Πριν μερικές εβδομάδες η Bella Hadid με αφορμή το εξώφυλλο και τη συνέντευξή της στην αμερικάνικη Vogue, αναφέρθηκε στις πλαστικές επεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα στην πλαστική στη μύτη που στην οποία υποβλήθηκε σε ηλικία 14 ετών. “Μακάρι να είχα κρατήσει τη μύτη των προγόνων μου. Πιστεύω ότι θα είχα μεγαλώσει να μού ταιριάζει. Ο κόσμος νομίζει ότι πείραξα ολοκληρωτικά το πρόσωπό μου, εξαιτίας μιας φωτογραφίας μου ως έφηβη, που δείχνω πρησμένη. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι δεν δείχνεις το ίδιο τώρα με όταν ήσουν 13, σωστά; Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ filler. Ας βάλουμε απλά ένα τέλος σε αυτό. Δεν έχω θέμα με αυτό, αλλά δεν μού ταιριάζει”, δήλωσε μεταξύ άλλων το μοντέλο το οποίο παραδέχτηκε ανοιχτά τη μία από τις δεκάδες άλλες επεμβάσεις που τις χρεώνουν όλα αυτά τα χρόνια, τη μοναδική όπως λέει που έχει κάνει.

Η συγκεκριμένη δήλωση από τη συνέντευξή της έκανε πολύ γρήγορα το γύρο του διαδικτύου όπως ήταν αναμενόμενο. Κάποιοι την επαίνεσαν πού είπε την αλήθεια, άλλοι μοιράστηκαν προηγούμενες συνεντεύξεις της στις οποίες αρνείται ότι είχε κάνει αισθητικές επεμβάσεις. Πολλοί κατηγόρησαν τη μητέρα της, το πρώην μοντέλο Yolanda Hadid, επειδή το ενθάρρυνε σε τόσο νεαρή ηλικία. Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε αν πράγματι η Bella μας χρωστούσε μιαν εξήγηση. 

Φυσικά, η Bella δεν είναι η μόνη celebrity που έχει αρνηθεί ότι έχει προχωρήσει σε πλαστική επέμβαση και το παραδέχεται αργότερα, ενώ υπάρχουν celebrities οι οποίοι παρά τις φήμες, τα άρθρα με φωτογραφίες πριν και μετά και τις επίμονες (και εντελώς ανάρμοστες αν μας ρωτάτε) ερωτήσεις σε συνεντεύξεις δεν δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις ή επιμένουν για τη φυσικότητα της εμφάνισής τους. Ως έφηβη, η Kylie Jenner διέψευδε επανειλημμένα τις φήμες για lip filler (λέγοντας ότι η πιο γεμάτη εμφάνισή ήταν αποτέλεσμα μακιγιάζ) προτού παραδεχτεί ότι όντως τα ενίσχυσε και μιλήσει για την ανασφάλεια που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Το 2012, εκτός από την πολύ άβολη – εξαιτίας μάλλον φοβερού άγχους – εμφάνισή της στο SNL, η αμέσως επόμενη συζήτηση για τη Lana Del Rey ήταν το αν έχει επίσης πειράξει τα χείλη της, καθώς σε παλαιότερες φωτογραφίες φαίνονται λεπτότερα. 

Άλλοι celebrities πάλι επιλέγουν να μοιράζονται εξ αρχής τις αισθητικές τους παρεμβάσεις, δημιουργώντας μάλιστα ένα κύμα ανοιχτής αποκάλυψης των πλαστικών επεμβάσεων. Η Chrissy Teigen αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι υποβλήθηκε σε buccal fat removal (δηλαδή σμίλευση προσώπου) και ο Marc Jacobs δημοσίευσε εικόνες από την ανάρρωσή μετά από επέμβαση face lift τον Ιούλιο του 2021. Ο Jacobs μάλιστα μίλησε ακόμη σε πραγματικό χρόνο και για τη διαδικασία, προωθώντας τη διαφάνεια σχετικά με τις αισθητικές επεμβάσεις μέσω των social media. Παράλληλα, στη χώρα μας μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες του ελληνικού celebrity πλανήτη έχουν παραδεχτεί σε συνεντεύξεις τους επεμβάσεις τους με πρωτοπόρο την (θεά) Έλενα Παπαρίζου που το 2013 παραδέχτηκε ότι έχει κάνει αυξητική στήθους, την Κατερίνα Καινούργιου η οποία επίσης παραδέχτηκε πλαστικές επεμβάσεις σε στήθος και μύτη. Η Ελένη Χατζίδου, η Ελένη Φουρέιρα, η Τζένη Μπαλατσινού, η Δούκισσα Νομικού έχουν επίσης μιλήσει για την αυξητική στήθους στην οποία έχουν υποβληθεί, ενώ θα είναι ψέμα να πούμε ότι δεν λατρεύουμε να ακούμε την Μαρία Μπεκατώρου να μιλά για το πόσο της αρέσει η διαδικασία του botox. 

Πρόσφατα η Αρχή Προδιαγραφών Διαφήμισης του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι οι influencers πρέπει να δηλώνουν πότε χρησιμοποιούν ένα φίλτρο ομορφιάς για να προωθήσουν προϊόντα περιποίησης δέρματος ή καλλυντικά. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των φίλτρων στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της χαμηλής αυτοπεποίθησης και την αύξηση περιπτώσεων σωματικής δυσμορφίας, επομένως μπορούμε να σκεφτούμε τι συμβαίνει όταν η εμφάνιση ενός celebrity δεν είναι απλώς φίλτρο, αλλά πραγματικότητα με τη βοήθεια φυσικά του νυστεριού. Παράλληλα όμως, οι αισθητικές επεμβάσεις είναι κι αυτές επεμβάσεις, δηλαδή μια ιατρική διαδικασία που είναι πολύ πιο προσωπική από τη χρήση ενός face app. Μας οφείλουν λοιπόν οι celebrities εξηγήσεις για τις παρεμβάσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση; 

Οι celebrities είναι και αυτοί άνθρωποι με ανασφάλειες οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν σε μία βιομηχανία που ουσιαστικά απαιτεί η εμφάνισή τους να παραμένει αψεγάδιαστη και όσο περνούν τα χρόνια “αναλλοίωτη”. Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από την αντιπαραβολή μιας φωτογραφίας της Madonna και μίας της Annie Lennox στο διαδίκτυο η οποία πάνω κάτω δείχνει ότι οι μισοί κράζουν τη Βασίλισσα της Pop για τις “υπερβολές” των αισθητικών επεμβάσεων της και οι άλλοι μισοί το ½ των Eurythmics επειδή γερνάει φυσιολογικά. Στην πραγματικότητα λοιπόν, δεν ξέρουμε κι εμείς (και με το εμείς εννοώ το mainstream κοινό) τι θέλουμε από τους celebrities. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο “κύμα ειλικρίνειας” αναφορικά με τις αισθητικές επεμβάσεις έχει ένα σημαντικό θετικό αποτέλεσμα. Βοηθά στην άρση του στίγματος σχετικά με αυτές, αυξάνοντας παράλληλα την επίγνωση του χρόνου, της προσπάθειας και των χρημάτων που χρειάζονται για να διατηρήσουν οι διασημότητες την εμφάνισή τους.

Επιστρέφοντας για λίγο πίσω στη Bella Hadid, ένα από εκείνα που συζητήθηκαν σχετικά με την πλαστική στη μύτη ήταν και και το νεαρό της ηλικίας της όταν αποφάσισε(;) να υποβληθεί σε αυτή. Οι περισσότεροι χειρουργοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ξεκινούν τις επεμβάσεις προσώπου έως ότου τα 16 αν είναι γυναίκες ή 18 αν είναι άνδρες λόγω της ανάπτυξης των οστών του προσώπου. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αυτή η πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Έκθεση Στατιστικής της Πλαστικής Χειρουργικής της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών και Επανορθωτικών Χειρουργών, το 2020 στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν 229.000 αισθητικές επεμβάσεις σε εφήβους. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι το γεγονός ότι η Bella Hadid εξέφρασε ανοιχτά τα περίπλοκα συναισθήματά της μπορεί να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στην ενθάρρυνση των εφήβων να περιμένουν μέχρι τη συνιστώμενη ηλικία για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.

Δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναπεί, παρά τα διάφορα κινήματα που μας βοηθούν με την αποδοχή του εαυτού μας και της εικόνας μας ακριβώς όπως είναι, δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από τις ανασφάλειες που μας έχει δημιουργήσει η βιομηχανία της διαφήμισης (γιατί όλα είναι προϊόντα που καλούμαστε να αγοράσουμε, ακόμα και οι ίδιοι οι celebrities). Συνεπώς, όταν ένας celebrity παραδέχεται ανοιχτά μια αισθητική παρέμβαση, μοιράζεται τα συναισθήματά του γύρω από αυτό, είτε αυτά είναι μετάνοιας, είτε περηφάνιας, όταν απομυθοποιεί το αποτέλεσμα με το να δείχνει τον πόνο και τον κόπο που υπάρχει πίσω από μια επέμβαση, βοηθά να μην συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μαζί τους. Αυτό όμως παράλληλα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κολλάμε κάθε διασημότητα στον τοίχο και τον αναγκάζουμε να μιλάει για τις πλαστικές του. Το μόνο που ίσως είναι στο χέρι των celebrities εδώ, είναι ακόμα κι αν δεν επιθυμούν να παραδεχτούν δημόσια τυχόν παρεμβάσεις στα σώματα και τα πρόσωπά τους, τουλάχιστον να μην σηκώνουν παντιέρες κατά τους ή να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, ενώ είναι περισσότερο από προφανές. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!