσώπου μας απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα. Είναι, όμως, αρκετά ευαίσθητος, με την έλλειψη νερού ή λιπιδίων να μπορεί να οδηγήσει σε άμεση διάβρωση του. Η διάβρωση αυτή δεν είναι ορατή, αλλά το επακόλουθό της είναι η ατοπική δερματίτιδα. Μία έρευνα του 2002, είχε καταλήξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εφαρμογή ρυζόνερου μπορεί να επιδιορθώσει τον επιδερμικό φραγμό και πιθανώς να βοηθήσει στον έλεγχο των εκζεμάτων, των φλεγμονών και των εξανθημάτων.

© Aiony Haust / Unsplash

Θεραπεία για σγουρά μαλλιά

Τα σγουρά μαλλιά συχνά είναι πιο άγρια και εύθραυστα. Χρησιμοποιώντας το ρυζόνερο ως ένα είδος conditioner, θα αποκτήσουν καλύτερο σχήμα και θα γίνουν πιο διαχειρίσιμα. Τα εύσημα γι’ αυτό το αποτέλεσμα δίνουν σε μία πρωτεΐνη, που περιέχει, η οποία διεισδύει και τρέφει σε βάθος την τρίχα.

Μακριά μαλλιά που αργούν να γκριζάρουν

Αυτή η ιδιότητα του ρυζόνερου είναι η λιγότερο εξακριβωμένη. Βασίζεται στις μαρτυρίες των γυναικών της φυλής Yao στην Κίνα. Το χωριό Huangluo, στο οποίο κατοικούν, κατέχει ρεκόρ Γκίνες ως το χωριό με τα πιο μακριά μαλλιά, αφού το μέσο μήκος των μαλλιών των γυναικών εκεί είναι τα 1,8 μέτρα. Παράλληλα, δεν εμφανίζουν γκρι τρίχες πριν την ηλικία των 80 ετών. Οι Yao, λοιπόν, δηλώνουν ότι το μοναδικό μυστικό πίσω από το μήκος και το χρώμα των μαλλιών τους είναι ότι τα λούζουν με ρυζόνερο.

© Jernej Graj / Unsplash

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!