Όλοι κάποια στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα λαδωμένα μαλλιά. Απλά άλλοι είναι περισσότερο τυχεροί και τους συμβαίνει σε πέντε μέρες και άλλοι λιγότερο και τα συναντούν μέσα σε δύο το μάξιμουμ. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν λαδώνουν τα μαλλιά μας, δεν είναι το καλύτερό μας. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Κατ’ αρχάς, να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο κεφάλι μας. Κατά δεύτερον, να το αντιμετωπίσουμε.  

Γιατί λαδώνουν τα μαλλιά σου; 

Όπως και στο πρόσωπό σου, έτσι και στο κρανίο σου, εκκρίνονται έλαια ως μέσο προστασίας και ενυδάτωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκκριση αυτή μπορεί να είναι αυξημένη. Αν τα μαλλιά σου λαδώνουν εύκολα όλη σου τη ζωή, τότε το θέμα είναι γενετικό. Αν παρατηρείς ότι λαδώνουν περισσότερο, μερικές φορές μόνο τον χρόνο, τότε είναι κάτι εποχικό. Ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι σύνηθες να βλέπουμε αλλαγές στα μαλλιά μας. Όχι μόνο περισσότερη λιπαρότητα, αλλά και τριχόπτωση.  

Greasy Hair GIF - GreasyHair - Discover & Share GIFs

Σε περίπτωση που άρχισαν ξαφνικά να λαδώνουν πιο γρήγορα και έντονα, ενώ μέχρι τώρα δεν είχες πρόβλημα, πρέπει να κοιτάξεις τις συνήθειες σου. Ειδικά αν το πρόβλημα εμφανίστηκε αφότου ξεκίνησες να χρησιμοποιείς κάποιο νέο προϊόν στα μαλλιά σου, οι πιθανότητες λένε ότι αυτό είναι υπεύθυνο. Διαφορετικά, το υπερβολικά συχνό λούσιμο, αν και ακούγεται οξύμωρο, είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες. Γιατί; Διότι με το πολύ πλύσιμο απομακρύνεις τα έλαια και η έκκρισή τους αυξάνεται, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια.  

Benutzt GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Πώς θα ξεφορτωθείς τα λαδωμένα μαλλιά;  

Αυτό εξαρτάται σε έναν βαθμό από την αιτία. Αν φταίει ένα συγκεκριμένο προϊόν, τότε η λύση είναι πολύ απλά να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο. Αν το θέμα είναι γενετικό, η λύση είναι η προφανής, δηλαδή το λούσιμο. Δεν έχεις χρόνο, για να τα λούζεις στη συχνότητα που χρειάζεται; Επένδυσε σε ένα dry shampoo. Προσοχή, όμως. Μην το χρησιμοποιείς υπερβολικά συχνά και επίλεξέ το μόνο αν ξέρεις σίγουρα ότι την επόμενη μέρα θα λουστείς. Η υπερβολική συσσώρευσή του θα φρακάρει τους πόρους και σταδιακά θα έχει το άκρως αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θες.  

The Scary Thing That Can Happen Your Dry Shampoo In The Summer

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι ότι λούζεσαι καθημερινά, η λύση είναι να αρχίσεις να το περιορίζεις. Μην το πας αμέσως από το ένα άκρο στο άλλο. Ξεκίνα μειώνοντας τα λουσίματά σου σε μέρα παρά μέρα και σταδιακά προσπάθησε να φτάσεις το μάξιμουμ τις μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μην περιμένεις, βέβαια, αποτέλεσμα από τη μία μέρα στην άλλη. Θα περάσει μία περίοδος προσαρμογής, μέχρι η έκκριση ελαίων να επανέλθει στα κανονικά της.  

I Havent Taken A Shower In A Week GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Διάλεξε το σωστό σαμπουάν 

Αν το μπουκάλι του σαμπουάν σου γράφει πάνω τις λέξεις “clarifying” και “detoxifying” είσαι σε τρομερά καλό δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για το conditioner σου. Επιπλέον, διάλεξε ένα προϊόν που δεν θα περιέχει παραβένια (parabens) ή θειικό ιόν (sulfate), μιας και αυτά θα επιβαρύνουν πολύ λιγότερο τα μαλλιά σου. Θες κάτι ακόμα πιο σίγουρο; Διάλεξε ένα σαμπουάν με συστατικά που βοηθούν στον έλεγχο της παραγωγής ελαίων, όπως αιθέρια έλαια τεϊόδεντρου, εκχύλισμα θυμαριού και εκχύλισμα δεντρολίβανου. Αν έχεις περάσει πρώτα το κεφάλι σου και με ένα scalp scrub οι πιθανότητες επιτυχίας σου ανεβαίνουν.  

Exactly What All Those Ingredients In Your Shampoo Actually Do | Glamour

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις 

Τα προϊόντα είναι σημαντικά, αλλά μπορείς να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την δράση τους. Όταν λούζεσαι μην περιορίζεσαι μόνο στο ένα χέρι σαμπουάν, ειδικά αν έχεις μείνει πάνω από τρεις μέρες άλουστος. Είναι πιθανό να χρειαστούν δύο με τρία χέρια, για να απομακρύνεις τα επιπλέον έλαια που παράχθηκαν σε αυτό το διάστημα. Επιπλέον, προτίμησε να βάλεις το conditioner με το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε να αποφύγεις στα σίγουρα να ακουμπήσει τις ρίζες των μαλλιών σου. Όσο για τα εκτός ντουζιέρας, προτίμησε μία πλατιά βούρτσα όταν χτενίζεσαι, έτσι ώστε τα έλαια να απλωθούν ισόποσα στα μαλλιά σου, αντί να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο.  

Comb Your Hair GIFs | Tenor