Οι φωνές που επιμένουν ότι η μόδα είναι ένας τομέας της βιομηχανικής παραγωγής που επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον πληθαίνουν όσο περνούν τα χρόνια και διαμορφώνουν ένα ισχυρό παρακλάδι του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στην κλιματική κρίση. Ένα πρώτο βήμα που πολλοί ευαισθητοποιημένοι, σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν, είναι να πουν όχι στην fast fashion ή έστω να περιορίσουν τις αγορές τους αρκετά. Η ιδέα των vintage και των second hand αγορών κερδίζει έδαφος, ιδιαίτερα στα νεότερα άτομα (που μεταξύ μας, αυτά θα κληρονομήσουν το πρόβλημα), ενώ δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν να επιδιορθώσουν τα δικά τους ρούχα ώστε να μην χρειαστεί να τα πετάξουν όσο μπορούν ακόμα να φορεθούν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να μάθουμε μερικές εύκολες τεχνικές ραπτικής, όπως το να κοντύνουμε μια φούστα ή να ράψουμε καινούρια κουμπιά σε ένα πανωφόρι ώστε να μπορούν και πάλι να φορεθούν. Βέβαια είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ιδέα ούτε για το πως κρατούν την βελόνα κι έτσι οι τρύπιες κάλτσες μας να καταλήγουν πολύ εύκολα στα σκουπίδια ενώ η μπλούζα μας που έχασε ένα κουμπί να καταχωνιάζεται στα βάθη της ντουλάπας μας.

Αν όμως συγκρίνουμε την σχέση μας με την “γρήγορη μόδα”, με την σχέση που έχουμε με το γρήγορο φαγητό, ίσως αλλάξει η οπτική μας. Με το φαγητό για παράδειγμα, ενώ μπορεί να παραγγέλνουμε καμιά φορά απ’ έξω ή να αγοράζουμε κάτι έτοιμο όταν δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα, είμαστε γενικότερα πολύ προσεκτικοί ώστε να μην σπαταλάμε πρώτες ύλες ή τα χρήματά μας και να μαγειρεύουμε το δικό μας σπιτικό φαγητό, τον περισσότερο καιρό τουλάχιστον. Αν λοιπόν αντιμετωπίσουμε και τα ρούχα που φοράμε με το ίδιο σκεπτικό, θα διαπιστώσουμε ότι εκεί είμαστε πιο επιπόλαιοι και με μεγαλύτερη ευκολία πετάμε ένα ρούχο για να το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο της ίδιας λογικής, δηλαδή φτηνό και αναλώσιμο.

Μην μας παρεξηγήσετε, δεν σας προτείνουμε να πιάσετε το ράψιμο, διότι ως δεξιότητα δεν είναι καθόλου εύκολη ή φτηνή. Θα χρειαζόσασταν μια ραπτομηχανή και ένα σωρό είδη που την αφορούν, υφάσματα και φυσικά κόπο και χρόνο. Οι ερασιτέχνες που μπορούν να ράψουν κάτι από το μηδέν, θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι που τα καταφέρνουν, εμείς όμως θα βάλουμε τον πήχη πολύ χαμηλότερα και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τα πολύ βασικά ώστε να αποκτήσουμε έναν κάποιον έλεγχο πάνω στην γκαρνταρόμπα μας και να μην χρειαζόμαστε να τρέχουμε στην μοδίστρα με το παραμικρό.

Πως να ράψεις ένα κουμπί. Βασικό αλλά θεμελιώδες!


Πως ράβουμε μια τρύπα σε ραφή ρούχου. Από τα εύκολα!

 


Πως μπαλώνουμε μια κάλτσα, για να μην ξαναβρεθεί το μεγάλο μας δαχτυλάκι σαν το ψαράκι στα δίχτυα


Πως να διορθώσεις το ξηλωμένο σου πουλόβερ


Πως να διορθώσεις ένα “τράβηγμα” στα ρούχα σου


Πως να φτιάξεις στρίφωμα φούστας χωρίς ραπτομηχανή


Πως να κοντύνουμε ένα τζιν διατηρώντας το παλιό του στρίφωμα


Bonus: Πως να φτιάξεις scrunchies