Εν έτει 2022 τα έχουμε πια δει όλα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ομορφιάς. Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, η εν λόγω βιομηχανία έχει κάνει ένα τεράστιο boom, ‘απλώνοντας τα πλοκάμια’ της στην πλειοψηφία πια του γυναικείου πληθυσμού. Από τη μια μέρα στην άλλη, από εκεί που ένα σαπούνι και μια καλή ενυδατική φάνταζαν υπερ-αρκετά, ξαφνικά αρχίσαμε να μαθαίνουμε για χίλια δυο πράγματα που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε στην ζωή μας (aka στην ρουτίνα ομορφιάς μας). Από ρουτίνες με 7 ως και 14 (!) βήματα, ως και προϊόντα με συστατικά που δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ, κάθε τόσο υπήρχε και κάτι νέο να μάθουμε, ενώ παράλληλα από εκεί που πιστεύαμε πως πριν πατήσεις τα 30 δεν χρειάζεσαι ούτε καν ενυδατική, ενημερωθήκαμε πως κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει.
Παρ’ ότι βασικός άξονας αυτής της “εξάπλωσης” της βιομηχανίας της ομορφιάς και συγκεκριμένα του skincare, ήταν βέβαια το κέρδος, η αλήθεια είναι πως έχει συμβάλλει αρκετά στην υγεία της επιδερμίδας μας. Για όσους μπήκαν στην διαδικασία να ενσωματώσουν όλες τις “νέες τεχνολογίες” στην ρουτίνα τους, (βλέπε serum με δραστικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ή ρετινόλη, toners με AHAs και BHAs κλπ), αυτή η πρόοδος βγήκε κυρίως σε καλό. Πολλές φορές ωστόσο, και όσο μαθαίνεις ολοένα και για περισσότερα new hot things, είναι πολύ πιθανό να χαοθείς και να μην ξέρεις από που να πρωτοαρχίσεις. Άλλο ένα συχνό φαινόμενο, είναι ότι ενώ βάζεις όλα αυτά τα πολύ καλά και συχνά κοστοβόρα προϊόντα ομορφιάς, δεν βλέπεις κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό είναι πως τα εφαρμόζεις με την λάθος σειρά. Γεγονός που δεν μας κάνει εντύπωση όταν μιλάμε για μια ρουτίνα άνω των τριών βημάτων. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, παρακάτω σε διαφωτίζουμε σχετικά με αυτό το διόλου αμελητέο ζήτημα για το beauty routine σου.
Πρωινή Ρουτίνα
Βήμα πρώτο: Καθαρισμός
Ξεκινάμε με τον καθαρισμό, έναν από τους βασικούς πυλώνες της φροντίδας της επιδερμίδας μας, που όσο απλή και αν είναι η ρουτίνα σου, πάντα έχει μια θέση μέσα σε αυτή. Νούμερο ένα λοιπόν, είναι το να καθαρίσεις το δέρμα σου, βήμα απαράβατο. Και αν αναρωτιέσαι, γιατί να το κάνω αυτό, αφού μόλις πριν ώρες το καθάρισα πριν πέσω στο κρεβάτι, η απάντηση είναι απλή. Από τα φυσικά έλαια που παράγονται ακόμα περισσότερο στην διάρκεια της νύχτας ως τα νεκρά κύτταρα που μαζεύονται στην επιφάνεια του προσώπου σου, το δέρμα σου την ώρα που κοιμάσαι είναι σαν μια μηχανή που λειτουργεί προσπαθώντας να διώξει την μόλυνση της ημέρας και να αναδομήσει τις όποιες ‘ζημιές’ έγιναν. Κοινώς, όσο εσύ κοιμάσαι, το δέρμα σου δουλεύει. Ειδικά λοιπόν αν έχεις επιδερμίδα με μεικτή προς λιπαρή ή με τάση για ακμή, ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός το πρωί.
Για εμάς το ιδανικό είναι να κάνεις διπλό καθαρισμό, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε όσο πιο καθαρό είναι το δέρμα μας, τόσο καλύτερα θα απορροφήσει και θα αφομοιώσει όλα τα δραστικά ‘καλά’ συστατικά που θα του δώσουμε μετά. Ξεκίνα λοιπόν με ένα νεράκι μισελέρ (miscellaire) και εφαρμόζοντάς το σε βαμβάκι πέρασέ το πάνω από το πρόσωπό σου. Κάνε το δυο με τρεις φορές, και στην συνέχεια πλύνε πια το πρόσωπό σου με ένα ήπιο καθαριστικό, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου. Τελείωσε σκουπίζοντας το πρόσωπό σου με μια μαλακή καθαρή πετσέτα ταμπονάροντας.
Βήμα δεύτερο (προαιρετικό): Toner
Το συγκεκριμένο βήμα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά αν έχεις δέρμα με τάση για ακμή ή μεγάλους πόρους, σίγουρα θα σε βοηθήσει. Μετά τον καθαρισμό λοιπόν, μια συμβουλή που δίνουμε ενδεικτικά, είναι ότι προχωράμε με προϊόντα από το πιο λεπτόρευστό στο πιο παχύρευστο, με εξαίρεση αυτά που περιέχουν ένα συγκεκριμένο συστατικό που πρέπει να μπει με έναν ορισμένο τρόπο. Το toner λοιπόν, που έχει σύσταση νερού, ανεξαρτήτως της δράσης του, φρόντισε να μπει δεύτερο.
Βήμα τρίτο: Serum
Ίσως το νέο βήμα που οι περισσότεροι πια έχουμε ενσωματώσει στις ρουτίνες μας, το serum, είναι το προϊόν κλειδί, και ίσως ένα από τα τρια πιο σημαντικά (καθαρισμός, σέρουμ, ενυδάτωση). Λόγω της λεπτόρρευστης μορφής του, τα συστατικά του σέρουμ απορροφώνται καλύτερα από το δέρμα, καθώς το μικρό μοριακό μέγεθος είναι ιδανικό για καλύτερη αφομοίωση. Το μόνο που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι το πως αντιδρούν τα διάφορα δραστικά συστατικά μεταξύ τους, ώστε να μην τα αναμείξεις. Παραδείγματος χάρη, αν στο toner σου υπάρχουν οξέα AHAs και BHAs, καλό είναι να μην το συνδυάσεις με κάποιο σέρουμ που περιέχει Βιταμίνη C. Σε περίπτωση που θες να εφαρμόσεις πάνω από ένα σέρουμ, φρόντισε πάλι να τα βάλεις με την ίδια λογική, δηλαδή από το πιο λεπτόρευστο στο πιο παχύρευστο. Μαζί με το σέρουμ προσώπου θα βάλετε επίσης και το σέρουμ ματιών, σε περίπτωση που έχετε τέτοιο προϊόν.
Βήμα τέταρτο: Ενυδάτωση
Αυτό το βήμα είναι επίσης πολύ σημαντικό, ως και απαράβατο. Στην πραγματικότητα, αν είσαι από τα άτομα που έχουν σχεδόν μηδενικό χρόνο, και θες να ξέρεις ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα βήματα, αυτά είναι ο καθαρισμός και η ενυδάτωση. Τέταρτο λοιπόν στην σειρά είναι η ενυδατική σας κρέμα, την οποία θα επιλέξετε ανάλογα με τον τύπο και την ανάγκη της επιδερμίδας σας. Μαζί με την ενυδατική προσώπου θα βάλετε και την ενυδατική ματιών, όπως και με το σέρουμ.
Βήμα πέμπτο (προαιρετικό): Λαδάκι προσώπου
Το συγκεκριμένο βήμα δεν είναι απαραίτητο για όλους. Για την ακρίβεια αν έχεις μεικτή προς λιπαρή επιδερμίδα, ή δέρμα με τάση για ακμή, τότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με το λαδάκι που θα διαλέξεις, αν όχι να το αποφύγεις και εντελώς. Αυτό είναι ένα βήμα που προτείνεται κυρίως για ξηρές επιδερμίδες, ή και για κανονικές στην διάρκεια του χειμώνα, που το δέρμα χρειάζεται παραπάνω ενυδάτωση.
Ρουτίνα Νύχτας
Την ίδια σειρά θα ακολουθήσεις και για την βραδινή σου ρουτίνα, με κάποιες πολύ μικρές διαφορές. Παραδείγματος χάρη, αν έχεις κάποια ιδιαιτερότητα στο δέρμα σου, και χρειάζεσαι να εφαρμόσεις κάποια θεραπεία, αυτό θα το κάνεις αμέσως μετά τον καθαρισμό. Επίσης, αν έχεις λιπαρό δέρμα, και δεν θέλεις να βάλεις το λαδάκι στην διάρκεια της ημέρας, μπορείς να το κάνεις το βράδυ, σαν τρίτο και τελευταίο βήμα (μετά τον καθαρισμό και το toner). To ίδιο ακριβώς ισχύει και αν θέλεις να εφαρμόσεις μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης.
Έχοντας πει αυτά, ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε. Σημαντική σημείωση, καθώς δεν είμαστε ειδικοί, αν το δέρμα σου έχει κάποια ιδιαιτερότητα, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον δερματολόγο.