Kαλησπέρα αγαπητές, αγαπητά και αγαπητοί, και καλωσήρθατε σε ένα ακόμα trend της αγαπημένης πια πλατφόρμας του TikTok. Τι σκαρφίστηκαν πάλι αυτοί οι GenZers; Μια τεχνική που φέρεται πως μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου να χρειάζονται λούσιμο μόνο μια φορά το μήνα. Και το όνομα αυτής; “Hair Training” ή ελληνιστί “γυμναστική μαλλιών”.

Woman Wearing White Long-sleeved Shirt

Ναι θα συμφωνήσουμε, ακούγεται κάπως out-there, και ίσως και να είναι. Για αυτό εδώ θα εξετάσουμε αν τελικά ευσταθεί αυτή η νέα τάση, αφού πρώτα σας εξηγήσουμε τα βασικά.

Ως hair training λοιπόν ορίζεται σύμφωνα με τους μικρούς επιστήμονες (νοτ) του TikTok,η διαδικασία του να αυξάνεις σταδιακά τις ημέρες ανάμεσα στα λουσίματα, μέχρι να φτάσεις στις 30 (ημέρες). Στην θεωρία αυτό σημαίνει πως το τριχωτό της κεφαλής θα προσαρμοστεί σταδιακά στα λιγότερα πλυσίματα και θα παράγει λιγότερα έλαια, με αποτέλεσμα να μη λαδώνει τόσο συχνά.

Alluring young ethnic female holding tulip near face and looking at camera

Αν αναρωτιέσαι πως ξεκίνησε όλο αυτό, ή καλύτερα ποιος, πρόκειται για την TikToker @HayleeJ, η οποία ανέβασε ένα βιντεάκι ισχυριζόμενη πως δεν είχε λούσει τα μαλλιά της εδώ και 25 μέρες, και παρ΄όλα αυτά ήταν ακόμα σαν να βγήκε μόλις από το κομμωτήριο. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρήστες να ζητούν από την Halyee  συμβουλές για το πως θα το καταφέρουν και εκείνοι, και έτσι προέξυψε το “Hair Training” trend.

@_theredhead

Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings

♬ original sound – Haylee J

To ερώτημα βέβαια στο μυαλό όλων (των λογικών) είναι κατά πόσο αυτό όντως λειτουργεί, κάτι που προφανώς καλό θα ήταν να επιβεβαιώσουν οι ειδικοί και μόνο αυτοί.

Σύμφωνα λοιπόν με την τριχολόγο Stephanie Sey, “Με την χρήση σαμπουάν που δεν έχουν τόσο ‘σκληρά’ συστατικά, σε συνδυασμό με την μείωση της συχνότητας  στα λουσίματα, όντως παρατηρούμε πως το κρανίο παράγει λιγότερα έλαια καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη να ‘συμπληρώσει’ τα φυσικά έλαια που ειδάλως χάνονται με τα πλυσίματα”.

 

 

Ωστόσο, το “λάδωμα” των μαλλιών δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζεται να λουστούμε. Μαζί με τα φυσικά έλαια, καθημερινά το τριχωτό της κεφαλής μας παράγει και νεκρά κύτταρα, τα οποία πρέπει να απομακρύνονται, ενώ παράλληλα είναι και η ρύπανση του περιβάλλοντος γύρω μας που “κάθεται” στα μαλλιά μας και τα βρωμίζει. Όπως λέει η ειδικός “Θα πρέπει σίγουρα να λούσεις τα μαλλιά σου κάποια στιγμή, καθώς τα φυσικά έλαια και η περιβαλλοντική ρύπανση θα συσσωρευτούν μέτα από ένα σημείο. Αν δεν λουστείς, το κρανίο σου θα αρχίσει να σε ‘τρώει’ και τα μαλλιά σου θα χάσουν την λάμψη τους και την ζωντάνια τους.”

Young ethnic female in white bathrobe holding wooden tray with skin care products standing in bathroom and looking away

Οπότε πόσο συχνά τέλοσπάντων πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας; Και εδώ οι απόψεις διίστανται, όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα που είναι σχετικά σταθερά. Σύμφωνα με τον κομμωτή Bernardo Vasconcelos, “πραγματικά έχει να κάνει με τον τύπο μαλλιών του καθένα. Όσοι έχουν φυσικά πιο λιπαρά μαλλιά και λεπτή τρίχα, μπορεί να το βρίσκουν αυτή τη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη, και να μην μπορούν να αφήσουν πάνω από μια με δυο μήρες ανάμεσα στα λουσίματα.”

Από την άλλη, η τριχολόγος Anabel Kingsley σημειώνει πως όλα είναι θέμα ισορροπίας, “Άτομα με πιο χοντρή τρίχα και σπαστά προς σγουρά μαλλιά, συχνά προτιμούν την όψη και την υφή των μαλλιών τους 1-2 μέρες μετά το λούσιμο. Επίσης, για όσους έχουν μαλλιά που είναι δύσκολα να τα διαχειριστείς (πολύ σγουρά, πολύ μακριά, πολύ πλούσια ή πολύ ξηρά), το να λούζονται καθημερινά, σίγουρα δεν είναι κάτι ρεαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα (για οποιονδήποτε τύπο μαλλιών) να μην αφήνετε πάνω από 3-4 μέρες ανάμεσα στα λουσίματα.”

Blonde-haired Woman Standing Between Green Plants

Ετσι λοιπόν οι ειδικοί μίλησαν και τελικά το “Hair Training” ή η “γυμναστική μαλλιών” είναι άλλο ένα TikTok trend που ξεκίνησε με καλή πρόθεση, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει εφαρμογή. Το μόνο που ίσως μπορούμε να κρατήσουμε από όλο αυτό, είναι πως το καθημερινό λούσιμο δεν είναι η καλύτερη επιλογή για το τριχωτό της κεφαλής, ειδικά αν δεν έχετε λεπτά μαλλιά.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!