Εδώ και κάποιες μέρες, έχουμε δει να γίνεται χαμός μετά την παρενοχλητική κίνηση του Ηλία Ψινάκη προς την Κατερίνα Λιόλιου στο τελευταίο live του X-Factor. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι έχει συμβεί, ο Ηλίας Ψινάκης βρέθηκε στα backstage, όπου την παρουσίαση έχει αναλάβει η τραγουδίστρια μαζί με τον Ηλία Μπόγδανο. Ξεκίνησε, λοιπόν, να σχολιάζει το φόρεμα της και τον φιόγκο, που βρισκόταν στο ύψος του στήθους της. Τότε τον είδαμε πρώτα να τραβά λίγο μπροστά το φόρεμα και να κοιτάει μέσα στο στήθος της, λέγοντας “Θα με πιάσουν οι ανωμαλίες μου”, ενώ αμέσως μετά την γύρισε πλάτη προς την κάμερα και φάνηκε να τής κατεβάζει το φόρεμα. 

Υποθετικά όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μία ξεκάθαρη κίνηση σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία μάλιστα έλαβε χώρα και στην εργασία της. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν ήταν ανάλογες της κατάστασης. Στο πλατό μόνο ο παρουσιαστής Ανδρέας Γεωργίου φάνηκε να ενοχλείται και να νιώθει άβολα με τις κινήσεις του Ηλία Ψινάκη, ενώ ένα σχόλιο του Ηλία Μπόγδανου άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχε και ενόχληση των υπεύθυνων πίσω από τις κάμερες. Κατά τ’ άλλα, ο ίδιος ο Ηλίας Μπόγδανος, όπως και η πλειοψηφία των διαγωνιζόμενων, έβαλαν τα γέλια, χειροκρότησαν και εμμέσως πλην σαφώς έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον κριτή για την κίνησή του και για το “θέαμα”, που τούς χάρισε. 

Στα social media, οι αντιδράσεις ήταν πιο μοιρασμένες. Από τη μία, έχουμε όλους εκείνους, που αμέσως καταδίκασαν ως σεξουαλική παρενόχληση τη συμπεριφορά του Ηλία Ψινάκη. Από την άλλη, δυστυχώς, έχουμε αρκετούς, που δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα με ό,τι είδαμε στην οθόνη μας. Από αυτούς ακούσαμε επιχειρήματα ότι απλά έκανε πλάκα, ότι “Πώς κάνετε έτσι; Τώρα θα τον μάθετε τον Ψινάκη;”, αλλά και ότι η ίδια η Κατερίνα Λιόλιου το πήρε στην πλάκα και δεν αντέδρασε σε αυτό, που συνέβη. Είναι, όμως, πράγματι αυτά σοβαρά επιχειρήματα απέναντι σε μία καθαρή πράξη σεξουαλικής παρενόχλησης; 

Ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Κατ’ αρχάς, θέλαμε να πιστεύουμε ότι στην εποχή μας και πλέον για τα καλά μέσα στο #MeToo, έχουμε μάθει ότι καμία πλάκα δεν είναι πράγματι πλάκα, αν προσβάλει τον αποδέκτη της, αν τον παρενοχλεί, αν του κάνει bullying, αν τον πληγώνει και γενικά αν τον κάνει να αισθάνεται άσχημα με τον όποιο τρόπο. Κατά δεύτερον, το επιχείρημα “Τώρα θα τον μάθετε τον Ψινάκη;” δεν είναι απλά γελοίο και αβάσιμο, αλλά και επικίνδυνο, μιας και ουσιαστικά μάς λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι, για τον όποιον λόγο, έχουν λάβει κάποιου είδος πάσο, με το οποίο μπορούν να έχουν ό,τι προβληματική συμπεριφορά θέλουν, χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες. Κατά τρίτον, το αν η Κατερίνα Λιόλιου το πήρε όντως στην πλάκα και δεν ένιωσε άβολα, δεν μπορεί να το ξέρει κανένας μας, μιας και η αντίδρασή της πάνω στην στιγμή, μπορεί να ήταν απλά πάνω στο σοκ ή και μία προσπάθεια να μη δημιουργήσει θέμα σε live μετάδοση. Ωστόσο, ακόμα κι αν πράγματι δεν ενοχλήθηκε και το βρήκε αστείο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στη βάση της η συμπεριφορά του Ηλία Ψινάκη ήταν παρενοχλητική, με τον ίδιο να μην ήταν σε θέση να γνωρίζει αν θα ενοχλούταν η Κατερίνα Λιόλιου, αλλά και προφανώς να μην έχει ζητήσει τη συναίνεσή της πριν της κατεβάσει το φόρεμα. 

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν στο X-Factor είδαμε σεξουαλική παρενόχληση ή όχι. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί κάποιοι έχουν τόση πρεμούρα να ξεπλύνουν και να δικαιολογήσουν τον Ηλία Ψινάκη.