Η ανατροπή της Roe v. Wade αποτελεί ξεκάθαρα ένα από τα πιο μελανά σημεία του 2022. Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς έχει συμβεί, πριν μία περίπου εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε σε μία παλαιολιθική και σεξιστική απόφαση καταπάτησης των γυναικείων (άρα και ανθρωπίνων) δικαιωμάτων. Πλέον μία νομοθεσία του 1973, που είχε θεσμοθετήσει τις αμβλώσεις ως συνταγματικό δικαίωμα, ακυρώθηκε μετά από σχεδόν μισό αιώνα, αφήνοντας το περιθώριο σε κάθε πολιτεία της χώρας να ορίσει τους δικούς της κανόνες γύρω από τις αμβλώσεις, με κάποιες να αναμένεται να τις απαγορεύσουν στο 100%. 

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει φέρει πλήθος αντιδράσεων, με ανθρώπους ανά τον κόσμο να διαδηλώνουν, να προσφέρουν βοήθεια σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιοχές, όπου η άμβλωση θα απαγορευτεί, και να επισημαίνουν ξανά και ξανά τις αρνητικές επιπτώσεις, που έχει η απαγόρευση των αμβλώσεων στις γυναίκες. Πώς, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε να ανατρέπει τη Roe v. Wade; Μέσω μία άλλης υπόθεσης, της Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, η οποία αποτέλεσε αφορμή τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου να παρουσιάσουν τη Roe v. Wade ως μία αβάσιμη και αδύναμη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία στο συγκεκριμένο όργανο, πέντε από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν εκείνοι, που στήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση. Κι όταν κοιτάς λίγο καλύτερα το ιστορικό τους, βλέπεις αρκετά προβληματικά σημεία. 

Samuel Alito

Justice Samuel A Alito Jr. | Cknight70 | Flickr

Διορίστηκε το 1990 στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από πρόταση του τότε Προέδρου George H.W. Bush. Το ιστορικό του αναφορικά με τις ψήφους και τις απόψεις του δεν μπορεί παρά να μάς κάνει να αμφισβητούμε τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Από τη μία, ήθελε να περάσει ως συνταγματικό το να απαγορευτεί η πρόσβαση σε φωτογραφίες και εφημερίδες σε όσους ανθρώπους εκτίουν ποινές φυλάκισης. Από την άλλη, όταν αστυνομικές αρχές έγδυσαν για έλεγχο τη γυναίκες και τη 10χρονη κόρη ενός υπόπτου, εκείνος ψήφισε ότι η κίνησή τους ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα. 

Όσο για τη Roe v. Wade, πολεμούσε για την ανατροπή της ήδη πριν μπει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 1985 ο ίδιος έστειλε υπόμνημα στο Ανώτατο δικαστήριο, για να πείσει για την ανατροπή της νομοθεσίας. Μάλιστα, πρότεινε και τρόπους να την πετύχουν, μέσα από σταδιακές και στρατηγικές κινήσεις, που όχι μόνο θα ανέτρεπαν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και μέχρι αυτό να συμβεί, θα μετρίαζαν τις επιπτώσεις της νομοθεσίας. 

Clarence Thomas

Justice Clarence Thomas | Cknight70 | Flickr

Μπήκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 1991, αφότου προτάθηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, George H.W. Bush. Έχει κατηγορηθεί δύο φορές για σεξουαλική παρενόχληση. Την πρώτη φορά από την Anita Hill, η οποία τον κατηγόρησε ότι έκανε σεξουαλικά σχόλια για τα ρούχα της και ότι τής μιλούσε για πορνογραφικές ταινίες και το μέγεθος του πέους του. Η δεύτερη ήταν από την Angela Wright, για της οποίας την καταγγελία γνωρίζουμε μόνο ότι είχε πολλαπλούς μάρτυρες, αλλά δεν τής έδωσαν την ευκαιρία να καταθέσει εναντίον του Thomas. 

Εκτός από τον ίδιο, προβληματικό ιστορικό έχει και η σύζυγός του, Ginni Thomas, που έχει αποδειχτεί ότι εμπλεκόταν στην επιδρομή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2020. Συγκεκριμένα, έχουν βρεθεί συνομιλίες της σε ακροδεξιές διαδικτυακές ομάδες, ενώ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τους ιδεολογικά προοδευτικούς ως “τρανσέξουαλ φασίστες”. 

Neil Gorsuch

Associate Justice Neil Gorsuch - PICRYL Public Domain Search

Προτάθηκε το 2017 από τον τότε Πρόεδρο Donald Trump και παράτυπα διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Γιατί παράτυπα; Διότι ο προκάτοχός του, Antonin Scalia, έφυγε από τη ζωή επί προεδρίας του Barack Obama. Αυτό σημαίνει ότι στη θέση του έπρεπε να μπει ο υποψήφιος του Obama, Merrick Garland. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι τον προσπέρασαν, χωρίς καν να του δώσουν την ευκαιρία να μιλήσει και να διεκδικήσει τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Επιπλέον, ο Gorsuch έχει στο ιστορικό του μία τρομερά υποκριτική στιγμή σχετικά με τη Roe v. Wade. Όταν διορίστηκε το 2017 και είχε ερωτηθεί για τη νομοθεσία, την είχε υπερασπιστεί σθεναρά, λέγοντας ότι αποτελεί δικαστικό προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισάξιο με το όποιο αντίστοιχο άλλο δικαστικό προηγούμενο του οργάνου.

Amy Coney Barrett

File:Amy Coney Barrett.jpg - Wikimedia Commons

To 2017 προτάθηκε από τον τότε Πρόεδρο Donald Trump και διορίστηκε λίγο αργότερα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Barrett δεν έχει ιδιαίτερα καλό ιστορικό αναφορικά με τις υποθέσεις, που φαίνεται να θεωρεί πραγματικά σημαντικές. Δηλαδή; Για χρόνια ήταν μέλος του συμβουλίου της εκκλησιαστικής ομάδας People of Praise. Μέλη της ομάδας είχαν κάνει πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εντός αυτής, αλλά το συμβούλιο και αυτή η ίδια αρνήθηκαν να τις εξετάσουν. 

Αργότερα, το 2017, ως δικαστής απέρριψε την εκδίκαση της υπόθεσης EEOC v. Autozone. Η υπόθεση αφορούσε το δικαίωμα της εταιρείας Autozone να κάνει διακρίσεις μεταξύ των υπαλλήλων της με μοναδικό κριτήριο τη φυλή της. Η απόφασή της, λοιπόν, απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο ανατροπής αυτής της ρατσιστικής εργασιακής συμπεριφοράς. 

Brett Kavanaugh

Associate Justice Brett Kavanaugh Official Portrait (full length) - PICRYL Public Domain Search

Διορίστηκε το 2018 στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από πρόταση του τότε Προέδρου Donald Trump. Έχει κατηγορηθεί πολλαπλές φορές για σεξουαλική επίθεση, με γνωστές υποθέσεις αυτές της Christine Blasey Ford και της Deborah Ramirez. Η πρώτη τον κατηγορεί ότι την έριξε κάτω, την χούφτωσε, της έκλεισε το στόμα και προσπάθησε να της βγάλει τα ρούχα. Η δεύτερη, η οποία στηρίζεται από μάρτυρες, έχει αναφέρει ότι βρισκόταν σε ένα πάρτι, όταν ο Kavanaugh γδύθηκε μπροστά της και την ανάγκασε να πιάσει το πέος του. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι έχει μέχρι σήμερα φιλικές σχέσεις με τους κατηγορούμενους για ομαδικό βιασμό της Julie Swetnick, με τη γυναίκα να έχει καταγγείλει και τη συμμετοχή του ίδιου σε αυτόν. 

Πέρα από τα παραπάνω, ο Kavanaugh έχει και μία παράδοξη και υποκριτική σελίδα στο ιστορικό του σε σχέση με τη Roe v. Wade. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναφερθεί σε αυτή ως “θεμελιωμένη νομοθεσία”, παρά το γεγονός ότι σήμερα ψήφισε την ακύρωσή της.