Το αγγούρι το γνωρίζουμε ως δροσερό λαχανικό στις σαλάτες μας, ή σε κάποια κοκτέιλ, ως ενυδατικό παράγοντα για μια φρέσκια εικόνα της επιδερμίδας μας όμως όχι και τόσο. Σύμφωνα με ένα viral βίντεο στο TikTok λοιπόν, το να τρίβουμε το δέρμα μας με παγωμένο αγγούρι κάθε πρωί, κάνει πραγματικά θαύματα.

Όπως ισχυρίζεται η blogger πίσω από αυτήν την απλή ιδέα, αν τρίβουμε την επιδερμίδα μας με παγωμένο αγγούρι ως πρώτο βήμα περιποίησης το πρωί, μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε το πρήξιμο, τις κοκκινίλες, την ακμή, τους διευρυμένους πόρους και την ξηρότητα.

Πως το κάνουμε:

Κόβουμε το αγγούρι από την μία πλευρά του έτσι ώστε να φύγει η φλούδα και να αφήσει καθαρή την σάρκα του λαχανικού. Ύστερα το βάζουμε σε μια πλαστική σακουλίτσα τροφίμων για να αποφύγουμε την επαφή του με άλλα τρόφιμα στην κατάψυξή μας ή το κάψιμο από την πολύ ψύξη.

Όταν το αγγούρι μας έχει παγώσει, το τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας στην άκοπη πλευρά του για να μπορούμε να το κρατήσουμε χωρίς να ξυλιάσουν τα χέρια μας. Ύστερα αρχίζουμε να τρίβουμε την κομμένη του πλευρά στο πρόσωπό μας για λίγα λεπτά. Θα αρχίσει να λιώνει, οπότε όταν τελειώσουμε, κόβουμε μια φέτα από την άκρη του και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

@alexaraeloebel

You’re welcome 💕 #fyp #skincare #skincareroutine #frozencucumberhack #skincaretips #skincaretiktok #skincare101 #skincarecheck #glow

♬ STAY – The Kid LAROI & Justin Bieber

 

Είναι όντως ευεργετικό;

Σύμφωνα με την δερματολόγο Erum N. Ilyas, η εξήγηση του γιατί κάνει τόσο καλό το παγωμένο αγγούρι στην επιδερμίδα μας βρίσκεται στην δροσιστική του φύση. “Το αγγούρι μπορεί να δροσίσει  το δέρμα μας και να μειώσει την συμφόρηση των αγγείων. Έχει επίσης αρκετή βιταμίνη Κ, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος,” λέει η γιατρός.

“Η χαμηλή θερμοκρασία του παγωμένου αγγουριού μας εξασφαλίζει ένα ήπιο λεμφικό μασάζ και βοηθάει στην μείωση των ερεθισμών και του πρηξίματος. Γνωρίζουμε ότι τα υγρά τείνουν να συσσωρεύονται στους μαλακούς ιστούς του προσώπου και γύρω από τα μάτια, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αλλεργιών, της ροδόχρου ακμής, της υψηλής πίεσης του αίματος και των ορμονικών αλλαγών,” εξηγεί. “Όσο περισσότερο παραμένουν εκεί τα υγρά του πρηξίματος, τόσο περισσότερο αλλάζουν την υφή του δέρματος του προσώπου. Ίσως να δείτε το δέρμα σας να παίρνει την εικόνα της φλούδας πορτοκαλιού ή ότι οι σακούλες κάτω από τα μάτια γίνονται όλο και πιο εμφανείς.”

“Εκτός από τις φαρμακευτικές θεραπείες, ένα απλό μασάζ βοηθάει τα περισσευούμενα υγρά να διοχετευθούν πίσω στο λεμφικό σύστημα και έτσι να ξεπρηστεί στο πρόσωπο, γι’ αυτό κι εγώ παροτρύνω τους ασθενείς μου να κάνουν ένα κυκλικό μασάζ στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Ως εργαλείο για ένα τέτοιο μασάζ λοιπόν, το αγγούρι είναι μια πολύ καλή ιδέα”.

Το αγγούρι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και γι’ αυτό μπορεί να παγώσει εύκολα. “Η κομμένη του πλευρά έχει μια λεία και καθόλου άγρια επιφάνεια, ιδιαίτερα όσο λιώνει στην διάρκεια του μασάζ, γι’ αυτό δεν ερεθίζει το δέρμα. Επίσης περιέχει βιταμίνες K, B, και C, ανάμεσα στα θρεπτικά του συστατικά. Δεν είναι κακό να το δοκιμάστε, εγώ προτείνω ακόμα και τις ενυδατικές μας κρέμες να τις κρατάμε στο ψυγείο για να βοηθάμε το δέρμα μας να καταπολεμάει τους ερεθισμούς και την κοκκινίλα.”