Το ginseng είναι από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά στην φροντίδα της επιδερμίδας τις τελευταίες δεκαετίες, η αλήθεια είναι όμως ότι ήταν τέτοιο για γενιές και γενιές. Τι είναι όμως αυτό που κάνει την ρίζα αυτή να θεωρείται τόσο καλή για το δέρμα μας; Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει, και για να αρχίσουμε σωστά, τι είναι το ginseng;

Πριν λοιπόν το ανακαλύψουν οι beauty influencers, το ασιατικό ginseng βρισκόταν στον πυρήνα της παραδοσιακής ιατρικής των χωρών της Ανατολικής Ασίας για χιλιάδες χρόνια. Οι χώρες παραγωγής του είναι η Κίνα, η Κορέα και η Σιβηρία. Χρησιμοποιούνταν κυρίως στην αποξηραμένη μορφή της ρίζας και θεωρούνταν ότι παρέχει ένα σωρό οφέλη, ότι θεράπευε ασθένειες ή ότι λειτουργούσε ως αφροδισιακός, διεγερτικός και αντι-διαβητικός παράγοντας. Χρησιμοποιούνταν για να περιποιούνται μελανιές, πρηξίματα, ερεθισμούς και άλλες δερματικές παθήσεις. Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα στον κόσμο.

Είναι λοιπόν καλό το ginseng για την επιδερμίδα μας;

Τις μέρες αυτές, το ginseng είναι από τα πιο δημοφιλή συστατικά σε προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, όπως μάσκες, κρέμες ματιών και serum. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2017, τα βασικότερα οφέλη από την χρήση του είναι τα εξής:

Μειώνει τα σημάδια του χρόνου, είναι αντιοξειδωτικό, προσφέρει γενικότερη προστασία στο δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και θεωρείται ότι ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος.

Τι κάνει με τις ρυτίδες;

Μειώνει τις ρυτίδες καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, πιθανά ενισχύει την σύνθεση του κολλαγόνου και σφίγγει το δέρμα.  Δύο κλινικές μελέτες από το 2015 και το 2009 συμπέραναν ότι το εκχύλισμα ginseng  ενισχύει την ενυδάτωση, βοηθώντας στην πρόληψη των ρυτίδων.

Τι κάνει με την θαμπάδα του δέρματος;

Η πιο γνωστή δράση του ginseng στον οργανισμό μας είναι το ότι έχει τις ιδιότητες του καφέ και μας ξυπνάει, γι’ αυτό και είναι το πιο κοινό συστατικό στα energy drinks. Το ίδιο μπορεί να κάνει και στην επιδερμίδα μας και να την ξυπνήσει ευχάριστα. Αν και η έρευνα είναι ακόμα ελλιπής, η τοπική εφαρμογή ginseng μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας να φωτίσει και να μην είναι θαμπή πιά.

Τι κάνει με την λιπαρότητα;

Αν έχουμε λιπαρό δέρμα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ginseng, αλλά και η ιδιότητά του να ρυθμίζει την υγρασία της επιδερμίδας, θα μας βοηθήσει να βρούμε την ισορροπία που χρειαζόμαστε.

Τι κάνει με τις κοκκινίλες;

Αν έχουμε τακτικά κοκκινίλες ή πρηξίματα στο δέρμα μας, θα μας βοηθήσει και εκεί. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες βοηθούν στην μείωση της κοκκινίλας, της ακμής και του πρηξίματος. Κάποιες άλλες Κορεατικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί ακόμα και να βοηθήσει ανθρώπους με έκζεμα. Επιπρόσθετα βοηθάει ως ασπίδα προστασίας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πως θα προσθέσουμε το ginseng στην φροντίδα της επιδερμίδας μας;

Με τόσες έρευνες που έχουν γίνει και τόσο ενδιαφέρον από το κοινό, πολλές εταιρίες έχουν βγάλει προϊόντα περιποίησης με ginseng. Καθαριστικά προσώπου, serums, μάσκες και προϊόντα ενυδάτωσης είναι στην διάθεσή μας αν επιθυμούμε κι εμείς να το εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα ομορφιάς.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!