Σας έχει τύχει άραγε να έχετε αγοράσει (ίσως ακριβά) ένα μοδάτο, υπέροχο άρωμα και να νοιώθετε ότι δεν κρατάει όσο θα θέλατε, ενώ μοιάζει να κάνει την δουλειά του σωστά σε κάθε άλλη γυναίκα που έχει τύχει να το φοράει στο περιβάλλον σας; Μην σας πιάνει το παράπονο. Δεν φταίει το άρωμα. Υπάρχει πιθανότητα να μπορέσετε να εντοπίσετε την αληθινή αιτία και να την διορθώσετε.

Οι ειδικοί των αρωμάτων λένε ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να φορέσει κανείς ένα άρωμα, ο τύπος του αρώματος όμως μπορεί να είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Υπάρχουν λοιπόν ένα δυο πραγματάκια που μπορούμε να προσέξουμε ώστε και το δικό μας άρωμα να μοσχοβολάει για ώρες.

Φοράμε τον λάθος τύπο αρώματος

Η Bettina O’Neill, αντιπρόεδρος της Scentbird, εξηγεί ότι τα αρώματα δημιουργούνται με βάση έλαια που παράγονται από φρούτα, λουλούδια και φυτά, συνδυάζοντάς τα με άλλα αιθέρια έλαια ή συνθετικά συστατικά για να συντεθεί η τελική μυρωδιά τους. Υπάρχουν πέντε κοινοί τύποι αρωμάτων και ο καθένας τους περιέχει διαφορετική συγκέντρωση αυτών των ελαίων. Επίσης η μυρωδιά των εσπεριδοειδών και των λουλουδιών δεν κρατάει τόσο πολύ όσο οι πιο γήινες ή musk μυρωδιές.

Παρότι η ποικιλία των συστατικών είναι σημαντική, λέει η O’Neill, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ελαίων μέσα σε ένα άρωμα, τόσο περισσότερο κρατάει πάνω στο δέρμα μας. Κατά συνέπεια, όσο πιο ακριβό είναι, τόσο περισσότερα έλαια περιέχει στην φόρμουλά του.

Οι κατηγορίες αρωμάτων είναι οι εξής:

Eau Fraiche: περιεκτικότητα 1%έως 3%

Cologne: 2% έως 4%

Eau de Toilette: 5% έως 15%

Eau de Parfum: 15% έως 20%

Parfum Extrait: 20% έως 40%

Έχουμε ξηρό δέρμα

Όσον αφορά την διάρκεια του αρώματος από την στιγμή που θα το φορέσουμε, η Bee Shapiro, ιδρύτρια της Ellis Brooklyn, λέει ότι μεγάλη σημασία έχει το πόσο από το έλαιο του αρώματος θα παραμείνει πάνω στο δέρμα μας. “Η μυρωδιά κολλάει καλύτερα στην λιπαρότητα, γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να κρατούν καλά ενυδατωμένο το δέρμα τους για να κρατήσει περισσότερο και το άρωμα επάνω του” εξηγεί. Γι’ αυτό θα έχετε ίσως προσέξει ότι τον χειμώνα τα αρώματα δεν κρατούν αρκετά εξαιτίας της ξηρότητας του δέρματος αλλά και του περιβάλλοντος. “Τα αρώματα είναι πιο δυνατά σε θερμότερα κλίματα και ενυδατωμένο δέρμα.”

Αν έχουμε φυσικά ξηρή επιδερμίδα, τόσο η Shapiro όσο και η O’Neill συστήνουν να αγοράζουμε μαζί με το άρωμά μας και την ενυδατική του λοσιόν για να κρατάμε την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη και να ενισχύουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ή να χρησιμοποιούμε μια άοσμη λοσιόν  και να ψεκάζουμε το άρωμα, αμέσως μετά από αυτήν.

Βάζουμε άρωμα στα λάθος σημεία

Έχετε δει ίσως σε κάποια ταινία ότι κάποια ψεκάζει με άρωμα τον αέρα και μετά περνάει μέσα από το “συννεφάκι”; Αυτή η πρακτική είναι δυστυχώς εντελώς λάθος, αν και πολύ θεατρική. Το άρωμά μας δεν θα κρατήσει πολύ ώρα με αυτόν τον τρόπο και χρησιμεύει μόνο για τα μαλλιά μας. Τα καλύτερα σημεία για να ψεκάσουμε είναι εκεί όπου χτυπάει ο καρδιακός μας παλμός, όπως οι καρποί και ο λαιμός μας, καθώς αυτές οι περιοχές έχουν ελαφρά μεγαλύτερη θερμοκρασία και θα το κάνουν να κρατήσει περισσότερο. Δεν χρειάζεται όμως να τρίψουμε το σημείο που έχουμε αρωματίσει διότι αυτό θα το κάνει να εξατμιστεί γρηγορότερα. Απλά ψεκάζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει. Μπορούμε μάλιστα να ψεκάσουμε λίγο και στα μαλλιά μας, έτσι ώστε όταν κινούνται να αναδύουν την μυρωδιά του. Η Shapiro μάλιστα λέει ότι αν βάλουμε και λίγο άρωμα στο καπέλο ή τα ρούχα μας, θα το κάνουμε να κρατήσει ακόμα περισσότερο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!