Πολλές φορές σας έχουμε μιλήσει τόσο για την σημασία των περιβαλλοντικά συνειδητών επιλογών σε ότι αφορά την μόδα, αλλά και για το μεγάλο αβαντάζ της second hand αγοράς, η οποία πάει χέρι-χέρι με την βιωσιμότητα. Οι λόγοι για να διαλέξει κάποιος να ψωνίζει συστηματικά από vintage ή second hand καταστήματα για να γεμίσει την ντουλάπα του είναι πολλοί. Πρώτος και πιο σημαντικός είναι προφανώς το καλό που κάνει στο περιβάλλον η ανακύκλωση των αγαθών. Δεύτερος και επίσης μεγάλης σημασίας στις μέρες μας, είναι ότι τα second hand ρούχα είναι πολύ πιο οικονομικά. Άλλος ένας λόγος ωστόσο που ίσως δεν έχεις σκεφτεί, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα vintage κομμάτια είναι πολύ πιο ποιοτικά σε σχέση με αυτά που παράγει η fast fashion βιομηχανία, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια μοναδικότητα στο στυλ μας. Παρακάτω λοιπόν σας έχουμε φτιάξει μια λίστα με κομμάτια τα οποία είναι προτιμότερο να αγοράσεις από second hand καταστήματα για τον παραπάνω λόγο. Μας ευχαριστείς αργότερα!

Γυαλιά

Τα vintage γυαλιά είναι μια κατηγορία που σίγουρα έχει πολλά παραπάνω να προσφέρει από πολλά καινούργια. Αφενός καθώς καθετί vintage προέρχεται από 3 δεκαετίες πίσω και βάλε, η γκάμα σε στυλ γυαλιών που θα βρεις είναι τεράστια. Αφετέρου, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ήταν πολύ πιο ποιοτικά, επομένως οτιδήποτε vintage είναι εξ’ ορισμού καλύτερο, σε σχέση με πολλά σημερινά που φτιάχνονται από πλαστικό και έχουν φθηνούς ακατάλληλους για το μάτι φακούς.

 

Πουκάμισα

Άλλη μια κατηγορία για την οποία είναι προτιμότερο να κατευθυνθείς σε κάτι vintage ή second hand είναι τα πουκάμισα. Ο λόγος και εδώ είναι πολύ καλύτερη ποιότητα τόσο των υφασμάτων όσο και του ραψίματος και των πατρόν, τα οποία ήταν πολύ ποιοτικότερα παλαιότερα. Παράλληλα, τα σχέδια που μπορείς να βρεις σε ένα vintagάδικο είναι εξαιρετικά πρωτότυπα, και δεν θα μοιάζουν με κανενός άλλου.

 

Graphic T-shirts

Στην περίπτωση των T-shirts με graphic prints, δεν θα βρεις καλύτερα από αυτά των thrift stores. Εδώ δεν ξεχωρίζει τόσο η ποιότητα όσο η πρωτοτυπία. Μπορεί να ξετρυπώσεις κομμάτια με ονόματα από παλιές ξεχασμένες ή και όχι τόσο μπάντες με prints που δεν υπάρχουν αλλού, μπορεί να πέσεις πάνω σε ένα T-shirt με κάποιο πολύ ιδιαίτερο μοτίβο, ενώ και η ποικιλία των χρωμάτων είναι τεράστια.

Τζιν

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως τα παλιά τζιν, βλέπε Levis 501 και Diesel της εποχής των 90ς είναι τα καλύτερα που θα βρεις εκεί έξω. Και σίγουρα έχουν πολύ πιο σωστές γραμμές από ένα κομμάτι που θα βρεις στα Zara. Αντί λοιπόν να πληρώσεις άνω των 100 ευρώ για ένα καινούργιο Levis ή να πάρεις κάποιο πολύ χαμηλότερης ποιότητας από fast fashion καταστήματα, επέλεξε ένα second hand από κάποιο βιντατζάδικο που θα είναι πολύ καλύτερο από κάθε άποψη και θα σου βγει και πιο οικονομικά.

 

Τσάντες

Οι τσάντες είναι ίσως η μια κατηγορία που είναι το πιο σημαντικό να επιλέξεις κάτι από δεύτερο χέρι. Ο λόγος; Οι πιο καλές ποιοτικά τσάντες είναι σίγουρα οι δερμάτινες, οι οποίες ωστόσο είναι και αρκετά ακριβές αλλά και αρκετά ασύμφορες για το καλό του περιβάλλοντος. Αντί λοιπόν να επιλέξεις μια από πλαστική δερματίνη από ένα fast fashion κατάστημα, διάλεξε το πιο σωστό βήμα, την “ανακύκλωση” δέρματος, η οποία είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή.

 

Φουλάρια

Άλλη μια κατηγορία αξεσουάρ στα οποία το vintage κερδίζει το καινούργιο. Και εδώ βασικός παρανομαστής είναι η πολύ καλύτερη ποιότητα υφασμάτων αλλά και η τεράστια γκάμα από πρωτότυπα prints.