Ονομάζεται “Σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας” και υποθετικά, μπορεί να κάνει τα μαλλιά να ασπρίσουν ξαφνικά από κάποιο σοκ ή τραύμα.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση από πολλές γυναίκες του θεάματος και μη, να αφήνουν τα μαλλιά τους να ασπρίσουν φυσιολογικά αντί να προσπαθούν να κρύψουν αυτή την αλλαγή όταν συμβαίνει, συνήθως λόγω ηλικίας. Αυτό βέβαια είναι μια διαδικασία που γίνεται σε διάστημα αρκετών ετών. Πόσο τραυματικό θα ήταν όμως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μέσα σε λίγες ώρες; Να ξυπνήσεις δηλαδή ένα πρωινό και να δεις το κεφάλι σου λευκό, έτσι στα καλά του καθουμένου;

Η διαδικασία με την οποία ασπρίζουν τα μαλλιά μας είναι συνήθως τέτοια που μας δίνει τον χρόνο να το επεξεργαστούμε και να πάρουμε την όποια απόφαση σταδιακά. Οτιδήποτε άλλο είναι φυσικό να μας προκαλεί σοκ.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ξαφνική λεύκανση (Canities Subita) ή Σύνδρομο Μαρίας Αντουανέτας και πήρε την ονομασία της από την έκπτωτη βασίλισσα της Γαλλίας, η οποία ξύπνησε το πρωί της εκτέλεσής της με εντελώς άσπρα μαλλιά, ενώ πριν δεν είχε ούτε μία άσπρη τρίχα. Ή τουλάχιστον αυτό λέει η ιστορία.

Υπάρχουν μάλιστα και άλλες τέτοιες μαρτυρίες με παρόμοιες ιστορίες, οι περισσότεροι ειδικοί όμως τις θεωρούν μύθους ή τονίζουν ότι μάλλον υπάρχουν άλλες πιο λογικές εξηγήσεις. Ας δούμε όμως τι είπε σχετικά με το θέμα η ειδική τριχολόγος Zoe Passam, στο Glamour.

Μπορούν όμως όντως να ασπρίσουν τα μαλλιά μας σε μια νύχτα;

“Δεν είναι πιθανό τα μαλλιά που έχουν κανονικά την χρωστική τους να ασπρίσουν ξαφνικά. Όταν τα κύτταρα που παράγουν τις χρωστικές των μαλλιών μας σταματούν να παράγουν μελανίνη, την χρωστική που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών μας, οι τρίχες θα αρχίσουν σταδιακά να ασπρίζουν από την ρίζα και όσο μεγαλώνουν, κατά μέσο όρο 1 μ 1.50 εκατοστό τον μήνα.” λέει η Passam.

“Παρόλα αυτά, υπάρχει μια σπάνια κατάσταση στην οποία τα μαλλιά δείχνουν να ασπρίζουν πολύ γρηγορότερα και είναι μια παραλλαγή μιας πάθησης που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Η πάθηση αυτή προκαλεί συνήθως απώλεια μαλλιών με την μορφή στρογγυλών μπαλωμάτων στο κεφάλι. Έχει αναφερθεί ότι η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί και διάχυτη μέσα στα μαλλιά, οπότε άνθρωποι που έχουν και λευκές και χρωματιστές τρίχες, μπορεί να δουν να χάνονται οι χρωματιστές πολύ γρήγορα εξαιτίας της αλωπεκίας, καθώς αυτές επηρεάζονται κυρίως και έτσι να φαίνεται ότι γκριζάρουν πολύ γρήγορα. Το φαινόμενο αυτό όμως μπορεί να ξεπεραστεί όταν το άτομο θεραπευτεί και τα μαλλιά του να ξαναβγούν κανονικά.

Μπορεί το άγχος ή ο φόβος να προκαλέσουν άσπρισμα των μαλλιών όπως στην περίπτωση της Μαρίας Αντουανέτας;

“Η έρευνα έχει δείξει ότι πράγματι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ άγχους και γκρίζων μαλλιών και ότι το στρες μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία του γκριζαρίσματος. Ακόμα κι έτσι όμως, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ασπρίσουν πλήρως τα μαλλιά είναι αυτός που χρειάζεται για να προχωρήσει το άσπρισμα από την ρίζα ως την άκρη της.

Γιατί η διαδικασία του ασπρίσματος είναι συνήθως σταδιακή;

“Η τρίχα χάνει την μελατονίνη της σταδιακά γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε κύτταρο ταυτόχρονα.’

Υπάρχει κάποιος λόγος που θα κάνει τα μαλλιά μας να ασπρίσουν γρηγορότερα;

“Η διαδικασία ασπρίσματος των μαλλιών είναι γενετικά προκαθορισμένη, οπότε αν ένας ή και οι δύο γονείς σας άσπρισαν νωρίς, τότε το ίδιο μπορεί να συμβεί και σ’ εσάς.

Αν όμως ένα άτομο φαίνεται να γκριζάρει γρηγορότερα από το συνηθισμένο, τότε ίσως υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που αυτό συμβαίνει, όπως έλλειψη βιταμίνης Β12 ή κοιλιοκάκη, αν και το γκριζάρισμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως παροδικό. Επίσης, το γκριζάρισμα είναι πιο εμφανές αν τα μαλλιά έχουν σκούρο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξανθοί άνθρωποι φαίνεται να ασπρίζουν αργότερα.”