Δεν είναι νέο ότι, μέσα σε όλα, το TikTok μια στο τόσο μάς προτείνει και κάποιο wellness trend, που υπόσχεται να κάνει θαύματα για την υγεία μας, αν το δοκιμάσουμε. Πριν έναν μήνα, αυτό ήταν να ξαπλώνουμε στο πάτωμα και να απλώνουμε τα πόδια μας στον τοίχο. Τώρα, το wellness trend των ημερών επικεντρώνεται στη διατροφή μας και έχει πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο. 

Εδώ και κάποιες μέρες, βλέπουμε TikTokers να προσπαθούν να μάς πείσουν να πίνουμε ένα σφηνάκι ελαιόλαδο κάθε πρωί, πριν φάμε οτιδήποτε άλλο. Ο λόγος, σύμφωνα με αυτούς, είναι ότι το ελαιόλαδο θα επικαλύψει τα τοιχώματα του άδειου στομαχιού. Αυτό θεωρούν ότι έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κίνησης του παχέος εντέρου, αλλά και τη γενικότερη εξομάλυνση της κίνησης του εντέρου και της πέψης. Μάλιστα, κάποιοι προσθέτουν στο σφηνάκι τους και λίγο λεμόνι, θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην πέψη.

@mandanazarghami

Reply to @stephyt91 Olive oil lemon juice shot recipe🖤 #guthealth #weightloss #oliveoilshot

♬ As It Was – Harry Styles

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του ελαιόλαδου

Αν δεν το γνωρίζεις, το ελαιόλαδο (ειδικά αν μιλάμε για έξτρα παρθένο) θεωρείται superfood, με εξαιρετικά πολλά οφέλη για την υγεία. Τα βασικά είναι ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ότι ενισχύει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και ότι βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει λίγο πολύ στα λιπαρά οξέα και τις πολυφαινόλες, που περιέχει, με τον συνδυασμό πιο συγκεκριμένα να πολλαπλασιάζει τα καλά βακτήρια, να μειώνει τα βλαβερά βακτήρια, να βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, να στηρίζει την ορθή κατανομή της ενέργειάς μας, να βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεύρων, να δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, να βοηθά στην απορροφηση λιποδιαλυτικών βιταμινών και να οδηγεί στην ενυδάτωση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. 

@drgundry

You wouldn’t believe the health benefits of olive oil! Find out more on GundryMd.com #shots #health #weightloss #sundayroutine #adayinmylife

♬ SAD GIRLZ LUV MONEY – Remix – Amaarae & Kali Uchis

Οπότε το wellness trend του TikTok ισχύει; 

Εν μέρει, ναι. Όπως είπαμε παραπάνω, το ελαιόλαδο έχει τρομερά οφέλη για την υγεία σου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα, όταν το καταναλώνεις το πρωί με άδειο στομάχι και σκέτο. Οι θετικές επιδράσεις για την υγεία σου θα είναι ίδιες, αν απλά το ρίξεις πάνω από τη σαλάτα σου, το προσθέσεις σε κάποιο dressing ή ακόμα και το βάλεις στο smoothie σου. Πέρα από αυτό, όμως, το να δοκιμάσεις το wellness trend δεν θα βλάψει με κάποιον τρόπο την υγεία σου, εκτός κι αν έχεις κάποια πάθηση, που δεν επιτρέπει τη σωστή απορρόφηση των λιπαρών. 

@yourkoreanunni

happy skin + gut = try it for a week 😮‍💨 #skincare #health #guthealth

♬ original sound – Amahree 💫