Όλοι μας έχουμε ένα παράδειγμα στο μυαλό μας, με πολλές πιθανότητες να είναι και ο εαυτός μας. Κάποιος περνάει μία δύσκολη φάση στη ζωή του και ξαφνικά την επόμενη μέρα τον βλέπεις με άλλο χτένισμα, με άλλο χρώμα, με κοντοκουρεμένα μαλλιά ή ακόμα και με ξυρισμένα. Ίσως έκλαιγε και σε όλη τη διάρκεια του κουρέματος. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μέσα του πίστευε πως, με κάποιον τρόπο, αυτή η κίνηση θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. 

Όχι, η παραπάνω περιγραφή δεν είναι απλό κλισέ, που δείχνουν οι χολιγουντιανές ταινίες. Είναι μία πραγματικότητα, που μπορείς να παρατηρήσεις ξανά και ξανά. Και δεν είναι παράλογο. Οι ψυχολόγοι έχουν καταφέρει να βρουν αρκετές εξηγήσεις για το φαινόμενο-αντίδραση, ανάλογα την περίπτωση, την περίσταση και το mindset, που βρίσκεται ο καθένας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις διαφορετικές εξηγήσεις. 

Η ανάκτηση του ελέγχου

Συχνά σε μία περίοδο κρίσης, έχουμε την αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Η αλλαγή στα μαλλιά, λοιπόν, έρχεται ως μία ψευδής αίσθηση ανάκτησης αυτού του ελέγχου. Βάφεις τα μαλλιά σου κόκκινα, για παράδειγμα, και αισθάνεσαι ότι εσύ έχεις το τιμόνι. Ότι εσύ μπορείς να ορίσεις τη ζωή σου όσο γρήγορα και ξαφνικά θες και χωρίς να νοιάζεσαι για το τι λένε οι νόρμες και για το πώς θα φανείς στον κόσμο. Γι’ αυτό και σχεδόν πάντα η όποια τέτοια αλλαγή έρχεται κόντρα στα στερεότυπα ομορφιάς και στις εκάστοτε τάσεις. 

Φυσικά, το κόλπο θα πιάσει. Θα αισθανθείς ότι επιτέλους έχεις ξανά τον έλεγχο των πραγμάτων και ότι είσαι χαρούμενος. Ωστόσο, αυτό θα κρατήσει για λίγο. Μάλιστα, οι πιθανότητες λένε ότι ίσως μετά αισθανθείς ακόμα πιο αβοήθητος, συνειδητοποιώντας ότι δεν έχεις πραγματικό έλεγχο στην αρνητική κατάσταση ή ακόμα και στα συναισθήματά σου. Πραγματικό έλεγχο έχεις μόνο στο πώς θα προσπαθήσεις να τα διαχειριστείς και να αντιδράσεις. 

Hair Color GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Το βάρος που φεύγει

Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως τα μαλλιά κόβονται ή ξυρίζονται, ενώ συνήθως αφορά καταστάσεις, που κάποιος ή κάτι φεύγει, όπως ένας χωρισμός. Από τη μία, το βάρος είναι προφανώς κυριολεκτικό. Από την άλλη, είναι μεταφορικό. Τι εννοούμε με το δεύτερο; Λογικά έχεις μάθει πλέον ότι όσο πιο μακριά μαλλιά έχεις, τόσο πιο πολλή δουλειά θέλουν. Ξοδεύεις σε αυτά περισσότερα προϊόντα, χρόνο και υπομονή, για να τα φροντίσεις και να τα περιποιηθείς. Όταν τα κόβεις ή τα ξυρίζεις, ανάλογα το μήκος, αυτά μπορεί να μην χρειάζονται και σχεδόν καθόλου. 

Χωρίς να το καταλαβαίνεις, πραγματοποιείς μία συμβολική κίνηση. Με την κατάσταση ή την σχέση, που τελείωσε, σού έμεινε ένα μεγάλο συναισθηματικό βάρος. Αυτό είναι και που σε γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα και κάνει δύσκολη αυτή την περίοδο. Κόβοντας τα μαλλιά σου, συμβολικά αποκόβεσαι από αυτό το συναισθηματικό βάρος και λες στον εαυτό σου ότι το αφήνεις πίσω σου και δεν θα σε επηρεάζει άλλο. Αυτή η αίσθηση, βέβαια, δεν είναι παρά μια νεφέλη. 

12 Things It's Okay to Cry About Sometimes | When Life Gives You Rubi

Η μεταμόρφωση του εαυτού

Οι δύσκολες περίοδοι της ζωής μας συχνά μάς δημιουργούν την ανάγκη να επιδιώξουμε επιτέλους αυτόν τον εαυτό, που μέσα μας πάντα ξέραμε ότι θέλαμε να είμαστε. Όσο επιφανειακό κι αν ίσως ακούγεται σε κάποιους, μία αλλαγή στα μαλλιά μας μπορεί να μάς κάνει να αισθανθούμε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον πιο γνήσιο εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι πιθανώς ο πιο υγιής λόγος να κάνεις μία δραστική αλλαγή στα μαλλιά σου, στη διάρκεια μία δύσκολης περιόδου. Αρκεί να είναι κάτι, που έστω και διακριτικά το έχεις σκεφτεί και ψάξει εδώ και κάποιο διάστημα και όχι μία 100% αυθόρμητη απόφαση, που ενέχει τον κίνδυνο να τη μετανιώσεις μόλις περάσεις την πόρτα του κομμωτηρίου. 

Pule hair GIF - Find on GIFER